Hit: Policija vratila kola lizingu, pa ih unajmila

Hrvatska policija vratila je automobile lizing kući, pa ih unajmila za 1, 5 miliona kuna mesečno.

Region

Izvor: B92

Subota, 22.07.2017.

15:16

Hit: Policija vratila kola lizingu, pa ih unajmila
(Foto: Thinkstock.com)

Vozila sa policijskim obeležjima - koje je Ministarstvo tokom marta, aprila i maja bilo vratilo jer im je istekao operativni lizing policija je uzela nazad u najam od kompanije TRCZ automobili koja ih je bila otkupila.

Dnevni trošak najma za svaki automobil iznosi 13,47 evra, bez PDV-a. Znači, mesečno svako to vozilo košta oko 3.700 kuna, ukupno nešto manje od 1,5 miliona kuna.

Dobar ili loš posao?

Po jednima, MUP je sklopio dobar ugovor, drugi ga pak kritikuju tvrdeći da su vozila preplaćena i da se moglo povoljnije. No, svi se slažu da do apsurdne situacije u kojoj je policija umalo ostala bez automobila nije ni moglo ni smelo doći. A dogodilo se.

Sve je započelo pre dve godine kada je MUP putem Uprave za razvoj, opremanje i podršku pokrenuo postupak nabavke novih policijskih vozila bez obeležja jer je za 478 automobila te i početkom sledeće godine izlazio operativni lizing. U junu 2016. godine pokrenut je i postupak za nabavku 726 tzv. šarenih vozila, s policijskim obeležjima. Ali, dogodila se bila najpre kratkotrajna, a zatim tehnička Vlada i zbog nekoordinacije Ministarstva i državnih ureda u postupku nabavke sve je stalo uprkos tome što je MUP sve potrebne korake zapravo bio podneo na vreme.

Rokovi povraćaja morali su da ispoštuju, što je umalo prouzrokovalo kolaps sistema.

Policijski sindikati bili su upozoravali da je zbog činjenice da postoji bojazan da će policija ostati bez vozila, i to uči samog početka turističke sezone, ugrožena i bezbednost građana.

MUP je situaciju smirivao govoreći o isporuci oko 400 automobila koja je proletos bila u toku. Međutim, radilo se o vozilima bez policijskih obeležja koja su bila vraćena još tokom 2015. i 2016. godine. pa se ovom isporukom krpala praznina koja je već postojala. Tek je u martu Centralni državni ured za javnu nabavku doneo odluku da će policija u naredne tri godine voziti "šarene" automobile. Ali, isporuka vozila nije mogla ni započeti, zbog žalbi. I zato se pribeglo najmu. Novi lizing - Iznajmljivanje je ugovoren s obzirom na žalbene postupke pri sprovođenju javnog konkursa za novi lizing koji je sproveo Centralni državni ured za centralnu javnu nabavku pod brojem 5/2016. Najam vozila plaćaće se sa stavke s koje je trebalo da se plaća najam novih vozila koja su trebala biti uzeta u novi lizing.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: