Razvoj ekonomije lek za siromaštvo

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže da celo društvo mora preuzeti odgovornost kako bi se prevazišao rastući problem siromaštva.

Izvor: Beta

Sreda, 19.10.2011.

18:11

Default images

"Podaci koji govore da je u 2010. godini više od devet odsto stanovništva ušlo u kategoriju siromašnih izrazito su uznemirujući i zahtevaju da svi činioci društva ujedine kako bismo pobedili brojeve koji rade protiv nas", kazala je Đukuć-Dejanović.

Predsednica Odbora za borbu protiv siromaštva Gordana Rajkov rekla je da je stopa siromaštva u 2009. i 2010. godini bila 9,2 odsto, što, kako je rekla, znači da je skoro svako deseto domaćinstvo imalo primanja manja od 8.500 dinara.

Ona je navela da je u periodu od 2006. do 2008. godine, zalaganjem države, stopa siromaštva smanjena i da je iznosila oko šest odsto, ali da je u poslednje tri godine taj procenat porastao.

Rajkov je kazala da je problem siromaštva izražen i u zemljama Evropske unije i iznela podatke agencije za statistiku EU Evrostata prema kojima je u EU preko 16 odsto stanovništva izloženo riziku od siromaštva.

Rukovodilac Tima za socijalnu uključenost i smanjnje siromašstva u Vladi Srbije Žarko Šunderić rekao je da je za borbu protiv siromaštva neophodno da svi sektori u društvu rade zajedno. On je naveo da smanjenje siromaštva ide u korak sa ekonomskim razvojem.

U strukturi siromašnih u Srbiji je oko 17 odsto nezaposlenih, oko 14 odsto onih bez osnovne škole, 12 odsto samo sa osnovnim obrazovanjem, a 14 odsto onih koji žive u ruralnim područijima.

"Ove brojke govore daje ekonomska kriza u poslednje tri godine značajno pogodila našu zemlju", rekao je Šunderić i kazao da ukoliko nema ekonomskog razvoja teško je govoriti o smanjenju siromaštva, ali država treba određenim merama ipak da radi na tome.

Prema njegovom mišljenju, pitanje siromaštva nije samo pitanje socijalne zaštite, stanovanja ili obrazovanja već je neophodno da postoji saradnja svih sektora u borbi protiv siromaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: