Sindikat: Nikako ne prodati Telekom

Reprezentativni sindikati Telekoma Srbije su najavili da će 19. marta održati protest zahtevajući obustavu prodaje te državne telekomunikacione kompanije.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 10.03.2011.

16:31

Default images

Cena Telekoma je niska zbog svetske ekonomske krize, a država će izgubiti i prihod od dividendi i profita kompanije, kazali su predstavnici Jedinstvenog sindikata Telekoma Srbije, Sindikata Telekoma Srbije i Konfederacije slobodnih sindikata.

Predsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović kaže da radnici zahtevaju da se obustavi većinska prodaje kompanije ili bar da se sačeka 2013. godina, kada će biti završena isplata kredita za kupovinu Telekoma Srpske. „Godišnja dobit Telekoma tada će biti oko 300 miliona evra, a država bi za prodaju 31 odsto akcija kompanije mogla da dobije oko 840 miliona evra“, kazao je Joksimović i dodao i da će protest pokazati budućim kupcima da neće imati lak posao sa sindikatima Telekoma.

Prema njegovim rečima, novac koji bi se dobio prodajom 31 odsto akcija preduzeća jednak je ili manji od trogodišnje dobiti preduzeća.

On je podsetio da dve trećine dividendi Srbije puni Telekom, a ukoliko kompaniju kupe stranci doći će do odliva sredstava, neće biti socijalnih davanja, a izvestan je i gubitak radnih mesta u kooperantskim firmama.

Biće i otpuštanja i rasta cene usluga

Predsednik Jedinstvenog sidnikata Telekoma Srbije Slavoljub Kandić kazao je da je formiran i Štrajkački odbor u kompaniji, koji će preduzimati niz aktivnosti do okončanja čitavog procesa oko prodaje kompanije. Kandić je kazao i da će prodaja Telekoma dovesti do toga da nekoliko puta porastu cene usluga, što su pokazala i iskustva iz privatizacije telekomunikacionih kompanija u regionu.

Predsednik Jedinstvenog Sindikata Telekoma Srbija Slavoljub Kandić je istakao da oni žele da upute poruku ne samo predsedniku Srbije, nego i budućem kupcu da ta kompanija nije na prodaju.

„U godini svetske ekonomske krize, kada su cene kompanija u padu, prodavati Telekom po ovoj ceni nije u redu jer ona vredi mnogo više“, rekao je Kandić i naveo da je, osim sprečavanja prodaje Telekoma, neophodan ravnopravan tretman sa konkurencijom koja se favorizuje.

Želimo izgrađivati i unapređivati tu kompaniju, zapošljavati našu omladinu u Srbiji, a prodajom bi došlo do otpuštanja radinka i povećanja cena usluga“, kazao je Kandić.

Građani bi izgubili i na besplatnim akcijama

“Kada je reč o dodeli besplatnih akcija pre privatizacije, u Zakonu o besplatnim akcijama postoji amandman, koji sada niko ne spominje, a po kome se akcije moraju podeliti pre završetka prodaje većinskog paketa“, naglasio je Miroslav Joksimović.
On je dodao da bi prodajom Telekoma građani sada dobili između 80 i 100 evra po akciji, dok bi 2013. godine, kada se otplati kredit njihova vrednost bila veća od 150 evra.

Govoreći o dodeli akcija zaposlenima, Joksimović je objasnio da najpre mora da se vidi koliko ko ima staža, i da li su to četiri akcije po godini od 50 evra, dve od 100 evra ili jedna od 200 evra, ali ne može biti manje od 200 evra po godini.

Kada se izađe na tržište, ako se na aukciji posle tendera dobije 1,6 milijardi evra za Telekom, onda bi vrednost akcija koju bi dobili zaposleni po godini staža bila 280 evra.

Joksimović je rekao da, iako vlada kaže da bi 6,5 odsto građana trebalo da dobije akcije, njih je između osam i devet odsto, jer je jedan broj zaposlenih, koji su se 2007. godine upisali za akcije, preminuo.

„Osim sprečavanja prodaje, neophodno je da se Telekom oslobodi stega kao što je ograničavanje zarada, odliv stručnjaka, kašnjenja u javnim nabavkama za konkurencijom, a neophodno je i da menadžment ima odrešene ruke u radu“, istakao je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: