Potpisano: Stiže 200 autobusa za BG

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd potpisalo je ugovor sa poljskom kompanijom Solaris o nabavci 200 niskopodnih zglobnih autobusa za potrebe javnog prevoza.

Izvor: B92

Petak, 08.03.2013.

14:49

Default images

Nabavka se finansira kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 65 miliona evra.

Prvih 10 autobusa trebalo bi da se nađe na ulicama Beograda već u junu, a ostalih 190 fazno, najkasnije do decembra 2013.

Autobusi su opremljeni dizel motorom koji ispunjava normu Euro - 5, ima ugrađenu elektronsku kontrolu sistema za kočenje i sistem za daljinsko praćenje vozila, a u autobusu ima 45 mesta za sedenje i 100 mesta za stajanje. Ugovor podrazumeva isporuku autobusa sa pratećom opremom i obukom.

Ugovor o nabavci su potpisali v.d. generalnog direktora GSP Beograd Nebojša Ćeran i član Upravnog odbora za prodaju i marketing Solarisa Maugrožata Olševska, u prisustvu gradonačalnika Beograda, Dragana Đilasa.
Enterijer modela autobusa koji æe biti isporuèen Beogradu (www.beograd.rs)
Đilas je izjavio da "apslolutno stoji iza odluke o kupovini tih 200 autobusa uz pomoć sredstava EBRD-a, jer Beograđani ne mogu više da čekaju da se voze vozilima koja ne zadovoljavaju osnovne uslove prevoza u Beogradu".

"Očekujemo u sledećih desetak dana i prve isporuke autobusa od Ikarbusa za koje je rok bio decembar prošle godine, ali očekujem da će u narednih mesec do dva dana i tih 25 autobusa biti u Beogradu", rekao je gradonačelnik.

On je tom prilikom pozvao domaće proizvođače, Ikarbus iz Beograda i FAP iz Priboja, da se uz pomoć Vlade Srbije uključe u projekat za nabavku 100 solo autobusa, na gasni pogon, za potrebe gradskog prevoza u Beogradu.

Đilas je poručio tim kompanijama da bi bilo logično da se udruže na tom projektu u korist srpske privrede, kao i da bi njihov zajednički proizvod mogao da bude konkurentan na inostranom tržištu.

GSP Beograd radnim danom preveze oko 1,6 miliona putnika, na 138 linija u dnevnom saobraćaju.

To preduzeće godišnje preveze oko 500 miliona putnika, a raspolaže sa ukupno 1.172 vozila - 816 autobusa prosečne starosti 10 godina, 131 trolejbusa starosti oko pet godina i 225 tramvaja starosti 31 godinu.

Program obnove voznog parka GSP Beograd je započet 2009. godine. Nebojša Ćeran je podsetio da je, nakon isporuke “Solarisa“, planirana nabavka još 200 novih autobusa za gradski prevoz od domaćih proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: