Poljaci od luke prave jadranskog lidera

Prikupljenih 300 miliona kuna u dokapitalizaciji Luke Rijeka iskoristiće se za gradnju novog lučkog terminala.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

09:26

Default images
Foto: Freimages.com (Ilustracija)

Luka Rijeka više nije u potpunom vlasništvu Hrvatske nakon što su Uprava i Nadzorni odbor prihvatili ponude za dokapitalizaciju kojom je upisano 7,5 miliona novih akcija u ukupnoj vrednosti 300 miliona kuna.

Kako je za Poslovni dnevnik objasnio Vedran Devčić, predsednik Uprave Luke Rijeka, odluka o dokapitalizaciji je donesena u maju, a kroz četiri kruga ponuđeno je maksimalno 7, 5 miliona akcija.

"Interes je bio toliki da je uplaćeno 32 odsto više akcija nego što smo mogli da ponudimo. Ukupno je bila potražnja za 9.898.591 deonicom", kazao je Devčić. Najviše akcija su upisali domaći obavezni penzijski fondovi (OMF) i to 55,4%, a sledi strateški strani ulagač - poljska firma OT Logistic koja je upisala 37,4% novih akcija.

Manji broj akcija upisali su dobrovoljni penzijski i investicioni fondovi te fizičke osobe. Država je do sada imala oko 83 odsto udela u Luci Rijeka, a sada se taj udeo smanjio na 38 odsto, čime je i dalje najveći pojedinačni akcionar. Na drugom mestu u OMF-ovi sa 31 posto, a na trećem mestu je OT Logistic sa oko 21 odsto. Novac od dokapitalizacije biće utrošen u izgradnju novog lučkog terminala u Rijeci, a kako je najavio Devčić, radovi bi trebalo da počnu do kraja godine. Siniša Hajdaš-Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, komentarisao je na konferenciji za novinare povodom objavljivanja vesti o dokapitalizaciji u Zagrebu, da je Rijeka zadnja velika luka koja je bila u državnom vlasništvu i da će joj sveži kapital udahnuti novi zamah.

Ministar ne isključuje da će u narednom periodu Vlada, bilo ova ili neka druga, odlučiti da proda i svoj preostali paket akcija kada proceni da je njihova cena dovoljno visoka. Od Luke Rijeka velika očekivanja imaju i poljski partneri koji najavljuju da će utrostručiti promet u Luci, a ne isključuju povećanje svog udela te neke druge investicije u Hrvatskoj.

"Mi smo dugoročni ulagač i cilj nam je da Rijeka postane najveća luka na Jadranu, a posebno na njegovoj istočnoj obali - Hrvatsku i Poljsku veže puno toga u kulturološkom, verskom i političkom smislu, a sada želimo da se ta dobra saradnja poveća i u privredi" , komentarisao je Zbignev Noviki, predsednik Uprave OT Logistica koji je najveća poljska logistička kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: