Fiat se seli iz Poljske u Srbiju

Poljska fabrika Fiata u mestu Tihi ostaće bez najpopularnijih modela automobila pošto se proizvodnja "pande" seli u Italiju, a Zastava će proizvoditi mali fiat.

Region

Izvor: B92

Sreda, 23.12.2009.

11:36

Default images

"Panda" i "mali fijat 500" su okosnica proizvodnje poljske fabrike, koja je do sada imala i monopol na proizvodnju malih modela torinskog proizvodjača vozila, javljaju poljski mediji.

Kako ukazuju mediji, premeštanje proizvodnje budućeg Fiatovog modela "topolino" u Kragujevac predstavljaće osetan udar za poljsku fabriku. Još više će je, prema ocenama analitičara, pogoditi premeštanje proizvodnje "pande", nove verzije tog modela, u Italiju.

Za 11 meseci ove godine u Fiatovoj poljskoj fabrici je proizvedeno 276.000 "panda", što je polovinu rekordne ukupne proizvodnje od 554.300 automobila. Izvezeno je 97 odsto proizvodnje fabrike, jedine u Poljskoj koja je ove godine povećala proizvodnju.

Poljski vicepremijer i ministar privrede Valdemar Pavlak optužio je Italiju za protekcionizam i naglasio da ne postoje nikakvi ekonomski razlozi da se proizvodnja seli.

"Sadašnji kurs zlota čini da je Poljska relativno jeftina država. Ako bi se uzimali u obzir samo ekonomski faktori proizvodnja, u poljskoj fabrici automobila je proizvodnja toliko efikasna da nema potrebe da se ona izmešta u druge zemlje", kazao je Pavlak
na prve najave da Fiat planira, pod pritiskom političara i sindikata, vraćanje dela proizvodnje u Italiju.

"Kapital nema nacionalnost, ali ima svoje sedište. Odluke očigledno mogu da se donose i bez obzira na ekonomske ili tehničke faktore, na nekom drugom nivou", kazao je Pavlak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: