Tigar izlazi iz proizvodnje guma

Skupština akcionara Tigra prihvatila je na današnjoj sednici predlog Upravnog odbora o izlasku iz proizvodnje guma.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

08:37

Default images

Skupština akcionara pirotske korporacije Tigar velikom večinom prihvatila je predlog Upravnog odbora o postepenom izlasku iz proizvodnje guma, zajedničkog posla sa kompanijom Mišlen (Michelin) i Svetskom bankom, nezvanično saznaje B92.

Prema tom predlogu, Tigar će do 2010. godine postepeno prodati svoj udeo od 30 odsto u zejedničkom preduzeću Tigar tajers (Tyres), a novac će uložiti u razvoj proizvodnje obuće, fabrike reciklaže, tehničke gume i hemijskih proizvoda.

Predlog UO zasnovan je na proceni da Tigar nema ni investicionih, ni razvojnih mogućnosti da u proizvodnji pneumatika prati Mišlen i ulaže u razvoj biznisa, koji je podeljen među multinacionalnim proizvođačima.

Procena menadžmenta je da će Tigar prodajom svog udela u Tigar tajersu, ali i fabrike i zemljišta, dobiti oko 2,6 milijarde dinara, što je skoro jednako knjigovodstvenoj vrednosti kapitala korporacije i nešto manje od tržišne kapitalizacije.

Država u Tigru ima 34 odsto vlasništva i podržaće takvu odluku, oko 37 odsto je udeo institucionalnih investitora, dok ostalih 29 odsto čine mali akcionari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: