Biznismeni pitali Mirka za Novaka

Srpskog premijera Mirka Cvetkovića su osim o našoj ekonomiji, španski privrednici danas u Madridu priupitali i za teniskog asa Novaka Đokovića.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

11:55

Default images

Njih je, naime zanimalo, mišljenje premijera o odnosu snaga prvog tenisera sveta i njihovog najboljeg igrača i ljutog Novakovog takmaca, Rafaela Nadala.

Iako su prenele takvo interesovanje španskih privrednika, investitora, političara i novinara, domaće agencije nisu objavile šta im je Cvetković na to odgovorio. Cvetković je, inače, drugog dana posete Španiji ponovio da bi odlični prijateljski odnosi Srbije i Španije trebalo da budu praćeni intenzivnijom ekonomskom saradnjom dve zemlje.

Cvetković je izrazio očekivanje, govoreći na prestižnom španskom forumu "Nova ekonomija", da će njegova poseta Madridu ohrabriti španske investitore da dođu i ulažu u Srbiju.

Premijer je pozvao španske privrednike da učestvuju u procesu privatizacije u Srbiji, ali i da se odluče na "grinfild" investicije, ističući da vlada nudi značajne poreske olakšice i podsticaje.

Ističući da pred Srbijom stoje brojni infrastrukturni projekti, Cvetković je ukazao da će u tu oblast u narednim godinama biti uložene milijarde evra i pozvao španske investitore da učestvuju na tenderima za izvodjenje radova na putnoj i železničkoj infrastrukturi.

Slušaoce, među kojima su bili brojni biznismeni, političari i novinari, pored procesa privatizacije u Srbiji, zanimao je i uticaj nove krize na našu zemlju, odnosi sa Medjunarodnim monetarnim fondom, nedavno izdavanje evro obveznica, proces pristupanja EU, situacija na Kosovu i Metohiji.
Cvetković istakao je da je Srbija zemlja sa snažnom evropskom orijentacijom i da je ključni cilj vlade sticanje kandidature za članstvo u EU do kraja godine i odredjivanje datuma za početak pregovora. Povodom situacije na Kosovu i Metohiji, premijer je naglasio da Srbiji nije u interesu stvaranje "zamrznutog konflikta" već da se kroz dijalog Beograda i Prištine dodje do dugoročnog i održivog rešenja.

Govoreći o ekonomskim prilikama u Srbiji, Cvetković je naveo da je u poređenju sa zemljama u regionu, Srbija prošla bolje u saniranju posledica svetske ekonomske krize i da je jedina zemlja koja je u doba krize poboljšala kreditni rejting.

On je podsetio da je Srbija nastavila saradnju sa MMF-om kroz aranžman iz predostrožnosti, što predstavlja garanciju da će voditi kredibilnu ekonomsku politiku, kao i da je nedavno na medjunarodnom tržištu prodala evroobveznice u vrednosti od milijardu dolara.

Prema njegovim rečima, Srbija sprovodi i plan za unapredjenje poslovnog okruženja, što podrazumeva ukidanje nepotrebnih administrativnih procedura, reformu obrazovnog sistema, podršku izvozno orijentisanim preduzećima, borbu protiv korupcije na svim nivoima i ubrzano usvajanje evropskih zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: