Srbiji treba stabilno tržište

Srbiji je potrebno transparentno, nezavisno i stabilno tržište, kako bi u našu zemlju došlo što više inostranih investitora, poručeno je na Kopaoniku.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 04.03.2015.

16:07

Default images
Foto: Freeimages.com

Potpredsednica za upravljanje asortimanom iz Deleze Srbija Jelena Knežević Vlahović kao krucijalne stvari za unapređenje tržišta i trgovine, i privlačenju stranih investicija, označila je transparentnsot tržišta, i njegovu nezavisnost.

"Neophodno je da se tržište postavi kao trasnparentno nezavisno i stabilno, a to očekuju i strani investitori. Oni žele da svoje poslovne odluke donose u takvim uslovima, zbog čega i očekuju fer borbu i pravu tržišnu utakmicu bez administriranja tržištemi ograničenja", rekla je Knežević Vlahović na panelu "Industrijska politika u trgovini i turizmu - sektorska i regionalna perspektiva".

Međutim, kako je istakla, iz njenog iskustva stranim investitrorima nije najjasnije ni koji su interesi našse države i kako želi da razvije privredu.

Prema njenim rečima neprihvatljivo je da, kako kaže, postoje zakoni koje neki privredni subjekti poštuju a drugi ne, kao i to da za mnoge zakone nisu doneti podzakonski akti.

"Nije mi jasno kako bez inače uređenog sistema podataka možemo na bilo koju odluku o trgovini da donesemo ako ne znamo koliki nam je tržišni potencijal", rekla je ona.

Državna sekretarka za trgovinu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač rekla je da će Srbija u narednom periodu usvojiti startegiju razvoja trgovine, kako bi stvorila zdravu konkurenciju na tržistu i tržišnu mrežu koja može da konkuriše na evropskom i svetskom tržistu.

Ona je podsetila da je prethodna strategija doneta 2009., i da je prestala da važi 2012. Kovač smatra i da je ta strategija možda i preambiciozna jer je predviđala da će Srbija u 2012. postati član EU.

Umesto donošenja nove, kako je ocenila, trebalo bi ažurirati postojeću strategiju kako bi se videlo šta nije ispunjeno.

Govoreć i o turizmu u Srbiji predsednik Upravnog odbora Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Tomislav Momirović istakao je da turizam u Srbiji zavisi, prevashodno od tri segmenta - poreske politike, konkurencije i konkurentnosti i međunarodne saradnje.

Prema njegovim rečima, kada je reč o konkurenciji, veoma kvalitetna ponuda hotelskog smeštaja u Beogradu, kao i politička stabilnost u zemlji, omogućili su veliki rast dolazaka inostranih turista.

Međutim, kako je objasnio, situacija u unutrašnjosti Srbije je drugačija i u tesnoj je vezi s pitanjem preduzetništva u Srbiji.

"Teško je razumeti da velika većina hotela u Srbiji budu državni hoteli. Oni troškove mogu da prevale na neke veće kompanije i često nemaju obavezu da plaćaju struju, vodu, poreze, čime čine nelojalnu konkurenciju. I nijedan privatni investitor neće ulagati u hotel, kada je do njega hotel u državnom vlasništvu", istakao je Momirović.

Momirović smatra da je to jedini razlog zašto privatni investitori ne ulažu u razvoj banjskog turizma, uprkos tome što Srbija poseduje veliku količinu kvalitetne i lekovite vode.

Kada je reč o međunarodnoj saradnji, Momirović je ocenio da je region glavno tržište za srpske hotelijere i ugostitelje, ali da je to tržište zapostavljeno.

"Treba mnogo da poradimo na tome. Mislim da aktivna promocija Srbije u zemljama u regionu može doneti više efekata nego promocija na dalekim destinacijama, odakle turisti, u kratkom roku, mogu u veoma malom obimu da dođu u Srbiju", zaključio je Momirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Podeli: