"Poslednji dobar trenutak za Jat"

Tender za privatizaciju "Jat ervejza" će gotovo sigurno biti raspisan krajem ovog meseca, izjavio je generalni direktor te kompanije Saša Vlaisavljević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2008.

09:06

Default images

Prema njegovim rečima, ovo je poslednji dobar trenutak da se za Jat nađe strateški partner. Vlaisavljević se nada da bi domaći avio-prevoznik mogao biti prodat za oko 200 miliona evra.

"Da ne ulazim u cifre. Cena goriva je daleko nepovoljnija. Po planu za 2008. godinu, Jat je trebao da uloži 39 miliona evra za troškove kerozina. Kako stvari sad stoje, ulaganje će biti od 20 do 25 miliona evra više, samo za ovu godinu. To je veliko opterećenje za našu kompaniju. Tako da nam stvari baš i ne idu na ruku", rekao je Vlaisavljević.

Vlaisavljević je objasnio da će sa ovakvom cenom aviogoriva, koja je u proteklih godinu dana više nego udvostručena, sve svetske kompanije već na kraju sezone da budu u velikoj krizi. "A ako imaju svoje probleme onda neće biti zainteresovani za ulaganja u neke druge kompanije, koje su isto tako u problemu", kazao je on i dodao da će za nekoliko meseci postojati više kompanija u Evropi koje će moći da se kupe za jedan evro.

Vlaisavljević je podsetio da je proletos za kupovinu Jata bilo zainteresovano pet-šest velikih kompanija, među kojima je bio i ruski Aeroflot, ali da u ovom trenutku to ne može da potvrdi.

Prema rečima Vlaisavljevića, još nije definitivna odluka da će radnici i građani od privatizacije Jata dobiti novac, a ne akcije. Iz Ministarstva ekonomije ranije je najavljivano da će umesto akcija, građani, zaposleni i bivši zaposleni u Jatu dobiti gotov novac da ne bi bio prekršen evropski "sporazum o otvorenom nebu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: