Srbija

Sreda, 03.06.2015.

19:09

"Fića" da ne vadi pasoš, ne za Rusiju

Od skorašnjeg početka bescarinskog izvoza "fijata 500L" u Rusiju i druge dve zemlje Evroazijske carinske unije, sasvim izvesno, neće biti ništa, piše Danas.

Izvor: Danas

Default images
Foto: FAS

Povlašćeni izvoz određenog kontingenta kragujevačkog "velikog fiće", koji je još pre dve godine odobrio, ili "odobrio", gotovo da je svejedno, ruski predsednik Vladimir Putin, u stvarnosti je, reklo bi se, "na sve dužem štapu", a šta će i da li će od tog aranžmana ikada nešto i biti, ostaje da se vidi.

U prilog pređašnjoj nedoumici donekle ide i izjava ministra trgovine Rasima Ljajića, prema kojoj je stav ruskih zvaničnika o bescarinskom izvozu vozila "Fijat" iz Srbije pozitivan, te da saglasnost treba da daju i druge dve članice Evroazijske carinske unije, Belorusija i Kazahstan. On je najavio da će bescarinski izvoz "fijata" iz Srbije biti jedna od tema još nekoliko bilateralnih susreta sa ruskim zvaničnicima, do kraja godine.

"Naravno, kada se donese odluka na nivou Carinske unije, onda još preostaju tehnički razgovori oko detalja vezanih za sam čin izvoza naših automobila, s druge strane je pitanje da li će Rusi tražiti neki reciprocitet i o kom broju automobila se onda radi", rekao je Ljajić.

Za upućene u ovu materiju Ljajić nije rekao ništa novo. Već duže od dve godine, kad je Putin srpskim zvaničnicima u Moskvi obećao da će dozvoliti povlašćeni plasman srpskih automobila na tržištu Rusije, znano je da je stav ruskih zvaničnika s tim u vezi, pozitivan, ali, ispostavilo se, uz jedno ali. To "ali" odnosi se na uzajamne kvote, il(iti) reciprocitet, kako ih Ljajić zove, i na kojima će, prema izjavama više ruskih zvaničnika, Moskva insistirati.

Podsetimo s tim u vezi da je ministar privrede Željko Sertić sredinom prošlog meseca izjavio da bi bescarinski izvoz "fijata 500L" u Rusiju trebalo da počne već krajem maja, ili počekom juna. Reagujući na Sertićevu izjavu, poznavaoci ove problematiku konstatovali su da je start izvoza "fijata" krajem maja, ili početkom juna, iz više razloga - nemoguća misija.

Ustvrdili su, sasvim osnovano, i da bi, ukoliko Srbija pristane na "uzajamne kvote" i prihvati da u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, odnosno na tržište od 180 miliona ljudi, izveze 5.000 relativno skupih, a da, zauzvrat, uveze, za oko sedam miliona svojih stanovnika, isto toliko jeftinih vozila (najverovatnije "lada"), taj po srpsku stranu štetan posao, ne bi mogao da počne pre jeseni, navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

10 h

Podeli: