Delta agrar duplira izvoz

Delta agrar grupa će u ovoj godini ostvariti izvoz od 40 miliona evra, što je dvostruko više nego u prethodnoj kada je izvezeno robe za 21,7 miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

16:21

Default images

"Mislim da će ove godine plan biti premašen, jer već u ovom momentu imamo nivo (izvoza) od 11 do 12 miliona evra", izjavio je generalni direktor te kompanije Milan Grgurević.

Planirano je i da voćnjak u Čelarevu bude proširen sa sa sadašnjih 201 na 278 hektara u 2011. godini, a da proizvodnja jabuka sa prošlogodišnje 4.622 tone bude povećana na 5.825 tona, kazao je Grgurević, dodajući da bi površina pod povrćem trebalo da bude povećana na 1.038 hektara. "Strategija Delta agrara je i povećanje vrednosti po jednom hektaru u biljnoj proizvodnji", ukazao je Grgurević, dodajući da se vrednosti, u zavisnosti od vrste kulture, kreću od 20.000 do 36.000 evra.

On je najavio da Delta Agrar planira da u toku ove i naredne godine poveća broj otkupnih centara na ukupno devet.

Delta agrar je, kako je naveo, potpisao ugovore o ekskluzivnoj proizvodnji i prodaji klupske jabuke "modi" sa italijanskom kompanijom "Chiv" (CIV), kao i o prodaji genetskog materijala sa danskom kompanijom "DanBred", koja ima vodeći svetski program za proizvodnju svinja.

Rukovodilac voćarstva Delta agrara Zoran Đogić istakao je da su u celoj Evropi i svetu licencirana ukupno tri proizvođača klupske jabuke "modi", objašnjavajući da se radi o specifičnoj sorti nastaloj ukrštanjem komercijalnih sorti, koja se razlikuje od svih jabuka prisutnih na domaćem tržištu.

"Delta agrar imaće pravo ekskluzivne distribucije klupske jabuke za tržišta Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije i neekskluzivne distribucije za tržište Rusije", naveo je Đogić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: