Bugarin: Slab dinar ubija privredu

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin kaže da pad vrednosti dinara u odnosu na evro nije dobar za srpsku privredu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.11.2011.

16:38

Default images

On objašnjava da velike kursne razlike mogu da ponište dobit kompanija.

Bugarin je istovremeno izrazio očekivanje da će Narodna banka Srbije (NBS) blagovremeno intervenisati na deviznom tržištu kako bi bile sprečene velike oscilacije kursa.

"Bilo bi loše da u narednih mesec, mesec i po dana dinar padne još za dva, tri dinara kao što smo imali situaciju zadnjih nedelja kada je pao skoro dva dinara", rekao je Bugarin, podsetivši da je trenutno srednji kurs 103,78 dinara za evro. Predsednik PKS je napomenuo da je od 2008. gotovo uobičajeno da u poslednjem kvartalu godine dolazi do slabljenja dinara i jačanja evra izrazivši bojazan da se takva situacija može ponoviti i u decembru tekuće godine.

"U takvoj situaciji kursne razlike bi poništile dobiti srpskih komanija iako je malo firmi koje će iskazati pozitivan finansijski rezultat", objasnio je Bugarin.

On je rekao da ne može da licitira koliki se kurs dinara u odnosu na evro može očekivati do kraja godine, naglasivši da bi želeo da bude ispod sto dinara, što bi bilo dobro za srpsku privredu. "Znam da bi to bilo dobro za srpsku privredu, ali ne znam da li je to izvodljivo i to je pitanje za NBS", naglasio je Bugarin.

Prema njegovim rečima, poslovne banke moraju da povećaju nivo kreditiranja privrede, da daju prihvatljive kredite sa nižim kamatnim stopama koje privreda može da servisira iz prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: