Svetski auto-div stiže u komšiluk, Hrvati slave

Kanadski proizvođač auto-delova Magna internešenal definitivno širi svoje pogone, a novo proizvodno postrojenje stiže u okolinu Maribora.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 16.08.2017.

14:50

Svetski auto-div stiže u komšiluk, Hrvati slave
Foto: Thinkstock

Treći po redu najveći svetski proizvođač automobilskih delova za početak će ponuditi novih 400 radnih mesta, a dalji planovi doneće čak 6.000 novih radnih mesta.

Veliku vest potvrdili su sa dobijanjem zelenog svetla od slovenačke Agencije za zaštitu okoline za početak izgradnje fabrike boje, što predstavlja tek prvu u nizu investicija, ukupno vrednih čak 1,24 milijarde evra.

Slovenačka Agencija za zaštitu okoline odobrila je projekat nakon što je dobila obećanje Magne o pridržavanju svih tehničkih regulativa, te zaštiti prirodnih resursa i vazduha na lokalnom području. To se na kraju pokazalo jednim od ključnih faktor dolaska Kanađana, koji su bili spremni da se povuku iz projekta u slučaju prolongiranja odluke da grade fabriku u nekoj drugoj evropskoj zemlji uključujući i Hrvatsku, piše Dnevnik.hr

Treći po redu najveći svetski proizvođač automobilskih delova za početak će ponuditi novih 400 radnih mesta, a dalji planovi doneće čak 6.000 novih radnih mesta.

Nastavak i širenje proizvodnih procesa u susedstvu Hrvata u bližoj budućnosti će uključivati fabriku automobila s kapacitetom proizvodnje 100.000 do 200.000 vozila godišnje. Kada se ostvare sve najavljene faze, biće to jedna od najvećih investicija u Sloveniji uopšte.

Inače, Magna internešenal snabdeva delovima redom najveće automobilske proizvođače (Tojota, VW, GM, BMW, Ford), dok na primer u Austriji, tačnije u Gracu deo grupacije - Magna Steyr proizvodi brojne automobilske modele poput BMW-ove serije 5 i Mercedesove G-klase, a uskoro će i nadolazeći Jaguar E-Pace, kao i električni i-Pace. Velika kanadska grupacija zapošljava čak 161.000 radnika u 29 zemalja, ali Hrvatska nije među njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: