BAT i dalje bez profita u Srbiji

Za duvansku kompaniju “Britiš amerikan tabako” (BAT) 2009. bila je loša, jer je to šesta godina za redom u kojoj nije ostvarila profit u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2010.

09:02

Default images

Kompanija očekuje pozitivne promene u 2010. godine, izjavio je jedan od direktora BAT-a Srđan Lazović i dodao da su "izostanku profita doprineli više spoljni razlozi", kao što su "negativne kursne razlike, nestabilnost kursa dinara, barijere za duvanske proizvode iz Srbije u CEFTA regionu, kao i povećanje učešća jeftinih cigareta na domaćem tržištu".

Interni razlozi lošeg poslovanja u Srbiji, "kao što su predimenzionirani kapaciteti i skupa proizvodnja", eliminisani su programom racionalizacije, čije pune efekte u BAT-u očekuju ove godine, rekao je Lazović, koji je direktor za korporativne I regulatorne poslove BAT-a za područje istočnog Balkana.

"Najvažnija stvar za svakog investitora jeste makroekonomska stabilnost", kazao je on i dodao da nije bitno da li je kurs 80, 90 ili 100 dinara, nego da li postoji odgovarajuća stabilnost da bi moglo na uspešan način da se planira poslovanje u toku godine.

Lazović je podsetio da je BAT u Srbiju, od privatizacije Fabrike duvana u Vranju, odnosno od 2003. do 2009. godine, uložio 115 miliona evra, ocenivši da je potpuno legitimno očekivanje te kompanije da počne "napokon da ostvaruje profit u Srbiji".

Prema njegovim rečima, srpska duvanska industrija očekuje nastavak dijaloga sa Vladom Srbije u rešavanju svih problema, pre svega zbog toga što osam do deset procenata prihoda u republičkom budžetu dolazi iz duvanskog biznisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: