Vučić: Autoput Niš - Priština već dogodine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beču da je za Srbiju jedan od najvažnijih projekata izgradnja autoputa Niš - Priština – Drač.

Region

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.08.2015.

10:15

Default images
Foto: Vlada Srbije

Vučić je izrazio očekivanje da pre kraja 2016. mogu da počnu građ‎evinski radovi na deonici puta Niš - Merošina - Prokuplje - Kuršumlija - Merdare, u dužini od 77 kilometara.

Kako je saopšteno iz srpske vlade, Vučić je to rekao u susretu sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem sa kojim je razgovarao o projektima koje će Srbija predstaviti na današnjem Samitu Zapadnog Balkana.

Čakrabarti je naglasio da će ‎EBRD učiniti sve kako bi ubrzao realizaciju tog izuzetno značajnog projekta za ceo region.

Predsednik EBRD je istakao da on lično često Srbiju navodi kao primer uspešnih fiskalnih reformi i iskoristio priliku da pozove premijera Vučića da prisustvuje velikom Investicionom samitu u Londonu, u februaru sledeće godine, navodi se u saopštenju.

Vučić je, dodaje se, od EBRD zatražio savete i pomoć u privlačenju stranih investicija, podršku projektima Svetske banke u privatizaciji preduzeća, naročito onih u restrukturiranju, kao i njihovo iskustvo u razvijanju preduzetničkog duha, čiji nedostatak je, po njegovom mišljenju, najveća smetnja brzom ekonomskom napretku Srbije

Sastanak o izgradnji auto-puta Niš-Priština-Drač održan je danas uoči početka Samita o zapadnom Balkanu u Beču.

Sastanku su prisustvovali premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, kosovski premijer Isa Mustafa, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, predsednik Evropske investicione banke (EIB) Vernr Hojer i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Ccakrabarti.

Vučić i Rama u više navrata su potencirali značaj izgradnje auto-puta od prošlogodišnjeg Berlinskog samita za koji su istakli da je važan infrastrukturni projekat za region s ciljem povezivanja dva naroda.

Srpski premijer je proteklih meseci isticao da će naša zemlja, čak i ako Evropska unija finansijski ne bude podržala taj projekat, iz sopstvenih sredstava završiti sopstvenu deonicu auto-puta.

Izgradnja auto-puta Niš-Priština-Drač je jedini za koji je održan zaseban sastanak u okviru Samita o zapadnom Balkanu.

U Beču se danas održava Samit o zapadnom Balkanu, koji će okupiti lidere regiona i EU, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona, ali i da se, zbog trenutne situacije, pokuša pronaći rešenje problema sa azilantima.

Čadež: Regionalnom saradnjom do novih investicija

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da će formiranje Komorskog investicionog foruma doprineti jačanju regionalne saradnje i privlačenju investicija.

Čadež je istakao da je PKS u ime svih privrednih komora regiona predstavila zajedničke projekte koji su deo napora da se poslovna zajednica uključi u Berlinski proces.

Prema njegovim rečima, predstavljena je lista od 26 zajedničkih projekata za obrazovanje privrede, za pomoć malim i srednjim preduzećima, za konkuretnost.

"Danas smo formirali Komorski investicioni forum kao prvo zajedničko telo koje će pratiti u radnim grupama nekoliko sektora - infrastrukturu, poslovnu klimu i edukaciju", rekao je Čadež u izjavi za Tanjug.

Svi zajedno ćemo, kako je istakao, ujediniti resurse i pratiti šta se dešava u velikim putnim, železničim i energetskim infrastrukturnim projektima kako bi mogli da pružimo konkretnu informaciju kroz jedan centar kompanijama u regionu i pomognemo im da učestvuju u izgradnji tih velikih infrastrukturnih projekata.

"U nekim velikim stvarima imate multinacionalne kompanije sa kojima je teško da možete biti konkuretniji u odredjenom poslu, ali možete biti veći partner nego kada bi sami nastupali kao svaka kompanija iz naših zemalja", rekao je Čadež.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: