MOL odbio novu ponudu OMV-a

Mađarska naftna kompanija MOL odbila je novu ponudu za preuzimanje od strane austrijskog konkurenta OMV.

Region

Izvor: B92

Petak, 16.11.2007.

14:44

Default images

Direktor operacija mađarske kompanije Đerđ Mošonji kaže da MOL planira da ostane nezavisan i dodaje da kompanija „raspolaže sa dovoljnim resursima za uspostavljanje sopstvene strategije rasta".

Reakcija MOL-a je usledila nakon što je izvršni direktor OMV-a Volfgang Rutenstorfer u četvrtak uputio novu ponudu kojom se vrednost mađarske kompanije procenjuje na oko 14 milijardi evra.

"Ovom objavom smo stavili svoje karte na sto i želimo da omogućimo deoničarima MOL-a da odluče u svoje ime", kazao je Rutenstorfer i dodao da su deoničari MOL-a uglavnom podržali planove austrijske kompanije tokom pregovora.

On kaže da je "jačanje sigurnosti isporuka u srednjeevropskom regionu važna komponenta naše strategije. Imajući u vidu nadolazeći talas konsolidacije u srednjoj i istočnoj Evropi, nikakve prepreke ne bi smele da se postavljaju na putu prema razumnom rešenju". Sa druge strane, mađarska vlada je neprijateljski raspoložena prema ponudi OMV-a, tvrdeći da austrijska kompanija želi da zadobije kontrolu nad mađarskom energetskom grupom zbog ćega je usvojila zakon kojim se MOL štiti od stranih preuzimanja, koji bi trebalo bi stupiti na snagu početkom 2008. godine.

Taj zakon je izazvao ljutnju Evropske komisije, pa je ona pokrenula postupak protiv mađarskog zakona o zaštiti strateških kompanija od stranog preuzimanja, jer tvrdi da on krši evropska pravila o slobodnom kretanju kapitala i ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: