Kasne podaci o obimu divlje gradnje

Iako je zakonski rok za dostavljanje spiskova o nelegalizovanim objektima istekao, još se ne raspolaže podacima o obimu divlje gradnje.

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2010.

13:58

Default images

Od 168 opština i gradova u Srbiji, 30 još nije ispunilo svoju obavezu, a i kod onih koji jesu, veliki je broj nepotpunih informacija iz kojih nije jasno u koju grupu ti objekti mogu da se klasifikuju.

„Podaci iz opština još pristižu, a neke lokalne samouprave trebalo bi da preciziraju informacije, na osnovu izveštaja svojih građevinskih inspekcija, kako bismo mogli da razvrstamo i napravimo strukturu nelegalno izgrađenih objekata. Nije isto da li je bez dozvola dograđen prostor od tri ili od 3.000 kvadrata, da li je reč o stambenom ili poslovnom objektu“, kaže Aleksandra Damnjanović Petrović, pomoćnica ministra za građevinu i urbanizam.

Ona dodaje da „tek kada budemo imali presek stanja moći ćemo da gradimo strategiju i modele rešavanja tog problema. Sada raspolažemo samo prijava iz prethodna dva prijavna roka, 2003. i 2006. godine, prema kojima u Srbiji postoji oko 500.000 građevina za koje se traži legalizacija, a procene da se taj broj kreće i do milion, ne temelje se na egzaktnim podacima“.

Ona ističe da je dinamika donošenja podzakonskih akata koji prate novi Zakon o planiranju i izgradnji ispoštovana i da je do kraja prethodne godine usvojeno sve što je bilo predviđeno. Osim Pravilnika o legalizaciji objekata, koji je već počeo da se primenjuje, u proceduri su i uredbe kojima se reguliše način izdavanja lokacijskih dozvola, zatim konverzija prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta u vlasništvo uz nadoknadu, kao i akt kojim se preciziraju uslovi potrebni da vlada odobri konverziju po ceni nižoj od tržišne ili bez nadoknade.

Trebalo je precizno utvrditi modele kojima zakupci izgrađenih objekata ili vlasnici privatizovanih firmi imaju pravo da zemljište na kome se nalaze izgrađeni objekti prevedu u svojinu.

„Opštine su do sada neopravdano čekale na usvajanje tih dokumenata, a mi smo u Ministarstvu, na primer, izdali veliki broj lokacijskih i građevinskih dozvola direktnom primenom zakona. To je moglo i na lokalnom nivou da se uradi, ali izgleda da je veliki broj novih pravnih termina pomalo zbunio opštinsku administraciju i većina je čekala na dopunska objašnjenja i utvrđene procedure, kako bi počeli primenu“, kaže Damnjanovićeva i dodaje da će se Ministarstvo potruditi da sva potrebna dokumenta budu izrađena do juna ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: