Regionalna borba za srpske turiste

Hrvatska, Slovenija i Crna Gora vode mali "rat" bilbordima, ne bi li privukli turiste iz Srbije, pred početak turističke sezone, prenosi RTS.

Region

Izvor: B92

Subota, 30.05.2009.

14:50

Default images

U jeku ekonomske krize, stručnjaci kažu da, turisti iz Srbije biraju mesto odmora isključivo po tome koliko ih to košta. Od kada su se pojavili bilbordi koji mame na more, javnost diskutuje o tome da li ove zemlje očekuju da turisti iz Srbije spasu turističku sezonu.

Predstavnici Hravatske kažu da ovog leta očekuju više organizovanih poseta, i da su bilbordi deo marketinške kampanje koju spovode i u Rusiji i Ukrajini. "Ovo je samo početak, mi ćemo morati ponovo uspostaviti odnose, i mi ćemo učniti sve da se turisti iz Srbije osećaju sigurno", rekao je ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak.

Mišljenja građana o mogućnosti letovanja na Hrvatskom primorju su podeljena. Da bi privukli turiste, Slovenci su pojednostavili proceduru izdavanja viza preko turističkih agencija. "Nismo komparativni sa Hrvatskom, ali imamo šta da ponudimo", rekao je Miroslav Luci, ambasador Slovenije.

Crnogorci su ove godine zbog ekonomske krize snizili cene usluga. "Turisti iz Srbije su na domaćem terenu, a ekspanzija drugih turističkih tržišta neće uticati na posetu gostiju iz Srbije", ocenio je direktor Turističke organizcije Crne Gore.

Gruba računica pokazuje da su potrebne četiri prosečne plate za sedam dana na hrvatskom ili slovenačkom primorju, što je skuplje nego za druge destinacije, dodaje RTS. Turisti ove godine, više nego ranije gledaju da uštede svaki evro, pa je trenutno prvi izbor Grčka, a slede je Bugarska i Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: