Partizan imao sjajne rezultate

U istoriji užičkog "Prvog partizana", 2010. ostaće upamćena po rekordnoj proizvodnji i izvozu, kao i finansijskim rezultatima, kaže direktor Dobrosav Andrić.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

13:35

Default images

U ovoj fabrici, koja je nedavno obeležila 82 godine postojanja i svrstala se u red najvećih svetskih proizvođača streljačke municije, proizvodnja je lani povećana za 25 odsto u odnosu na 2009. godinu, dok je na svetsko tržiste izvezeno municije u vrednosti od oko 60 miliona dolara, ili za desetak miliona dolara više nego u prethodnoj godini.

Podsećajući da se 95 odsto proizvodnje prodaje u inostranstvu, Andrić je istakao da su SAD i zemlje Evropske unije glavna tržišta "Prvog partizana", s tim da se za američko tržište proizvodi lovačka i sportska municija, dok se pojedinim zemljama EU prodaje i vojna municija za potrebe njihovih oružanih snaga.

Uprkos činjenici da trenutno visoke cene metala ne idu naruku ni proizvođačima ni kupcima, Andrić se pohvalio da je "Prvi partizan" već ugovorio proizvodnju za prvo polugodište naredne godine.

"Prvi partizan" je, prema rečima direktora, ušao u četvorogodišnji investicioni ciklus vredan dvadesetak miliona evra, čijom realizacijom se planira iseljenje iz podzemnih proizvodnih pogona.

"Napuštanje podzemnih pogona je imperativ, kako sa ekonomskog stanovništa zbog pojeftinjenja proizvodnje, tako i humanog aspekta", rekao je Andrić, obrazlažući da će polovina planiranih investicionih sredstava biti utrošena za nabavku nove opreme.

Investicionim planom predviđeno je da se "bezbedni" deo proizvodnje i dalje odvija u Krčagovu, gde ovo preduzeće ima svoje proizvodne pogodne, dok bi se pogon u kome se radi sa "opasnim " materijalima premestio u okolinu grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: