Tadić: Niko ne gradi kao Srbija

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se nigde u Evropi trenutno ne gradi toliko mostova kao što se gradi u Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 05.08.2010.

14:38

Default images

"Uveren sam da će Srbija za osam godina sasvim drugačije izgledati nego na današnji dan", rekao je predsednik Tadić.

„Mislim da u Evropi niko ne gradi toliko mostova, takvog kvaliteta i arhitektonskih i inženjerskih svojstava kao Srbija“, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je posle obilaska radova na mostu na Dunavu kod mesta Beška rekao da će do kraja decenije Srbija imati 13 mostova preko Dunava, čime se ne može pohvaliti većina podunavskih zemalja.

On je ocenio da će to biti veliki uspeh i naveo da neke zemlje EU imaju svega dva mosta preko Dunava. "Posle više decenija Srbija gradi. Treba da budemo ponosni", rekao je Tadić. Predsednik Tadić je istakao da država Srbija završava projekte koji su zamišljeni ili započeti pre više decenija i poručio da loša tradicija nezavršavanja kapitalnih građevinskih radova mora biti prekinuta.

"Najskuplji su oni mostovi, putevi i brane koji nisu izgrađeni", rekao je Tadić, objasnivši da nepostojanje savremene infrastrkture koči ukupni privredni razvoj.

Srbija, kako je podsetio Tadić, ima prestižnu tradiciju mostogradnje, i dan-danas drži rekorde u nekim specifičnim mostograditeljskim konstrukcijama.

Tadić je graditeljima širom Srbije poručio da će narednih meseci dolaziti u nenajavljene posete kako bi proverio dinamiku radova na kapitalnim infrastrukturnim projektima.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog brzine i kvaliteta radova na mostu na Dunavu kod Beške i najavio da će i sledećih dana nenajavljeno obilaziti gradilišta.
Završetak saobraćajne infrastrukture ima, uz proces evropskih integracija, centralno mesto u strategiji razvoja Srbije u narednih osam godina, izjavio je predsednik Boris Tadić .

Tadić je izjavio da bi do kraja godine trebalo da bude završen autoput od Beograda do mađarske granice, na kome je prva deonica izgrađena 1971. godine. Ono što je projektovano pre 40 godina "ova generacija mora da završi", rekao je on.

Predsednik Srbije je izjavio da bi do kraja 2012. godine trebalo da bude završen autoput prema bugarskoj granici, a krajem 2012. ili početkom 2013. godine autoput prema makedonskoj granici.

Uz konstataciju da je počela izgradnja prve deonice autoputa ka Crnoj Gori od Uba do Lajkovca, Tadić je dodao da Srbija traga za strateškim partnerima koji će graditi čitav autoput do Boljara, kako bi se centralna Srbija povezala sa Beogradom.

Ulagati u infrastrukturu bez prezaduženosti

Stateški cilj Srbije je investiranje u infrastrukturu bez prezaduženosti, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić i dodao da "Srbija prilikom ulaganja u kapitalne objekte može donekle da se zadužuje ali ne sme da pređe crvenu liniju".
Tadić je naglasio da Srbija mora da izbegne sudbinu pojedinih država Evropske unije koju su prezadužene. Ekonomski sistem Srbije ipak, prema njegovim rečima, mora izdržati zaduženja za one infrastrukturne radove koji predstavljaju "istorijsku šansu" i investiciju u budućnost svakog deteta.
"Delimična zaduženja su moralno opravdana jer otvaraju mogućnost deci da, kada odrastu, koriste infrastrukturu, i to nisu zaduženja u korist ove generacije i lepšeg života nas punoletnih građana Srbije, već investicija u budućnost naše dece", rekao je Tadić.

"Gradnja infrastrukture obezbedjuje nova radna mesta, što podiže bruto domaći proizvod, a onda stvaramo veće šanse da otplaćujemo dugove na stabilan način", kazao je Tadić.

Tadić je ponovio da završetak saobraćajne infrastrukture ima centralno mesto u strategiji razvoja države u narednih osam godina i dodao da je uveren „da će Srbija za osam godina sasvim drugačije izgledati nego na današnji dan".

Takav razvoj će, prema Tadićevim rečima, omogućiti stvaranje socijalno koherentne, razvojne i stabilne zajednice, umesto društva koje je na svakih nekoliko godina "dolazilo na ivicu života i smrti".

Ulaganja u infrastukturu predstavljaju ulaganja u budućnost, rekao je predsednik Srbije i dodao da će i narednih dana obilaziti gradilišta u Srbiji, jer, kako je naveo, građani često nisu obavešteni na koliko mesta se u Srbiji gradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: