Region

Nedelja, 13.05.2012.

11:21

U Rijeci će se graditi Eurofighter?

Kompanija Eurofighter, koja proizvodi borbeni avion Eurofighter Tiphoon, zainteresovana je zasaradnju sa riječkim brodogradilištem 3. maj.

Izvor: danas.hr

Default images

Njihov savetnik Davor Štern tvrdi kako nisu zainteresovani za preuzimanje brodogradilišta već za saradnju u proizvodnji.

Bivši hrvatski ministar privrede i predsednik Nadzornog odbora INA-e Davor Štern u petak je posetio riječko brodogradilište 3. maj. Novi list saznaje da su u posetu sa njim bili i predstavnici multinacionalne kompanije Eurofighter .

Sam Štern nije želeo da kaže o kojoj se firmi radi. Samo je kazao da je reč o grupaciji iz Nemačke s kojom je nedavno, kao njihov savetnik u Hrvatskoj, stupio u kontakt.

"Želeli smo videti tehnološke mogućnosti riječkog brodogradilišta, a u cilju moguće industrijske kooperacije. Zainteresovani su i za druge vidove i segmente saradnje s hrvatskim privredom. Definitivno je da riječko brodogradilište poseduje potencijale, kako u metalurškoj obradi, tako iu projektantskom segmentu i inženjerskom kadru. Ne bih hteo da podgrejava nerealna očekivanja jer ova grupacija nije zainteresovana za vlasničko preuzimanje 3. maja već samo za moguće vidove buduće saradnje ", kazao je Štern.

Konzorcijum Eurofighter osnovan je 1986. Reč je o najvećem evropskom zajedničkom industrijskom programu koji je dao podsticaj za nove tehnologije i zapošljavanja u evropskoj vazduhoplovnoj industriji i njenu nezavisnost o SAD-u. Eurofighter Tiphoon je napredna, visoka tehnologija borbenih aviona i jedan od najnaprednijih višenamenskih lovaca u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: