HR: Bojkot propao, a gorivo skuplje

Promet na hrvatskim benzinskim pumpama danas je pao zbog povećanja cene goriva, a ne zbog poziva na 24-časovni bojkot kupovine benzina.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2012.

17:05

Default images

Taj poziv je pre nekoliko dana anonimna grupa preko Fejsbuka uputila građanima Hrvatske.

Cene goriva juče su ponovno porasle 18 do 26 lipa po litri pa tako evrosuper sada stoji 10,41 kunu (1,37 evra), evrodizel 9,89 kuna (1,3 evra), plavi dizel za poljoprivrednike i ribare 6,35 kuna (0,84 evra), i loživo ulje 7,15 kuna (0,94 evra) po litri.

Kad 1. marta stopa poreza na dodatu vrednost poraste sa sadašnih 23 na 25 odsto, može se očekivati i novi rast cena. Davor Štern, stručnjak za pitanja iz naftne industrije, koji godinama radi kao savetnik u ruskim naftnim kompanijama, izjavio je da su sadašnje cene u većoj meri posledica špekulacija na tržištu nego aktuelnog stanja u Iranu ili Siriji i da "zaigrani igrači na berzi pumpaju cene".

Zbog rasta cena goriva, grupa anonimnih građana pozvala je građane da danas bojkotuju pumpe i uz pokazivanje nezadovoljstva cenama naftnih i benzinskih derivata, zadaju udarac naftnim kompanijama u poslovanju. "Ne čekajte da cena dođe do 12 ili 13 kuna, jer je i ovako neizdrživo, nego im složno dajmo do znanja da nam više ne mogu samovoljno i bahato nametati neopravdano visoke cene", pisalo je na Fejsbuku.

Ta grupa je podsetila da cene naftnih derivata konstantno rastu od oktobra prošle godine, pa se za litar evrosupera BS 95 mora izdvojiti 53 lipe više, eurosupera BS 98 57 lipa, a eurosupera 100 58 lipa, odnosno sedam do 7,5 centi više. Bolje ne prolaze ni vozači dizel-automobila koji Evrodizel BS plaćaju 43 lipe (ili šest centi) više.

"Cene su neopravdano visoke zahvaljujući monopolu i Ivi Sanaderu koji je dobio najmanje deset miliona evra mita da bi mađarski MOL preuzeo INA-u koja trenutno ima većinu tržišta u Hrvatskoj", navodi se u pozivu na bojkot.

"Kad rastu cene derivata, kažu da je to vezano uz kurs dolara i mediteransko tržište. Ali kad je kurs dolara povoljniji i kad cene barela sirove nafte padaju, oni ili ne menjanju cene ili je to pojeftinjenje od par lipa, a kada dižu cene onda dignu tri odsto ili maksimalno koliko se može dići", smatraju organizatori.

Oni podsećaju da je pre nekoliko godina, kada je cena barela bila krizno visoka, u Hrvatskoj litar nafte ili benzina bio malo iznad osam kuna, dok su danas svi benzini i neki dizeli iznad deset kuna (oko 1,3 evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: