Srbija

Četvrtak, 21.07.2016.

08:57

60.000 vakcina protiv kvrgave kože - još ne stižu

Veterinarski specijalistički institut za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini naručio je 60.000 vakcina protiv nodularnog dermatitisa (kvrgave kože) goveda.

Izvor: Tanjug

60.000 vakcina protiv kvrgave kože - još ne stižu
Foto: Thinkstock

Direktor instituta Zoran Rašić kaže da su vakcine naručene iako goveda u Šumadiji i Pomoravlju nisu ni zaražena ni ugrožena.

"Od Nacionalnog kriznog centra i Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, poručili smo 60.000 doza vakcine za Šumadijski i Pomoravski okrug, jer želimo da pre nego što, eventualno, bolest dođe kod nas sprovedemo vakcinaciju. Posle vakcinacije treba vreme od najmanje 20 dana da se stvori imunite na bolest", rekao je Rašić Tanjugu.

"U najgorem slučaju, tražimo makar da dobijemo vakcine za farme i veća gazdinstva na ovom području, da ih zaštitimo", rekao je Rašić.

On je potsetio da su vakcine naručene 11. jula ali još nisu stigle.

"Mi spadamo u zonu koja nije zaražena i nije ugrožena ali se bolest polako širi sa juga države, Pčinjskog i Jablaničkog okruga, ka severu", rekao je Rašić i istakao da veterinarska služba na ovom području "preduzima sve mere koje se preduzimaju na teritoriji Srbije iako nismo ni zaraženi ni ugroženi".

Vršimo aktivan nadzor, savetujemo, ljude, gazdinstva koja imaju stoku da rade dezinsekciju kako životinja tako i objekata za životinje, da ljudi urade sve što je u njihovoj moći a lokalne samouporave na ovom podrčuju vrše dezinskeciju i sa zemlje i iz vazduha, prcizirao je Rašić.

Opština Paraćin je zabranila promet stoke na stočnoj pijaci kao jednu od preventiva koje preduzima veterinrska služba protiv bolesti kvrgave kože.

Rašić je ponovio da je Institut još u aprilu, kada se bolest pojavila u okruženju, imao sastanak sa Veterinarskim stanicama, "da ljude upoznamo sa kliničkom slikom i merama koje se preduzimaju, pošto ove bolesti ovde nije bilo, i da nas o tome što liči na tu bolest obaveste da preduzmemo mere".

Za optimizam, da će nas bolest zaobići, je, što Šumadija i Pomoravlje nisu pogranična zona, što kod nas nema mnogo ilegalnog prometa životinja koji je jedan od glavnih razloga za pojavu ove bolesti, ali i zbnog toga što se u našim opštinama "prilično redovno sprovodi dezinsekcija i tretiranje protiv komaraca, krpelja koji prenose ovu bolest, dodao je Rašić.

Rašić je potsetio da na području 13 opština Šumadije i Pomoravlju, uključujući i gradove Jagodinu i Kragujevac "ima oko 100.000 goveda, 250.000 svinja, 300.000 ovaca, i oko četiri miliona živine svih kategorija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: