Renault Latitude Business 2.0 dCi

Kompanija Renault ovim modelom demonstrira sposobnost da svoj proizvod prilagodi nezgodnoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 04.09.2011.

19:10

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Pre svega, to kažem jer su napravili veliku limuzinu klasičnog oblika, što do sada nije bio slučaj.

Renault 25, Safrane i Vel Satis, svi su preispitivali koncept limuzine sa ciljem da ponude što udobniju vožnju i što veću količinu prostora. Ispostavilo se da je kupcima vozila te klase ipak važnije da njihov automobil izgleda opasno ili moćno nego razumo i porodično.
Dužina: 4905 mm, Širina 1830 mm, Visina 1480 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2760 mm
Ti kupci veoma često pripadaju nekom ogranku državne strukture ili su to kompanije koje žele da svoje top menadžere učine što srećnijim tokom dugih vožnji (unesrećili su ih kada su im ukinuli lične šofere).

Svima njima treba sigurna, velika, crna limuzina sa gomilom opreme i sa snažnim motorom. Latitude je još i izuzetno ekonomičan a u tim krugovima nije ni skup. Retko koji proizvođač za sada ima automobil koji ispunjava ove zahteve.
Prave razmere ovog automobila shvatićete tek kada mu se približite. Prostire se od crte do crte parking mesta u beogradskoj zoni. Laguna pored njega izgleda kao kompaktni hečbek.
Velika, hromirana maska dominira prednjim delom
Sam izgled automobila nije me posebno oduševio. Prednjim delom dominira ogromna hromirana maska koja ne prati stil ostalih Renaultovih modela. Mislim da su aplikacije u boji hroma i najkaraterističnije obeležje ovog automobila jer se u domaćinskim količinama nalaze i na boku i na zadnjem delu automobila.

Lepe felne u kombinaciji sa bojom auta i pomenutim aplikacijama stvaraju utisak elegancije.
Ukrasi boje hroma doprinose elegantnom izgledu.
Renault ima jedan od najbolje rešenih sistema za koriščenje automobila bez ključa. Ključ-karticu možete držati u torbi ili u džepu i čim dodirnete bilo koju bravu na autu, on će se otključati.

Kod većine proizvođača ovaj sistem radi samo na prednjim vratima i na poklopcu prtljažnika.
Latitude možete otključati dodirom bilo kojih vrata, a to će ceniti ljudi koji žele da prvo ubace svoju tašnu na zadnje sedište a da tek onda sednu za upravljač.

Vrata su prilično velika, posebno zadnja čime je ulazak u auto olakšan.
I farovi i stop svetla uvlaèe se duboko u karoseriju
Pokretanje motora dešava se pritiskom na start-stop dugme a ako nešto od sigurnosnih procedura niste obavili (pritisnuli kvačilo ili kočnicu) informacija o tome pojaviće se na displeju a motor neće biti startovan.

Po završetku vožnje, dovoljno je samo da se udaljite od auta i on će se sam zaključati i saviti spoljne retrovizore. Kao potvrda da je proces uspešno okončan dobićete zvučni signal.
Prvo što sam primetio kada sam se smestio za upravljač bila je izuzetno visoka pozicija za upravljačem. Latitude će se prodavati širom sveta pa je i konstruisan za vozače i vozačice različitih konstitucija.
Dobro organizovan enterijer
Voleo bih da sam tokom vožnje mogao još samo jedan santimetar da spustim svoje sedište prema podu ali to nije bilo moguće, pre svega zbog instalacija i mehanizama namenjenih električnom podešavanju.

Jednom prilikom sam pokušao da vidim koliko visoko sedište može da se podigne i bilo je prilično blizu izreci „nebo“ je granica, naravno nebo automobila.
Spa centar: masaža, grejanje, relaksacija...
Vozačko sedište opremljeno je i zanimljivim sistemom za podešavanje naslona i masažu vozačevih leđa. Površinu na koju će vaša leđa biti naslonjena možete podešavati čak u tri zone – ramena, srednji i donji deo leđa.

Raspon podešavanja jako je veliki, od toga da vam leđa upadnu u rupu pa do osećaja da vas bugarski dizač tegova Milen Dobrev nogama gura sa zadnjeg sedišta.
Kao i na Laguni, ne mogu da naslonim levi lakat na naslon u vratima jer je kratak. Niži vozaèi neæe imati taj problem.
Ovako fino podešavanje dodatno vam pomaže u pronalaženju idealne pozicije za upravljačem. Sve ove opcije zahtevaju par minuta dok ih podesite, ali svakako prijaju kasnije, tokom vožnje.

Da biste ostali sveži i posle višečasovne vožnje, na raspolaganju vam je masažer koji naizmenično upotrebljava elemente sistema za podešavanje naslona.

Ti talasi pritisaka po vašim leđima lepo imitiraju nežne maserkine prste ali bez komentara da je poslednji trenutak da počnete da vežbate. Smetalo mi je što svaki put kada bih isključio masažer leđa, sva ona fina podešenja naslonakoja sam ranije odredio nestaju pa morate sve iz početka da nameštate.

Položaj sedišta možete memorisati a zajedno sa njim i položaj spoljnih retorvizora.
Upravljač je nalik onome iz Lagune a preko dugmića smeštenih na njemu možete kontrolisati tempomat. Kontrole audio, navigacionog uređaja i mobilnog telefona nalaze se na panelu iza upravljača.
Odliène moguænosti podešavanja upravljaèa.
Kontrole su odlično postavljene tako da prilikom upotrebe u vožnji ne morate pomerati ruku sa upravljača.

Kod većine automobila, ove kontrole su u obliku tastera smešteni na prednjoj strani upravljača i prilikom upotrebe zahtevaju skidanje ruke sa upravljača ali i skretanje pogleda sa puta.
Pošto na Renaultu ove kontrole ne vidite , to znači da tokom upotrebe nećete skretati pogled sa puta na njih. Svaki taster drugačijeg je oblika pa kada, posle nekoliko dana savladate koji čemu služi, postaje vam sastavni deo vožnje. Renault već neko vreme usavršava ovo rešenje i moram priznati da je prilično zarazno.

Dešavalo mi se da kada iz Renaulta sednem u neki drugi auto, i u njemu na istom mestu želim da pojačam muziku.
Stavke sa putnog računara prikazuju se na novom displeju u boji, smeštenom na tabli sa instrumentima. Podatke listate pomoću dva tastera postavljena na vrh ručice za brisače.

Osim standarnih podataka o prosečnoj brzini, potrošnji i kilometraži koju možete preći sa preostalom količinom goriva u rezervoaru (uzimajući u obzir stil i uslove vožnje) imate i podatak o tome koliko ste litara goriva potrošili od poslednjeg poništavanja.

Ovaj podatak jako je koristan ljudima koji službeni automobil koriste i u prvitane svrhe pa na kraju dana moraju da dodaju gorivo iz svog novčanika.
Kada smo kod goriva, skoro svako koga sam vozio na desnom sedištu me je pitao zašto vozim na „rezervi“. Nisam vozio na rezervi, ali 0 na skali pokazivača za gorivo jako sija pa ljude tera na prevremen zaključak, pre nego što pogledaju gde se zapravo nalazi skala.

Novi dispej između instrumenata je visoke rezolucije a meniji se na njemu smenjuju kao na nekom Android telefonu što izgleda jako lepo.

Na njemu se takođe projektuje i slika okruženje koju beleže parking senzori a izgleda kao da je snimljena termalnom kamerom. Zelena boja znači da prolazite a crvena da treba da stanete pa da ponovo manevrišete. Rad parking senzora, naravno, praćen je i zvučnim signalima.
Siva plastika oko ekrana TomTom 2.0 navigacionog ureðaja. Detaljna mapa Srbije nije stigla zajedno sa automobilom. Autoput, Ibarska magistrala i Renault servisi jedini su objekti ubeleženi na mapi
Na mestima u kabini koja su najizloženija pogledima i dodirima korišćeni su kvalitetni i prijatni materijali. Centralna konzola jako je masivna i naglašava prostor koji je u ponudi putnicima.

Na njenom vrhu nalazi se dugme za startovanje motora, prostor za jonizator vazduha i raspršivač parfema(dodatna oprema) pa ispod su audio i klima uređaj.
Voleo bih da se komande dvozonske klime postavljene malo više na centralnoj konzoli, ili da je barem displej sa informacijama postavljen tako. Tokom vožnje morao sam da spuštam pogled daleko od kolovoza kako bih video šta piše na displeju koji je smešten među komandama.

Ovo je sitnica, ali tera vas na razmišljanje tokom vožnje i nije u skladu sa ostatkom rešenja koja su primenjena na ovom automobilu.
Verujem da raspršivač parfema mora da stoji blizu ventilacionih otvora pa je zato predviđen da stoji tako blizu vrha konzole. 3D Sound by Arkamys audio uređaj, iako nije najbolji koji možete da ugradite u Latitude, odličan je.

Mislim da ima najsavremeniji sistem za strimovanje audio fajlova sa vašeg telefona sa kojim sam se do sada susreo. Telefon se inače jako lako povezuje sa autom, u svega nekoliko koraka i automatski povlači imenik i listu poziva na displej.
U kaseti su utiènica za struju, USB i AUX konektori kao i držaèi za sitan novac.
Ako želite da slušate muziku koja se nalazi na vašem telefonu, potrebno je da aktivirate plejer na njemu i da na automobilu izaberete BT AUX opciju. Telefon možete da vratite u džep jer ga u potpunosti kontrolište preko komandi u automobilu.

Kada završite vožnju, i ugasite auto, uređaj i dalje nastavlja sa radom, sve dok ne otvorite vrata. Još jedna biznis funkcija jer nema puno smisla gasiti audio uređaj kada se ugasi motor, šta ako je u toku telefonski razgovor preko handsfree sistema na automobilu.

Tek kada se otvore vozačeva vrata Latitude tada šalje komandu i pauzira plejer na vašem telefonu. Kod većine automobila, posle gašenja motora završili biste sa mobilnom telefonom sa kojeg trešti muzika.

Kada ponovo sednete u Latitude, muzika će krenutu tačno sa onog mesta na kojem je pauzirana kada ste izašli iz auta.
Još jedan set komandi nalazi se na prostoru između prednjih sedišta. To je Renaultov sistem za upravljanje navigacionim uređajem ali i još jedan način da lako podešavate audio uređaj.

Prilično je jednostavno za upotrebu tokom vožnje jer centralno dugme pruža otpor priliokm okretanja pa je svaki klik koji napravi ujedno i prelazak na novu opciju koju potvrđujete pritiskom na dole.
Ispod poklpca nalaze se držaèi za èaše
Automatska ručna kočnica nalazi se odmah u komšiluku i radi po jednom od najbolje rešenih sistema koje sam do sada probao.

Svaki put kada ugasite motor ona se automatski aktivira tako da znate da vam auto neće krenuti nekontrolisano iako menjač nije u brzini. Bilo da krećete napred ili nazad automatski se otpušta pa rešava straha od polaska na uzbrdici.

Nalazi se na istom mestu na kojem se nalazi i mehanična ručna kočnica kod standardnih automobila pa dugme ne morate tražiti po centralnoj konzoli (primeri drugih kompanija) dok vam ne pređe u naviku.

Isto tako, aktivira se povlačenjem dugmeta na gore a može se deaktivirati spuštanjem na dole, što nam je takođe prirodno, ali nije slučaj kod mnogih proizvođača.
Putnici se na zadnju klupu smeštaju veoma lako. Prostora ima u izobilju i za glavu i za noge putnika. Naslon zadnje klupe prilično je zavaljen pa će vam duga putovanja biti još udobnija.

Osim ventilacionih otvora i 12V utičnice, putnici pozadi imaju i svoje lampe za čitanje čija upotreba noću ne smeta vozaču.
Da biste pokrenuli motor, dovoljno je samo da pritisnete i pustite dugme na centralnoj konzoli. Zvuk motora fantastično je zadržan van kabine od samog starta. Ta karakteristika se zadržava u svim režimima rada.
Iako je reč o prilično velikom automobilu, on ostaje jednostavan za upotrebu u svim uslovima. Sve komande jako su mekane i pružaju vam prostor da ih precizno dozirate i tokom vožnje i tokom parkiranja kada mekan, dug hod papučice kvačila olakšava dosadan posao.

Kočnica je kao i kod Lagune izuzetno mekana i pri samom vrhu hoda zaustavlja auto. Vozačima koji prvi put voze ovakav auto potreban period privikavanja kako bi uvežbali nežno kočenje.
Snaga: 127 kW (175 KS) pri 3750 o/min; Maks. obrtni moment: 360 Nm pri 2000 o/min; menjaè: šestostepeni, manuelni; 0-100km/h: 9,9s
Volim kada vozim automobil opremljen sitemom za pomoć prilikom kočenja jer nepromenjen pritisak na papučicu deluje progresivno i na kraju zaustavlja auto. Latitude pored BA sitema ima i ESP, sistem protiv proklizavanja točkova, elektronsku raspodelu sile kočenja... i automatski pali sva četiri pokazivača u slučaju naglog kočenja.

Latitude umesto vas pali i farove i brisače.
Tokom vožnje kroz grad dobro dođe ta visoka pozicija za upravljačem koju sam ranije spominjao jer poboljšava preglednost. Sistem oslanjanja dobro upija gradske neravnine i rupe. Iako je Latitude dugačak automobil, to mu ne smeta prilikom prolaska kroz raskrsnice i uzane ulice.

Najteže je pronaći dovoljno dugačko parking mesto.

Prosečna potrošnja u gradu nikada nije prešla 8,5 litara sa uključenom klimom.
Moram da priznam da su reakcije drugih ljudi ostavile najjači utisak na mene tokom gradske vožnje. Ne samo da znatiželjno gledaju već imaju i prilično zadovoljne izraze lica.

Veoma često su mi postavljali pitanja vezana pre svega za cenu. Niko nije mislio da košta manje od 40 000 evra kao i da se pod haubom mora naći neki 3.0 motor.
Istina je da cena Latitude-a počinje malo preko 20 000 evra a da je motor pod haubom 2.0 dizelaš. Potpuno mogu da shvatim rezerve svih ljudi koji nikada nisu vozili auto sa dCi motorom. Morate da probate kako biste se uverili u njegove sposobnosti.

Jenom rečju „kida“. Ako date jak gas pri polasku, bolje je da čvrsto držite upravljač jer ima tendenciju da se pod udarom snage i obrtnog momenta sam okreće. Ubrzanja su eksplozivna i efikasna ali da bi bila i konstatna potrebno je često menjati stepene prenosa.
Ako vozite u skladu sa uslovima saobraćaja, savetnik za ekonomičnu potrošnju signaliziraće vam promenu prenosa na 2000 obrataja. Ako ga slušate i vozite ravnomernom brzinom, vožnja kroz Šumadiju rezultiraće prosečnom potrošnjom od 4,5 litara na 100 km.

Tokom vožnje kroz krivine do izražaja dolazi čvrstina karoserije a prilično direktan upravljač čini da pravac menjate sa jako malo pokreta.
Odlična zvučna izolacija može uticati na vašu subjektivnu ocenu brzine kretanja, posebno van grada, pa je dobro da često kokntrolišete brzinomer. Nemojte da vozite na sluh. Upotreba tempomata rešava ovu vrstu problema ali otkrio sam da naši ljudi ne vole ovu vrstu prepuštanja kontrole.

Moćni bi-ksenonski farovi odlično osvetljavaju put i prate zaokrete upravljača kako bi osvetleli onaj deo puta koji vozač posmatra tokom skretanja.
Na autoputu Latitude ne postaje zahtevniji za vožnju. Efikasan je, uvek ubrzava i jako, jako je tih.

Na krivudavom delu autoputa kada se izađe iz Beograda prema Nišu, nije mi se dopalo ponašanje zadnjeg dela. Imao sam neku vrstu plivajućeg osećaja. Problem je bio neodgovarajući pritisak u gumama, pa kada sam to regulisao na prvoj pumpi nije se više ponovilo.

Prosečna potrošnja na autoputu je oko 7 litara na 100 km što vam daje oko 1000 kilometara dometa samo na autoputu. Meni je prosečna potrošnja posle desetodnevne test vožnje iznosila 5,9 l na 100 km.
Zapremina prtljažnika: 475 litara
Treba da znate da Latitude nije napravljen u potpunosti prema meri evropskog kupca. To je globalni proizvod koji štedi budžete širom sveta, i u Rusiji i u Aziji i u Australiji.

Ja sam očekivao da će ovog proleća Latitude razvoziti zvezde na festivalu u Kanu, kao naslednik Vel Satisa ali nije. Zamenio ga je potpuno električni Renault Fluence Z.E.
Što se našeg tržišta tiče, najveća prepreka za Latitude biće toliko veličana Škoda Superb.

Latitude 2.0 Bussines čije fotografije gledate košta 28 623 evra. Osnovna cena je 25 599 evra i na nju treba dodati 2315 evra za kožna sedišta i 709 evra za metalik boju.

Najpribližniji Superb Elegance košta oko 600 evra manje od Renaulta Latitude, ima 5ks manje. U odnosu na Latitude ima roletne za zaštitu od sunca na zadnjim staklima, grejače zadnjih sedišta i zanimljivo rešenje poklopca prtljažnika koji se može otvarati i kao na hečbeku i kao na limuzini.
Povoljna cena, sigurnost, mala potrošnja, udobnost i rasprostranjena servisna mreža trebalo bi da privuku kupce iz sveta biznisa Renaultu Latitude.

Više fotografija ovog automobila pogledajte u našoj Galeriji

Pogledajte kompletan cenovnik.

Pogledajte sve tehnicke karakteritike.

Posetite Renaultov sajt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: