Nedelja, 04.09.2011.

19:10

Renault Latitude Business 2.0 dCi

Izvor: B92

Renault Latitude Business 2.0 dCi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

nikolas

pre 12 godina

malo sam zakasnio sa komentarima..vidim da se prica vrti oko ovog renoVa,insignije,superba,pasata,508mice...mogu reci samo da su sve to dobre limuzine u svakom slucaju.ALI,samo JEDAN od ovih automobila odskace od ostalih zbog toga shto moze da bude i limuzina i sportska azdaja!!!OPC...toliko...

Marko

pre 12 godina

Da vidim tog bisera koj ce da kešira skoro 30k evra za ovakvog renoa.........izgubiće u prve dve godine minimum polovine vrednosti........preterali su ga sa cenom..........

Нема бре места

pre 12 godina

Само да констатујем, јер се овде помиње Инсигнија, да позади у Инсигнији, нема бре места за главу ! И то ми не иде у главу !!!
Чему дати паре за Инсигнију, када позади ударам главом о плафон, а висок сам 180 цм?
Тако да у овим поређењима Реноа и Опела, Инсигнију прецртајте одмах!

caki_vonteego

pre 12 godina

@ MARKO-VW
Ovaj novi motor 2.0 dCi (koristi lanac umesto kaisa) je nesto sasvim novo i drugo u odnosu na 1.9 dCi iz lagune dvojke....VW moze samo da pozavidi na Renaultovim dizelima...VW dizeli su dobri, nista revolucionarni ali zato rade kao traktori !!!

caki_vonteego

pre 12 godina

@ MARKO-VW
Suvisno je ulaziti u pricm sa tobom, svi dobro znaju tvoju iz svima nejasnog razloga zagrizenost prema VW-u, Superb je u njavecu ruku rame uz rame sa ovim modelom, a sto se tice motora..hmmmm semsno, ovaj dCi od dve litree je izmisljen sa VW 2.0 TDI, daleko tisi, manje trosi, manje se kvari....prost primer "kvaliteta" tog motora modeli Passata sa tim motorom jeftiniji kao polovnjaci od 1.9 TDI (105 ks) za 1000-1500 evra....toliko o tome...

MARKO-VW

pre 12 godina

Viđam često jedan beli na Terazijama... Ostavlja dobar utisak, jer i sam volim klasičnu formu limuzine, ali mislim da je Superb ipak superiorniji, zbog bolje ponude prostora, kvaliteta enterijera, praktičnog twin door sistema, a i TDI mašine se podrazumevaju.

Vlada_BGD

pre 12 godina

Imao sam prilike da probam bas ovaj primerak Latitudea. Auto je OK, motor odlican (sto sam i ranije znao), ima lanac tako da je odrzavanje pojednostavljeno. Inace, molim ostale komentatore da shvate da ovaj auto nije u klasi ni Insignije, ni Peugeota 508.. Ti modeli pripadaju D segmentu, a ovaj E. U tome je razlika, shvatite to jednom i ne poredite babe i zabe.
Meni ovakav auto ne bi bio potreban, preglomazan mi je za svakodnevne potrebe. Za nekoliko godisnjih duzih putovanja, posluzi odlicno i slicno motorizovan predstavnik D segmenta.
I jos nesto. Peugeot i BMW (tacnije, BMW je razvio, a Peugeot preuzeo) 1.6 litarski benzinac (VVTi tehnologija sa 120 ks u atmo verziji). Nikakav razvoj dizela (HDi) od 2 litra nije postojao. BMW motor ima lanac, a HDi zupcasti kais.. Zaista se ovde moze svasta procitati..

suboticki mornar

pre 12 godina

Izvanredan tekst koji zaista daje kompletnu realnu sliku ovog modela, sa diskretnim licnim pecatom autora. Cestitam! Komentari "kome ovo treba" su potpuno degutantni, vredjaju zdrav razum, a amaterski staviti pod znak pitanja odluku kompanije da ulozi ogroman novac u razvoj ovog modela, stvarno je smesno. Licno imam u Nissan-u X-trail 2,0 dci sa 173 KS i mogu vam potvrditi da je to zaista izvanredna masina! Ekonomican, elastican i neverovatno eksplozivan!!! Vec sa trecinom gasa poteze iznad uobicajenih potreba, a kad se "stisne", to je za pricu!!! Nije ni vise ni manje osetljiv na gorivo od drugih slicnih motora. Vlasnik savremenog dizelasa koji natoci gorivo na nekoj staroj ili neproverenoj "no name" pumpi bi trebao na posmatranje, a u protivnom problema nema.

sasa popovic

pre 12 godina

@Henry Ford BGD
Zbog prirode posla imao sam priliku voziti Latitudea sedam dana, a isto tako i Skodu Superb sa slicnim motorom. Latitudeu nista ne fali, ali jednostavno nije ni do koljena jednako opremljenom Superbu, koji je cak i tada jeftiniji. Dizajn je stvar ukusa, a jos je i dobar obzirom da se ovaj auto u Koreji prodaje vec godinu dana i to pod imenom samsung. Henry, drzi se ti Superba, jer iskreno, bolji je auto u svakom pogledu.

film

pre 12 godina

Iako je to prilicno nebitno, ove godine u Kanu na festivalu koristen je Latitude u velikoj vecini i svega nekoliko elektricnih Fluenca (svi automobili su numerisani od 01 na vise, a ja sam video najvise 87). Inace bas tamo smo komentatisali da Latitude izgleda kao Pasat sa Renovim znakom, to je posledica cinjenice da ekstravagantni Vel Satis nije uspeo upravo zbog preterano originalnog dizJna.

Profesor

pre 12 godina

Svaka čast autoru teksta, dugo me nije nešto tako zainteresovalo više formom nego sadržajem. Apsolutno profesionalno i uvek sa naglaskom na suštini. Mnogo sreće u budućem radu!

Dragan

pre 12 godina

Tja, kada ga već poredite sa Škodom Superb - Superb svakako nije auto koji se kupuje zbog dizajna (mada je kao karavan zapravo vrlo lep), ali ovaj Latitude je potpuno bezličan automobil. Pet metara lima i stakla bez imalo jasne dizajnerske vizije i strasti - jedina vodilja je biti ogroman i nafilovan gadgetima unutra. Što se tiče izgleda enterijera, u odnosu na ovo Superb je Bentley.

Srdjan

pre 12 godina

Ovaj reno kao da su dizajnirali Kinezi. Izgleda kao brdo lima na tockovima. Kvalitet je nebitan sa obzirom na stepen neprivlacnosti ovog automobila. Laguna je za ovo remek delo.

Henry Ford BGD

pre 12 godina

Prava direktorska limuzina i dostojan naslednik modela 25 i Safran. Ako ovaj model bude upola dobar kao Renault 25 u svoje vreme, kupovina ovog auta ce biti pun pogodak. Medjutim, na nasem trzistu ce Superb i dalje ostati popularniji model. Stvar je vrlo prosta - medju srpskim vozacima nemacki automobili su i dalje najomiljeniji, a sta je Superb nego Passat u drugom ruhu, ali osetno jeftiniji? Da se razumemo, to uopste nije minus, sta vise. Licno, iako i sam vozim Skodu, kad bih kupovao nov auto u toj klasi, Latitude bi bio prvi izbor. Na stranu odlican motor, oprema i udobnost, ali skoro me jedan auto te klase nije odusevio tako klasicnim a istovremeno izuzetno elegantnim dizajnom.

vlada

pre 12 godina

Neupadljiv neprimetan i ni po čemu se ne ističe od konkurencije. naprosto diskretan auto koji vas neće naterati da se okrenete za njim!
U ovom segmentu auta (oko 5m) ima jako puno kupaca koji upravo i žele takve automobile, tako da mislim da će i ovaj reno naći svoje kupce. Realno znali su da nemaju šta da traže pored velike nemačke konkurencije, da ne mogu da se mere sa performansama i dizajnom Japanske konkurencije, i posegnuli su za alternativnim rešenjem. Ovo vrlo lako može biti uspešan auto na tržištu!

123

pre 12 godina

@Lazar Srbin Bas dobro sto si spomenuo "plastiku" kod Renaulta i Peugeot 307.Imao sam i Megana 2 i 307 i mogu slobodno da tvrdim da je Peugot unutra tezak platikanac u odnosu na Megana.Samo gornji deo je da kazem od nekog nazovi mekog materijala,dok je kod Megana cela prednja konzola,cak i donji deo centralne konzole napravljen od mekog materijala.Uporedi Clio i 206 po istom pitanju.Clio i Polo su jedini u toj klasi koji imaju prednju konzolu meku na dodir.Zadnji Renault model sa tvrdom plastikom je Renault 19.Toliko o plasticnosti kod Renaulta.Ko ne veruje neka proveri

dzigi

pre 12 godina

Insignija, Pežo 508, Pasat... Svi ti modeli NISU konkurencija Latitudu, jer je on duži od svih nabrojanih za 10-20cm. To što je cenovno u toj klasi je samo varka. Da košta u startu 40.000e poredili biste ga sa A6, BMW 5 i MB E klase, ali on košta duplo jeftinije a nije duplo gori od upravo navedenih. U tome je njegova vrlina (da, klasa A6 za one koji štede i/ili nemaju para).

ZNBg

pre 12 godina

Početkom godine sam se vozio na relaciji Bgd-Vranje i nazad u 1 danu sa Lagunom koja ima ovaj isti 2.0 DCi motor. Performanse odlične, auto je uvek imao dovoljno snage i na autoputu i na staroj magistrali. Sa 80 km/h odlično ubrzava iz 5. brzine, a pri 150-160 km/h prosek potrošnje je 6 lit. Zvučna izolacija je takođe odlična, kao i udobnost ogibljenja.
Novinar sa testa je bio veoma zadovoljan ovim motorom i u Latitudu, ali s obzirom da je Latitude dosta teži od Lagune jasno je da bi onaj ko zahteva vrlo brzu i ujedno "opuštenu" vožnju poželeo jači motor. Za većinu nas ovaj testirani primerak bi bio pun pogodak. Komande za muziku smeštene iza volana i komande bord kompj. smeštene u desnu ručicu su iste kao na Cliu - meni to ne bi smetalo.
Verujem da će s obzirom na cenu, opremu, udobnost, i ostalo Reno napraviti dobar posao sa ovim automobilom. Kad bih ja lično birao automobil u ovoj klasi - Pežo 508 mi je lepši, i on ima odlične motore, i što uopšte nije nevažno, nešto je manji a nudi dovoljnu prostranost.

zoka

pre 12 godina

zanimljiv automobil za cijenu koju Reno traži s tim što bi pre vozio lagunu karavan.Kao zadovoljni vlasnik već trećeg Renoa uvjek pre Reno nego škoda. Jedino ova potrošnja goriva mi je nerealna jer sada vozim GransdSenica 2.0DCI BVA 150 ,iako imam tešku nogu prosek mi je oko 7,5 litara, ali se i ne trudim oko manje potrošnje samo sam jedanput uspio da smanjim na 5,4.

Љубомир

pre 12 godina

Не изгледа баш тако лоше тај Ренаулт латитуде бусинес. Има доста добре опреме. Једино ми се чини да је ГПС навигација неупотребљива у Србији, јер је Томтом, који не покрива нашу земљу детаљним картама.

Branko

pre 12 godina

@autor teksta:

http://www.b92.net/news/pics/2011/09/10086918554e63bb6251ca9220865160_orig.jpg
Gde ste ovo fotografisali?
Hvala :)

Redakcija:
Na tajnoj lokaciji, pet kilometara udaljenoj od Mladenovca kada se krene prema Smederevskoj palanci. Tu se kod znaka 50 skrene levo. Pozdrav :)))

Lazar Srbin

pre 12 godina

Uporedite ga samo sa Pežoom 508, 508 je pobedio i spolja i uznutra, kada gledate 508 zazori su kao žiletom isečeni, pogotovo sa enterijerom koji pleni, a Letitud ima kontrolnu tablu kao polica za diskove, sem toga Renault je uvek bio plastikaner, a Pežo i Citroen su imali hrom, kožu i drvo.
E sad motor, Reno uvek daje 1 fabričke podatke, a u praksi Šipak, nema. Pežo je ovaj novi 2.0 HDI razvio sa BMW-om. HDI je inače Ginisov rekorder po potrošnji. Toliko
P rezadovoljan vlasnik 307 2.0 HDI 110ks,

Radovan

pre 12 godina

"Ispostavilo se da je kupcima vozila te klase ipak važnije da njihov automobil izgleda opasno ili moćno nego razumno i porodično".

Čestitke novinaru na pravilno datoj psihijatrijskoj dijagnozi određene grupe vozača.
Ima i nas dosta vozača, koji volimo i cenimo razumne i porodične automobile (sedane i karavane, sa ljutom gujom ispod poklopca).
Kada sam imao sedana (a stane nas 4 ili petoro sa isto toliko torbi u gepeku) pa krenemo gospodski u obilazak SFRJ,Mađarske, vlasnici hečbekova su mi prebacivali da sam sirotinja i neznalica.
Dobro, ajde.
Kada sam video prvi put Golfa 1, nisam znao da li da plačem (nepraktičan i skup auto) ili da se smejem (ružan i ni nalik autu). Marketing je izmišljen da ti razum skloni u stranu i kupiš ono što ti zaista ne treba.
Kada sam imao karavana (stane nas četvoro i veliki gumeni čamac na rasklapanje sa motorom Tomos 4 u gepek i stvarima, pa na more) vlasnici hečbekova zvali su me piljarom, seljakom i lubeničarem.
Obrni okreni, sedani i karavani su praktične i poželjne sprave jer ti obavljaju značajne poslove, a nastali su pre hečbekova.
Zato je sada u državama sa usponom privrednih aktivnosti i povećanjem porodica (Turska, Rusija, Brazil, Kina), povećana potražnja za ovim varijantama karoserije.
Pišite malo više o tim vozilima. Nismo svi u Srbiji iščašeni, niti smo film Kum gledali 20 puta i skidali njihove štosove.

Milan

pre 12 godina

@Adok: Renault motor M9R je sve samo ne neefikasan i sa ogromnom potrošnjom. Prvo treba provozati ovaj motor, pa tako nešto tvrditi. Motor je druga generacija common rail dizelaša kod Renault-a. Jedina njegova mana po meni je što stvarno previše ulja zahteva (7-8 litara) i što su neki delovi (poput grejača) neviđeno skupi. Što se tiče snage i performansi, ponoviću, treba sesti i voziti!
@Dejan L: Renault dCi motor nije ništa osetljiviji na loš dizel od recimo VW 2.0 TDI common rail motora. Čak šta više! A u poređenju sa PSA common rail dizelašima ima mnogo bolje rešen sistem sa DPF-om.

Milan

pre 12 godina

Neznam dali je iko od vs vozio ovaj automobili ili ga bar video uzivo!
Moja preporuka, napravite probnu voznju. Auto je izvrstan. Sto se cene tice jedan A4 sa ovakvom opremom kosta najmanje 50.000,00. Pa iskreno neznam ko uziva u tome da vozi auto koji se vidja na svakom cosku. Poz.

playlife

pre 12 godina

Prevazidjena platforma!? Sta reci za "novi" passat koji je na platformi staroj vise od 10 godina!I koji to proizvodjac ne eksploatise starija resenja sa modifikacijama za restilizovane ili nove modele? Dalje, taksativno nabrajanje licnih stavova tipa ovaj je zaostao, onaj je sila a tek onaj drugi je tek sila itd, bez navodjenja cinjenica je neozbiljno. Meni licno insignija izgleda kao neki korejski auto. Kad se pojavila bila je stvarno drugacija ali danas mi izgleda nekako jadno sto je nikako ne cini boljom ili losijom nego sto u stvari jeste. Imam vise poverenja u dci motore nego u taj koji je u opelu. Sto se VW tice, oni su posebna prica i odnedavno ih zaobilazim u sirokom luku zbog licnog iskustva. Dakle, ajmo da baratamo cinjenicama i budimo realni. Svako ima omiljenu marku a to nikako ne znaci da je bas ta najbolja od svih.

caki_vonteego

pre 12 godina

Slazem se u potpunosti sa Dejanom da je Insignia kralj segmenta....to je i pokazala dosadasnja prodaja i interesovanja za taj auto...od dana pocetka prodaje do danas 500.000 primeraka....za 2 god... Mada iskreno ovaj Reno mi se bas bas svidja, pre svega enterijer i motorizacija....cena je sasvim korektna...i mislim da je bolja ponuda od Superba, posto vidim da taj auto i najvise pominju kao Renoovog konkurenta...

406

pre 12 godina

Moj prvi utisak je bio da lici na uvecani i luksuzniji Fluence, narocito zadnji deo.
Nije neki dizajn, mislim da konkurencija (bar od spolja) izgleda mnogo mocnije i modernije.
@Redakcija
Mozda ne bi bilo lose da testirate i Peugeot 508, posto smo u ovoj rubrici imali voznju VW, BMW, Skode, Mazde, Honde u ovoj klasi, evo sad i Renaulta,pa mislim da bi bilo zanimljivo citati i utiske o novom Pezou.

@406:
Nije do nas. Trazio sam ga, ali ga nisam dobio jos uvek. A mogao bih da ga trazim ponovo. Hvala i pozdrav.

Timer

pre 12 godina

Interesantan auto,steta sto je Reno primoran da dizajnerski ugadja ukusu ljubitelja nemackih auta,imali bismo mnogo lepsu limuzinu.
Tekst je odlican,odmeren,precizan.

Dejan L

pre 12 godina

1. Ovaj Latitude je zaostao dizajnerski 100 godina iza Insignije i Peugeota 508
2. Ako niste znali upotrebljena su vrata od Lagune, a od Lagune su duži prednji i zadnji deo, dakle ušteda, a kabina ista
3. Maska je s početka osamdesetih
4. Superb je sila za ovo, a 508 je siletina
5. Renoovi motori su najosetljiviji na loše gorivo od svih EU proizvođača, a Renoove dizne užasno skupe.
6. Insignija je kralj segmenta, prati je Superb, a 508 je i spolja i unutra 10x lepši od Letitjuda!!!!!!

Xobotnica

pre 12 godina

Ne znam zasto Djordje i slicni uvek postavljaju pitanje tipa "kome treba ovaj model...". Pa o tome je valjda razmisljao marketing kompanije Reno, kao sto je razmisljao o Loganu, koji je izuzetno uspesan.
Inace mislim da je korektnije da auto izgleda kao Logan i kosta 7 hiljada ili Latitude i da kida na putu i kosta oko 20 hiljada evra, nego npr. kao Focus ili Octavia a imaju motor od 1.4 od 80 ks.
Sam dizajn je prilicno neinovativan za Reno, cak je Skoda Superb avangardnija, sto automatski postavlja pitanje ko su kupci Latitude-a, Renoovi kojima je Laguna mala, ili Audijevi koji su poceli da stede pare?
A da mu je Superb veeeliki konkurent jeste, meni se kod Superba vise svidja prednji deo a kod Renoa zadnji. Trziste ce u narednoj godini pokazati da li ce se bolje prodavati stari Skodin model, ili novi Renoov.

Adok

pre 12 godina

Ukratko, auto je zastarelog dizajna, radjen na prevazidjenoj SM5 platformi i sa neefikasnim motorima, koji na papiru imaju snage ali performanse i realna potrosnja govore nesto sasvim drugo. Uz sve to sa cenom od 28.000e tesko da ce zauzeti neko ozbiljnije mesto na Srpskom trzistu. Licno, ne volim Skodu Superb ali naspram ovog Renoa, ona je mnogo bolji izbor.

playlife

pre 12 godina

Ne slazem se sa konstatacijom da je Latitude automobil sa zastarelom tehnologijom a sto se dizajna tice to je stvar ukusa. Ako bi morao da biram izmedju superba i ovog bez razmisljanja bi uzeo Renault. Za redakciju: bilo bi interesantno dobiti podatak koliki je udeo flotne prodaje po proizvodjacu pa bi se videlo koliko ljudi za svoj novac kupuje odredjenu marku, onda kada za odredjeni novac moze da bira.

Đorđe

pre 12 godina

@Redakcija

kome god nije jasno šta treba voziti...neka pogleda šta voze razvijene i "tehnički pismene" nacije. Dakle, odete do Londona, Rima, Pariza.

Standard nije isti, i dugo neće biti, ali to ne znači da ne treba da težimo ka lepim i kvalitetnim kolima.

I dalje imate ljudi koji će kupiti "veliki auto", npr Chevrolet Cruze a ne Fiat 500 uz izgovor da im treba prostora i auto za put. Prostora im treba, obično, za jedno dete i jednom godišnje odlazak na sever Grčke?!? Srbija je mala zemlja, malo se putuje (prosečna kilometraža običnog vlasnika je cca 12,000km), pa čemu onda veća kola?!

Elem, ko god želi nešto da nauči više o kolima, časopise u ruke, pročitajte komentare i stavove o ovakvim vozilima u renomiranim svetskim listovima tipa CAR, What car, Top Gear i sl.

Lemi

pre 12 godina

'Što se našeg tržišta tiče, najveća prepreka za Latitude biće toliko veličana Škoda Superb.'

Jako cenim skodilaka i koliko su napredovali poslednjih 20ak godina ... ali nisu oni ista klasa kao Renault.

Redakcija;
Lemi, obrisao samo deo komentara upućen Djoletu. Ako imas argumente kojim možeš da mu odgovoriš, samo napred. Nećemo da raspravu o automobilima prebacujemo na lični nivo, zar ne?

Inače, kao što je neko već komentarisao, "Superbi" su na svakom ćošku, kupuju ih institucije i mnogi drugi zato sam taj model i naveo kao prepreku :). Hvala za komentar.

Đorđe

pre 12 godina

Automobil je neugledno odbojan. Malo para za mnogo lima i zastarelu tehnologiju. Da mi je znati koga ovakav auto može da impresionira?! Možda nekog ko je do sada imao samo Yugo i viđao samo Yugo može da pomisli da je ovo dobar auto. Celo razvijeno evropsko tržište se okreće ka manjim a skupljim automobilima, jedino nerazvijena tržišta tipa srpsko, tursko, rumunsko i sl. "gutaju" ovakva vozila. Žalosno je viđati po Beogradu vozila kao Dacia Logan, Pezo 206 sedan, Reno Thalia, Chevrolet Aveo i Cruze i sl. Ljudi valjda misle da su povoljno prošli tim kupovinama. Kome treba gepek i prostor, bolje je da kupi kombi...sada postoji veliki izbor kombija i dostavnih vozila koja su modernija i imaju bolji imidž od ovih neumesnih, sedan, vozila.

Redakcija:
OK, dajte predlog: koji automobili bi vas učinili srećnim na beogradskim ulicama?

bojan

pre 12 godina

Dokle god automobili budu imali 4 tocka limuzine ce morati da izgledaju ovako. I Opel i Renault su pogresili kada su poceli da prave hecbek limuzine jer su ih uglavnom kupovali porodicni ljudi a ne kompanije koje cine vecinske kupce.

Imam prijatelje koji moraju da obilaze citav region automobilom i njima je vazno samo da auto izgleda mocno i da moze da povuce i ide brzo.

Zao mi je sto je laguna III zrtva trzista kod nas, a da je sam reno kriv za to. Nudi Fluence, Lagunu i Latitude. Laguna u sredini nema sanse, bojim se.

mile

pre 12 godina

Činjenica je da Superb-a ima na svakom ćošku, veoma je dobro prodavan. Jednostavno Škoda ima bolju prođu u Srbiji od Renoa.
Bez obzira, ovaj Reno je odlična lađa.

nenad

pre 12 godina

Pravo da vam kazem, meni bi bilo lakse da u retrovizoru vidim Latitude sa plavo crvenim svetlima nego Audija.

Potpuno ste u pravu za rivalitet sa Superbom ali mislim da ce latitude ipak odneti veci deo trzisnog kolaca u Srbiji. Ne samo zbog vec izgradjene reputacije. nisam siguran, ali cini se da je superb znatno prostraniji pozadi i jos ima ta peta vrata koja mogu da budu i hatchback i limuzina. odlican tekst, samo tako nastavite.

dzigi

pre 12 godina

Lepo izgleda na slikama, ali uživo se najbolje oseti tiha moć i stamena elegancija. Izgleda kao duplo skuplji auto a ne pruža ništa manje. Pun pogodak "prevođenja" Samsungovog modela pod Renoovo okrilje.

Biban

pre 12 godina

Tacno tako, kapa dole za snalazljivost. Iako ne izgleda nesto posebno lepo na fotografijama, mislim da je poenta ovde da je preispitan citav koncept limuzine. Ne mora da košta 50 000 evra da bi isao dobro.

Ja sam imao priliku da probam lagunu sa 2.0 motorim i na njoj se kida volan iz ruku. Potrosnja je smesno mala.

Nadam se da ce i ljudi iz vlade da vide ovaj tekst i da razmisle o latitude umesto a6. da malo smanje troskove.

Biban

pre 12 godina

Tacno tako, kapa dole za snalazljivost. Iako ne izgleda nesto posebno lepo na fotografijama, mislim da je poenta ovde da je preispitan citav koncept limuzine. Ne mora da košta 50 000 evra da bi isao dobro.

Ja sam imao priliku da probam lagunu sa 2.0 motorim i na njoj se kida volan iz ruku. Potrosnja je smesno mala.

Nadam se da ce i ljudi iz vlade da vide ovaj tekst i da razmisle o latitude umesto a6. da malo smanje troskove.

dzigi

pre 12 godina

Lepo izgleda na slikama, ali uživo se najbolje oseti tiha moć i stamena elegancija. Izgleda kao duplo skuplji auto a ne pruža ništa manje. Pun pogodak "prevođenja" Samsungovog modela pod Renoovo okrilje.

dzigi

pre 12 godina

Insignija, Pežo 508, Pasat... Svi ti modeli NISU konkurencija Latitudu, jer je on duži od svih nabrojanih za 10-20cm. To što je cenovno u toj klasi je samo varka. Da košta u startu 40.000e poredili biste ga sa A6, BMW 5 i MB E klase, ali on košta duplo jeftinije a nije duplo gori od upravo navedenih. U tome je njegova vrlina (da, klasa A6 za one koji štede i/ili nemaju para).

mile

pre 12 godina

Činjenica je da Superb-a ima na svakom ćošku, veoma je dobro prodavan. Jednostavno Škoda ima bolju prođu u Srbiji od Renoa.
Bez obzira, ovaj Reno je odlična lađa.

Radovan

pre 12 godina

"Ispostavilo se da je kupcima vozila te klase ipak važnije da njihov automobil izgleda opasno ili moćno nego razumno i porodično".

Čestitke novinaru na pravilno datoj psihijatrijskoj dijagnozi određene grupe vozača.
Ima i nas dosta vozača, koji volimo i cenimo razumne i porodične automobile (sedane i karavane, sa ljutom gujom ispod poklopca).
Kada sam imao sedana (a stane nas 4 ili petoro sa isto toliko torbi u gepeku) pa krenemo gospodski u obilazak SFRJ,Mađarske, vlasnici hečbekova su mi prebacivali da sam sirotinja i neznalica.
Dobro, ajde.
Kada sam video prvi put Golfa 1, nisam znao da li da plačem (nepraktičan i skup auto) ili da se smejem (ružan i ni nalik autu). Marketing je izmišljen da ti razum skloni u stranu i kupiš ono što ti zaista ne treba.
Kada sam imao karavana (stane nas četvoro i veliki gumeni čamac na rasklapanje sa motorom Tomos 4 u gepek i stvarima, pa na more) vlasnici hečbekova zvali su me piljarom, seljakom i lubeničarem.
Obrni okreni, sedani i karavani su praktične i poželjne sprave jer ti obavljaju značajne poslove, a nastali su pre hečbekova.
Zato je sada u državama sa usponom privrednih aktivnosti i povećanjem porodica (Turska, Rusija, Brazil, Kina), povećana potražnja za ovim varijantama karoserije.
Pišite malo više o tim vozilima. Nismo svi u Srbiji iščašeni, niti smo film Kum gledali 20 puta i skidali njihove štosove.

Нема бре места

pre 12 godina

Само да констатујем, јер се овде помиње Инсигнија, да позади у Инсигнији, нема бре места за главу ! И то ми не иде у главу !!!
Чему дати паре за Инсигнију, када позади ударам главом о плафон, а висок сам 180 цм?
Тако да у овим поређењима Реноа и Опела, Инсигнију прецртајте одмах!

Xobotnica

pre 12 godina

Ne znam zasto Djordje i slicni uvek postavljaju pitanje tipa "kome treba ovaj model...". Pa o tome je valjda razmisljao marketing kompanije Reno, kao sto je razmisljao o Loganu, koji je izuzetno uspesan.
Inace mislim da je korektnije da auto izgleda kao Logan i kosta 7 hiljada ili Latitude i da kida na putu i kosta oko 20 hiljada evra, nego npr. kao Focus ili Octavia a imaju motor od 1.4 od 80 ks.
Sam dizajn je prilicno neinovativan za Reno, cak je Skoda Superb avangardnija, sto automatski postavlja pitanje ko su kupci Latitude-a, Renoovi kojima je Laguna mala, ili Audijevi koji su poceli da stede pare?
A da mu je Superb veeeliki konkurent jeste, meni se kod Superba vise svidja prednji deo a kod Renoa zadnji. Trziste ce u narednoj godini pokazati da li ce se bolje prodavati stari Skodin model, ili novi Renoov.

Henry Ford BGD

pre 12 godina

Prava direktorska limuzina i dostojan naslednik modela 25 i Safran. Ako ovaj model bude upola dobar kao Renault 25 u svoje vreme, kupovina ovog auta ce biti pun pogodak. Medjutim, na nasem trzistu ce Superb i dalje ostati popularniji model. Stvar je vrlo prosta - medju srpskim vozacima nemacki automobili su i dalje najomiljeniji, a sta je Superb nego Passat u drugom ruhu, ali osetno jeftiniji? Da se razumemo, to uopste nije minus, sta vise. Licno, iako i sam vozim Skodu, kad bih kupovao nov auto u toj klasi, Latitude bi bio prvi izbor. Na stranu odlican motor, oprema i udobnost, ali skoro me jedan auto te klase nije odusevio tako klasicnim a istovremeno izuzetno elegantnim dizajnom.

Dejan L

pre 12 godina

1. Ovaj Latitude je zaostao dizajnerski 100 godina iza Insignije i Peugeota 508
2. Ako niste znali upotrebljena su vrata od Lagune, a od Lagune su duži prednji i zadnji deo, dakle ušteda, a kabina ista
3. Maska je s početka osamdesetih
4. Superb je sila za ovo, a 508 je siletina
5. Renoovi motori su najosetljiviji na loše gorivo od svih EU proizvođača, a Renoove dizne užasno skupe.
6. Insignija je kralj segmenta, prati je Superb, a 508 je i spolja i unutra 10x lepši od Letitjuda!!!!!!

playlife

pre 12 godina

Prevazidjena platforma!? Sta reci za "novi" passat koji je na platformi staroj vise od 10 godina!I koji to proizvodjac ne eksploatise starija resenja sa modifikacijama za restilizovane ili nove modele? Dalje, taksativno nabrajanje licnih stavova tipa ovaj je zaostao, onaj je sila a tek onaj drugi je tek sila itd, bez navodjenja cinjenica je neozbiljno. Meni licno insignija izgleda kao neki korejski auto. Kad se pojavila bila je stvarno drugacija ali danas mi izgleda nekako jadno sto je nikako ne cini boljom ili losijom nego sto u stvari jeste. Imam vise poverenja u dci motore nego u taj koji je u opelu. Sto se VW tice, oni su posebna prica i odnedavno ih zaobilazim u sirokom luku zbog licnog iskustva. Dakle, ajmo da baratamo cinjenicama i budimo realni. Svako ima omiljenu marku a to nikako ne znaci da je bas ta najbolja od svih.

Milan

pre 12 godina

Neznam dali je iko od vs vozio ovaj automobili ili ga bar video uzivo!
Moja preporuka, napravite probnu voznju. Auto je izvrstan. Sto se cene tice jedan A4 sa ovakvom opremom kosta najmanje 50.000,00. Pa iskreno neznam ko uziva u tome da vozi auto koji se vidja na svakom cosku. Poz.

nenad

pre 12 godina

Pravo da vam kazem, meni bi bilo lakse da u retrovizoru vidim Latitude sa plavo crvenim svetlima nego Audija.

Potpuno ste u pravu za rivalitet sa Superbom ali mislim da ce latitude ipak odneti veci deo trzisnog kolaca u Srbiji. Ne samo zbog vec izgradjene reputacije. nisam siguran, ali cini se da je superb znatno prostraniji pozadi i jos ima ta peta vrata koja mogu da budu i hatchback i limuzina. odlican tekst, samo tako nastavite.

caki_vonteego

pre 12 godina

@ MARKO-VW
Ovaj novi motor 2.0 dCi (koristi lanac umesto kaisa) je nesto sasvim novo i drugo u odnosu na 1.9 dCi iz lagune dvojke....VW moze samo da pozavidi na Renaultovim dizelima...VW dizeli su dobri, nista revolucionarni ali zato rade kao traktori !!!

123

pre 12 godina

@Lazar Srbin Bas dobro sto si spomenuo "plastiku" kod Renaulta i Peugeot 307.Imao sam i Megana 2 i 307 i mogu slobodno da tvrdim da je Peugot unutra tezak platikanac u odnosu na Megana.Samo gornji deo je da kazem od nekog nazovi mekog materijala,dok je kod Megana cela prednja konzola,cak i donji deo centralne konzole napravljen od mekog materijala.Uporedi Clio i 206 po istom pitanju.Clio i Polo su jedini u toj klasi koji imaju prednju konzolu meku na dodir.Zadnji Renault model sa tvrdom plastikom je Renault 19.Toliko o plasticnosti kod Renaulta.Ko ne veruje neka proveri

Milan

pre 12 godina

@Adok: Renault motor M9R je sve samo ne neefikasan i sa ogromnom potrošnjom. Prvo treba provozati ovaj motor, pa tako nešto tvrditi. Motor je druga generacija common rail dizelaša kod Renault-a. Jedina njegova mana po meni je što stvarno previše ulja zahteva (7-8 litara) i što su neki delovi (poput grejača) neviđeno skupi. Što se tiče snage i performansi, ponoviću, treba sesti i voziti!
@Dejan L: Renault dCi motor nije ništa osetljiviji na loš dizel od recimo VW 2.0 TDI common rail motora. Čak šta više! A u poređenju sa PSA common rail dizelašima ima mnogo bolje rešen sistem sa DPF-om.

vlada

pre 12 godina

Neupadljiv neprimetan i ni po čemu se ne ističe od konkurencije. naprosto diskretan auto koji vas neće naterati da se okrenete za njim!
U ovom segmentu auta (oko 5m) ima jako puno kupaca koji upravo i žele takve automobile, tako da mislim da će i ovaj reno naći svoje kupce. Realno znali su da nemaju šta da traže pored velike nemačke konkurencije, da ne mogu da se mere sa performansama i dizajnom Japanske konkurencije, i posegnuli su za alternativnim rešenjem. Ovo vrlo lako može biti uspešan auto na tržištu!

Љубомир

pre 12 godina

Не изгледа баш тако лоше тај Ренаулт латитуде бусинес. Има доста добре опреме. Једино ми се чини да је ГПС навигација неупотребљива у Србији, јер је Томтом, који не покрива нашу земљу детаљним картама.

Srdjan

pre 12 godina

Ovaj reno kao da su dizajnirali Kinezi. Izgleda kao brdo lima na tockovima. Kvalitet je nebitan sa obzirom na stepen neprivlacnosti ovog automobila. Laguna je za ovo remek delo.

caki_vonteego

pre 12 godina

@ MARKO-VW
Suvisno je ulaziti u pricm sa tobom, svi dobro znaju tvoju iz svima nejasnog razloga zagrizenost prema VW-u, Superb je u njavecu ruku rame uz rame sa ovim modelom, a sto se tice motora..hmmmm semsno, ovaj dCi od dve litree je izmisljen sa VW 2.0 TDI, daleko tisi, manje trosi, manje se kvari....prost primer "kvaliteta" tog motora modeli Passata sa tim motorom jeftiniji kao polovnjaci od 1.9 TDI (105 ks) za 1000-1500 evra....toliko o tome...

playlife

pre 12 godina

Ne slazem se sa konstatacijom da je Latitude automobil sa zastarelom tehnologijom a sto se dizajna tice to je stvar ukusa. Ako bi morao da biram izmedju superba i ovog bez razmisljanja bi uzeo Renault. Za redakciju: bilo bi interesantno dobiti podatak koliki je udeo flotne prodaje po proizvodjacu pa bi se videlo koliko ljudi za svoj novac kupuje odredjenu marku, onda kada za odredjeni novac moze da bira.

Profesor

pre 12 godina

Svaka čast autoru teksta, dugo me nije nešto tako zainteresovalo više formom nego sadržajem. Apsolutno profesionalno i uvek sa naglaskom na suštini. Mnogo sreće u budućem radu!

suboticki mornar

pre 12 godina

Izvanredan tekst koji zaista daje kompletnu realnu sliku ovog modela, sa diskretnim licnim pecatom autora. Cestitam! Komentari "kome ovo treba" su potpuno degutantni, vredjaju zdrav razum, a amaterski staviti pod znak pitanja odluku kompanije da ulozi ogroman novac u razvoj ovog modela, stvarno je smesno. Licno imam u Nissan-u X-trail 2,0 dci sa 173 KS i mogu vam potvrditi da je to zaista izvanredna masina! Ekonomican, elastican i neverovatno eksplozivan!!! Vec sa trecinom gasa poteze iznad uobicajenih potreba, a kad se "stisne", to je za pricu!!! Nije ni vise ni manje osetljiv na gorivo od drugih slicnih motora. Vlasnik savremenog dizelasa koji natoci gorivo na nekoj staroj ili neproverenoj "no name" pumpi bi trebao na posmatranje, a u protivnom problema nema.

bojan

pre 12 godina

Dokle god automobili budu imali 4 tocka limuzine ce morati da izgledaju ovako. I Opel i Renault su pogresili kada su poceli da prave hecbek limuzine jer su ih uglavnom kupovali porodicni ljudi a ne kompanije koje cine vecinske kupce.

Imam prijatelje koji moraju da obilaze citav region automobilom i njima je vazno samo da auto izgleda mocno i da moze da povuce i ide brzo.

Zao mi je sto je laguna III zrtva trzista kod nas, a da je sam reno kriv za to. Nudi Fluence, Lagunu i Latitude. Laguna u sredini nema sanse, bojim se.

Lemi

pre 12 godina

'Što se našeg tržišta tiče, najveća prepreka za Latitude biće toliko veličana Škoda Superb.'

Jako cenim skodilaka i koliko su napredovali poslednjih 20ak godina ... ali nisu oni ista klasa kao Renault.

Redakcija;
Lemi, obrisao samo deo komentara upućen Djoletu. Ako imas argumente kojim možeš da mu odgovoriš, samo napred. Nećemo da raspravu o automobilima prebacujemo na lični nivo, zar ne?

Inače, kao što je neko već komentarisao, "Superbi" su na svakom ćošku, kupuju ih institucije i mnogi drugi zato sam taj model i naveo kao prepreku :). Hvala za komentar.

Timer

pre 12 godina

Interesantan auto,steta sto je Reno primoran da dizajnerski ugadja ukusu ljubitelja nemackih auta,imali bismo mnogo lepsu limuzinu.
Tekst je odlican,odmeren,precizan.

406

pre 12 godina

Moj prvi utisak je bio da lici na uvecani i luksuzniji Fluence, narocito zadnji deo.
Nije neki dizajn, mislim da konkurencija (bar od spolja) izgleda mnogo mocnije i modernije.
@Redakcija
Mozda ne bi bilo lose da testirate i Peugeot 508, posto smo u ovoj rubrici imali voznju VW, BMW, Skode, Mazde, Honde u ovoj klasi, evo sad i Renaulta,pa mislim da bi bilo zanimljivo citati i utiske o novom Pezou.

@406:
Nije do nas. Trazio sam ga, ali ga nisam dobio jos uvek. A mogao bih da ga trazim ponovo. Hvala i pozdrav.

zoka

pre 12 godina

zanimljiv automobil za cijenu koju Reno traži s tim što bi pre vozio lagunu karavan.Kao zadovoljni vlasnik već trećeg Renoa uvjek pre Reno nego škoda. Jedino ova potrošnja goriva mi je nerealna jer sada vozim GransdSenica 2.0DCI BVA 150 ,iako imam tešku nogu prosek mi je oko 7,5 litara, ali se i ne trudim oko manje potrošnje samo sam jedanput uspio da smanjim na 5,4.

Branko

pre 12 godina

@autor teksta:

http://www.b92.net/news/pics/2011/09/10086918554e63bb6251ca9220865160_orig.jpg
Gde ste ovo fotografisali?
Hvala :)

Redakcija:
Na tajnoj lokaciji, pet kilometara udaljenoj od Mladenovca kada se krene prema Smederevskoj palanci. Tu se kod znaka 50 skrene levo. Pozdrav :)))

Adok

pre 12 godina

Ukratko, auto je zastarelog dizajna, radjen na prevazidjenoj SM5 platformi i sa neefikasnim motorima, koji na papiru imaju snage ali performanse i realna potrosnja govore nesto sasvim drugo. Uz sve to sa cenom od 28.000e tesko da ce zauzeti neko ozbiljnije mesto na Srpskom trzistu. Licno, ne volim Skodu Superb ali naspram ovog Renoa, ona je mnogo bolji izbor.

Vlada_BGD

pre 12 godina

Imao sam prilike da probam bas ovaj primerak Latitudea. Auto je OK, motor odlican (sto sam i ranije znao), ima lanac tako da je odrzavanje pojednostavljeno. Inace, molim ostale komentatore da shvate da ovaj auto nije u klasi ni Insignije, ni Peugeota 508.. Ti modeli pripadaju D segmentu, a ovaj E. U tome je razlika, shvatite to jednom i ne poredite babe i zabe.
Meni ovakav auto ne bi bio potreban, preglomazan mi je za svakodnevne potrebe. Za nekoliko godisnjih duzih putovanja, posluzi odlicno i slicno motorizovan predstavnik D segmenta.
I jos nesto. Peugeot i BMW (tacnije, BMW je razvio, a Peugeot preuzeo) 1.6 litarski benzinac (VVTi tehnologija sa 120 ks u atmo verziji). Nikakav razvoj dizela (HDi) od 2 litra nije postojao. BMW motor ima lanac, a HDi zupcasti kais.. Zaista se ovde moze svasta procitati..

Dragan

pre 12 godina

Tja, kada ga već poredite sa Škodom Superb - Superb svakako nije auto koji se kupuje zbog dizajna (mada je kao karavan zapravo vrlo lep), ali ovaj Latitude je potpuno bezličan automobil. Pet metara lima i stakla bez imalo jasne dizajnerske vizije i strasti - jedina vodilja je biti ogroman i nafilovan gadgetima unutra. Što se tiče izgleda enterijera, u odnosu na ovo Superb je Bentley.

ZNBg

pre 12 godina

Početkom godine sam se vozio na relaciji Bgd-Vranje i nazad u 1 danu sa Lagunom koja ima ovaj isti 2.0 DCi motor. Performanse odlične, auto je uvek imao dovoljno snage i na autoputu i na staroj magistrali. Sa 80 km/h odlično ubrzava iz 5. brzine, a pri 150-160 km/h prosek potrošnje je 6 lit. Zvučna izolacija je takođe odlična, kao i udobnost ogibljenja.
Novinar sa testa je bio veoma zadovoljan ovim motorom i u Latitudu, ali s obzirom da je Latitude dosta teži od Lagune jasno je da bi onaj ko zahteva vrlo brzu i ujedno "opuštenu" vožnju poželeo jači motor. Za većinu nas ovaj testirani primerak bi bio pun pogodak. Komande za muziku smeštene iza volana i komande bord kompj. smeštene u desnu ručicu su iste kao na Cliu - meni to ne bi smetalo.
Verujem da će s obzirom na cenu, opremu, udobnost, i ostalo Reno napraviti dobar posao sa ovim automobilom. Kad bih ja lično birao automobil u ovoj klasi - Pežo 508 mi je lepši, i on ima odlične motore, i što uopšte nije nevažno, nešto je manji a nudi dovoljnu prostranost.

film

pre 12 godina

Iako je to prilicno nebitno, ove godine u Kanu na festivalu koristen je Latitude u velikoj vecini i svega nekoliko elektricnih Fluenca (svi automobili su numerisani od 01 na vise, a ja sam video najvise 87). Inace bas tamo smo komentatisali da Latitude izgleda kao Pasat sa Renovim znakom, to je posledica cinjenice da ekstravagantni Vel Satis nije uspeo upravo zbog preterano originalnog dizJna.

caki_vonteego

pre 12 godina

Slazem se u potpunosti sa Dejanom da je Insignia kralj segmenta....to je i pokazala dosadasnja prodaja i interesovanja za taj auto...od dana pocetka prodaje do danas 500.000 primeraka....za 2 god... Mada iskreno ovaj Reno mi se bas bas svidja, pre svega enterijer i motorizacija....cena je sasvim korektna...i mislim da je bolja ponuda od Superba, posto vidim da taj auto i najvise pominju kao Renoovog konkurenta...

Đorđe

pre 12 godina

Automobil je neugledno odbojan. Malo para za mnogo lima i zastarelu tehnologiju. Da mi je znati koga ovakav auto može da impresionira?! Možda nekog ko je do sada imao samo Yugo i viđao samo Yugo može da pomisli da je ovo dobar auto. Celo razvijeno evropsko tržište se okreće ka manjim a skupljim automobilima, jedino nerazvijena tržišta tipa srpsko, tursko, rumunsko i sl. "gutaju" ovakva vozila. Žalosno je viđati po Beogradu vozila kao Dacia Logan, Pezo 206 sedan, Reno Thalia, Chevrolet Aveo i Cruze i sl. Ljudi valjda misle da su povoljno prošli tim kupovinama. Kome treba gepek i prostor, bolje je da kupi kombi...sada postoji veliki izbor kombija i dostavnih vozila koja su modernija i imaju bolji imidž od ovih neumesnih, sedan, vozila.

Redakcija:
OK, dajte predlog: koji automobili bi vas učinili srećnim na beogradskim ulicama?

Lazar Srbin

pre 12 godina

Uporedite ga samo sa Pežoom 508, 508 je pobedio i spolja i uznutra, kada gledate 508 zazori su kao žiletom isečeni, pogotovo sa enterijerom koji pleni, a Letitud ima kontrolnu tablu kao polica za diskove, sem toga Renault je uvek bio plastikaner, a Pežo i Citroen su imali hrom, kožu i drvo.
E sad motor, Reno uvek daje 1 fabričke podatke, a u praksi Šipak, nema. Pežo je ovaj novi 2.0 HDI razvio sa BMW-om. HDI je inače Ginisov rekorder po potrošnji. Toliko
P rezadovoljan vlasnik 307 2.0 HDI 110ks,

Đorđe

pre 12 godina

@Redakcija

kome god nije jasno šta treba voziti...neka pogleda šta voze razvijene i "tehnički pismene" nacije. Dakle, odete do Londona, Rima, Pariza.

Standard nije isti, i dugo neće biti, ali to ne znači da ne treba da težimo ka lepim i kvalitetnim kolima.

I dalje imate ljudi koji će kupiti "veliki auto", npr Chevrolet Cruze a ne Fiat 500 uz izgovor da im treba prostora i auto za put. Prostora im treba, obično, za jedno dete i jednom godišnje odlazak na sever Grčke?!? Srbija je mala zemlja, malo se putuje (prosečna kilometraža običnog vlasnika je cca 12,000km), pa čemu onda veća kola?!

Elem, ko god želi nešto da nauči više o kolima, časopise u ruke, pročitajte komentare i stavove o ovakvim vozilima u renomiranim svetskim listovima tipa CAR, What car, Top Gear i sl.

sasa popovic

pre 12 godina

@Henry Ford BGD
Zbog prirode posla imao sam priliku voziti Latitudea sedam dana, a isto tako i Skodu Superb sa slicnim motorom. Latitudeu nista ne fali, ali jednostavno nije ni do koljena jednako opremljenom Superbu, koji je cak i tada jeftiniji. Dizajn je stvar ukusa, a jos je i dobar obzirom da se ovaj auto u Koreji prodaje vec godinu dana i to pod imenom samsung. Henry, drzi se ti Superba, jer iskreno, bolji je auto u svakom pogledu.

Marko

pre 12 godina

Da vidim tog bisera koj ce da kešira skoro 30k evra za ovakvog renoa.........izgubiće u prve dve godine minimum polovine vrednosti........preterali su ga sa cenom..........

MARKO-VW

pre 12 godina

Viđam često jedan beli na Terazijama... Ostavlja dobar utisak, jer i sam volim klasičnu formu limuzine, ali mislim da je Superb ipak superiorniji, zbog bolje ponude prostora, kvaliteta enterijera, praktičnog twin door sistema, a i TDI mašine se podrazumevaju.

nikolas

pre 12 godina

malo sam zakasnio sa komentarima..vidim da se prica vrti oko ovog renoVa,insignije,superba,pasata,508mice...mogu reci samo da su sve to dobre limuzine u svakom slucaju.ALI,samo JEDAN od ovih automobila odskace od ostalih zbog toga shto moze da bude i limuzina i sportska azdaja!!!OPC...toliko...

Dejan L

pre 12 godina

1. Ovaj Latitude je zaostao dizajnerski 100 godina iza Insignije i Peugeota 508
2. Ako niste znali upotrebljena su vrata od Lagune, a od Lagune su duži prednji i zadnji deo, dakle ušteda, a kabina ista
3. Maska je s početka osamdesetih
4. Superb je sila za ovo, a 508 je siletina
5. Renoovi motori su najosetljiviji na loše gorivo od svih EU proizvođača, a Renoove dizne užasno skupe.
6. Insignija je kralj segmenta, prati je Superb, a 508 je i spolja i unutra 10x lepši od Letitjuda!!!!!!

Đorđe

pre 12 godina

Automobil je neugledno odbojan. Malo para za mnogo lima i zastarelu tehnologiju. Da mi je znati koga ovakav auto može da impresionira?! Možda nekog ko je do sada imao samo Yugo i viđao samo Yugo može da pomisli da je ovo dobar auto. Celo razvijeno evropsko tržište se okreće ka manjim a skupljim automobilima, jedino nerazvijena tržišta tipa srpsko, tursko, rumunsko i sl. "gutaju" ovakva vozila. Žalosno je viđati po Beogradu vozila kao Dacia Logan, Pezo 206 sedan, Reno Thalia, Chevrolet Aveo i Cruze i sl. Ljudi valjda misle da su povoljno prošli tim kupovinama. Kome treba gepek i prostor, bolje je da kupi kombi...sada postoji veliki izbor kombija i dostavnih vozila koja su modernija i imaju bolji imidž od ovih neumesnih, sedan, vozila.

Redakcija:
OK, dajte predlog: koji automobili bi vas učinili srećnim na beogradskim ulicama?

Lazar Srbin

pre 12 godina

Uporedite ga samo sa Pežoom 508, 508 je pobedio i spolja i uznutra, kada gledate 508 zazori su kao žiletom isečeni, pogotovo sa enterijerom koji pleni, a Letitud ima kontrolnu tablu kao polica za diskove, sem toga Renault je uvek bio plastikaner, a Pežo i Citroen su imali hrom, kožu i drvo.
E sad motor, Reno uvek daje 1 fabričke podatke, a u praksi Šipak, nema. Pežo je ovaj novi 2.0 HDI razvio sa BMW-om. HDI je inače Ginisov rekorder po potrošnji. Toliko
P rezadovoljan vlasnik 307 2.0 HDI 110ks,

MARKO-VW

pre 12 godina

Viđam često jedan beli na Terazijama... Ostavlja dobar utisak, jer i sam volim klasičnu formu limuzine, ali mislim da je Superb ipak superiorniji, zbog bolje ponude prostora, kvaliteta enterijera, praktičnog twin door sistema, a i TDI mašine se podrazumevaju.

Adok

pre 12 godina

Ukratko, auto je zastarelog dizajna, radjen na prevazidjenoj SM5 platformi i sa neefikasnim motorima, koji na papiru imaju snage ali performanse i realna potrosnja govore nesto sasvim drugo. Uz sve to sa cenom od 28.000e tesko da ce zauzeti neko ozbiljnije mesto na Srpskom trzistu. Licno, ne volim Skodu Superb ali naspram ovog Renoa, ona je mnogo bolji izbor.

Srdjan

pre 12 godina

Ovaj reno kao da su dizajnirali Kinezi. Izgleda kao brdo lima na tockovima. Kvalitet je nebitan sa obzirom na stepen neprivlacnosti ovog automobila. Laguna je za ovo remek delo.

Dragan

pre 12 godina

Tja, kada ga već poredite sa Škodom Superb - Superb svakako nije auto koji se kupuje zbog dizajna (mada je kao karavan zapravo vrlo lep), ali ovaj Latitude je potpuno bezličan automobil. Pet metara lima i stakla bez imalo jasne dizajnerske vizije i strasti - jedina vodilja je biti ogroman i nafilovan gadgetima unutra. Što se tiče izgleda enterijera, u odnosu na ovo Superb je Bentley.

Đorđe

pre 12 godina

@Redakcija

kome god nije jasno šta treba voziti...neka pogleda šta voze razvijene i "tehnički pismene" nacije. Dakle, odete do Londona, Rima, Pariza.

Standard nije isti, i dugo neće biti, ali to ne znači da ne treba da težimo ka lepim i kvalitetnim kolima.

I dalje imate ljudi koji će kupiti "veliki auto", npr Chevrolet Cruze a ne Fiat 500 uz izgovor da im treba prostora i auto za put. Prostora im treba, obično, za jedno dete i jednom godišnje odlazak na sever Grčke?!? Srbija je mala zemlja, malo se putuje (prosečna kilometraža običnog vlasnika je cca 12,000km), pa čemu onda veća kola?!

Elem, ko god želi nešto da nauči više o kolima, časopise u ruke, pročitajte komentare i stavove o ovakvim vozilima u renomiranim svetskim listovima tipa CAR, What car, Top Gear i sl.

Marko

pre 12 godina

Da vidim tog bisera koj ce da kešira skoro 30k evra za ovakvog renoa.........izgubiće u prve dve godine minimum polovine vrednosti........preterali su ga sa cenom..........

sasa popovic

pre 12 godina

@Henry Ford BGD
Zbog prirode posla imao sam priliku voziti Latitudea sedam dana, a isto tako i Skodu Superb sa slicnim motorom. Latitudeu nista ne fali, ali jednostavno nije ni do koljena jednako opremljenom Superbu, koji je cak i tada jeftiniji. Dizajn je stvar ukusa, a jos je i dobar obzirom da se ovaj auto u Koreji prodaje vec godinu dana i to pod imenom samsung. Henry, drzi se ti Superba, jer iskreno, bolji je auto u svakom pogledu.

nikolas

pre 12 godina

malo sam zakasnio sa komentarima..vidim da se prica vrti oko ovog renoVa,insignije,superba,pasata,508mice...mogu reci samo da su sve to dobre limuzine u svakom slucaju.ALI,samo JEDAN od ovih automobila odskace od ostalih zbog toga shto moze da bude i limuzina i sportska azdaja!!!OPC...toliko...

caki_vonteego

pre 12 godina

Slazem se u potpunosti sa Dejanom da je Insignia kralj segmenta....to je i pokazala dosadasnja prodaja i interesovanja za taj auto...od dana pocetka prodaje do danas 500.000 primeraka....za 2 god... Mada iskreno ovaj Reno mi se bas bas svidja, pre svega enterijer i motorizacija....cena je sasvim korektna...i mislim da je bolja ponuda od Superba, posto vidim da taj auto i najvise pominju kao Renoovog konkurenta...

Henry Ford BGD

pre 12 godina

Prava direktorska limuzina i dostojan naslednik modela 25 i Safran. Ako ovaj model bude upola dobar kao Renault 25 u svoje vreme, kupovina ovog auta ce biti pun pogodak. Medjutim, na nasem trzistu ce Superb i dalje ostati popularniji model. Stvar je vrlo prosta - medju srpskim vozacima nemacki automobili su i dalje najomiljeniji, a sta je Superb nego Passat u drugom ruhu, ali osetno jeftiniji? Da se razumemo, to uopste nije minus, sta vise. Licno, iako i sam vozim Skodu, kad bih kupovao nov auto u toj klasi, Latitude bi bio prvi izbor. Na stranu odlican motor, oprema i udobnost, ali skoro me jedan auto te klase nije odusevio tako klasicnim a istovremeno izuzetno elegantnim dizajnom.

123

pre 12 godina

@Lazar Srbin Bas dobro sto si spomenuo "plastiku" kod Renaulta i Peugeot 307.Imao sam i Megana 2 i 307 i mogu slobodno da tvrdim da je Peugot unutra tezak platikanac u odnosu na Megana.Samo gornji deo je da kazem od nekog nazovi mekog materijala,dok je kod Megana cela prednja konzola,cak i donji deo centralne konzole napravljen od mekog materijala.Uporedi Clio i 206 po istom pitanju.Clio i Polo su jedini u toj klasi koji imaju prednju konzolu meku na dodir.Zadnji Renault model sa tvrdom plastikom je Renault 19.Toliko o plasticnosti kod Renaulta.Ko ne veruje neka proveri

nenad

pre 12 godina

Pravo da vam kazem, meni bi bilo lakse da u retrovizoru vidim Latitude sa plavo crvenim svetlima nego Audija.

Potpuno ste u pravu za rivalitet sa Superbom ali mislim da ce latitude ipak odneti veci deo trzisnog kolaca u Srbiji. Ne samo zbog vec izgradjene reputacije. nisam siguran, ali cini se da je superb znatno prostraniji pozadi i jos ima ta peta vrata koja mogu da budu i hatchback i limuzina. odlican tekst, samo tako nastavite.

playlife

pre 12 godina

Ne slazem se sa konstatacijom da je Latitude automobil sa zastarelom tehnologijom a sto se dizajna tice to je stvar ukusa. Ako bi morao da biram izmedju superba i ovog bez razmisljanja bi uzeo Renault. Za redakciju: bilo bi interesantno dobiti podatak koliki je udeo flotne prodaje po proizvodjacu pa bi se videlo koliko ljudi za svoj novac kupuje odredjenu marku, onda kada za odredjeni novac moze da bira.

suboticki mornar

pre 12 godina

Izvanredan tekst koji zaista daje kompletnu realnu sliku ovog modela, sa diskretnim licnim pecatom autora. Cestitam! Komentari "kome ovo treba" su potpuno degutantni, vredjaju zdrav razum, a amaterski staviti pod znak pitanja odluku kompanije da ulozi ogroman novac u razvoj ovog modela, stvarno je smesno. Licno imam u Nissan-u X-trail 2,0 dci sa 173 KS i mogu vam potvrditi da je to zaista izvanredna masina! Ekonomican, elastican i neverovatno eksplozivan!!! Vec sa trecinom gasa poteze iznad uobicajenih potreba, a kad se "stisne", to je za pricu!!! Nije ni vise ni manje osetljiv na gorivo od drugih slicnih motora. Vlasnik savremenog dizelasa koji natoci gorivo na nekoj staroj ili neproverenoj "no name" pumpi bi trebao na posmatranje, a u protivnom problema nema.

caki_vonteego

pre 12 godina

@ MARKO-VW
Ovaj novi motor 2.0 dCi (koristi lanac umesto kaisa) je nesto sasvim novo i drugo u odnosu na 1.9 dCi iz lagune dvojke....VW moze samo da pozavidi na Renaultovim dizelima...VW dizeli su dobri, nista revolucionarni ali zato rade kao traktori !!!

ZNBg

pre 12 godina

Početkom godine sam se vozio na relaciji Bgd-Vranje i nazad u 1 danu sa Lagunom koja ima ovaj isti 2.0 DCi motor. Performanse odlične, auto je uvek imao dovoljno snage i na autoputu i na staroj magistrali. Sa 80 km/h odlično ubrzava iz 5. brzine, a pri 150-160 km/h prosek potrošnje je 6 lit. Zvučna izolacija je takođe odlična, kao i udobnost ogibljenja.
Novinar sa testa je bio veoma zadovoljan ovim motorom i u Latitudu, ali s obzirom da je Latitude dosta teži od Lagune jasno je da bi onaj ko zahteva vrlo brzu i ujedno "opuštenu" vožnju poželeo jači motor. Za većinu nas ovaj testirani primerak bi bio pun pogodak. Komande za muziku smeštene iza volana i komande bord kompj. smeštene u desnu ručicu su iste kao na Cliu - meni to ne bi smetalo.
Verujem da će s obzirom na cenu, opremu, udobnost, i ostalo Reno napraviti dobar posao sa ovim automobilom. Kad bih ja lično birao automobil u ovoj klasi - Pežo 508 mi je lepši, i on ima odlične motore, i što uopšte nije nevažno, nešto je manji a nudi dovoljnu prostranost.

vlada

pre 12 godina

Neupadljiv neprimetan i ni po čemu se ne ističe od konkurencije. naprosto diskretan auto koji vas neće naterati da se okrenete za njim!
U ovom segmentu auta (oko 5m) ima jako puno kupaca koji upravo i žele takve automobile, tako da mislim da će i ovaj reno naći svoje kupce. Realno znali su da nemaju šta da traže pored velike nemačke konkurencije, da ne mogu da se mere sa performansama i dizajnom Japanske konkurencije, i posegnuli su za alternativnim rešenjem. Ovo vrlo lako može biti uspešan auto na tržištu!

Нема бре места

pre 12 godina

Само да констатујем, јер се овде помиње Инсигнија, да позади у Инсигнији, нема бре места за главу ! И то ми не иде у главу !!!
Чему дати паре за Инсигнију, када позади ударам главом о плафон, а висок сам 180 цм?
Тако да у овим поређењима Реноа и Опела, Инсигнију прецртајте одмах!

zoka

pre 12 godina

zanimljiv automobil za cijenu koju Reno traži s tim što bi pre vozio lagunu karavan.Kao zadovoljni vlasnik već trećeg Renoa uvjek pre Reno nego škoda. Jedino ova potrošnja goriva mi je nerealna jer sada vozim GransdSenica 2.0DCI BVA 150 ,iako imam tešku nogu prosek mi je oko 7,5 litara, ali se i ne trudim oko manje potrošnje samo sam jedanput uspio da smanjim na 5,4.

Lemi

pre 12 godina

'Što se našeg tržišta tiče, najveća prepreka za Latitude biće toliko veličana Škoda Superb.'

Jako cenim skodilaka i koliko su napredovali poslednjih 20ak godina ... ali nisu oni ista klasa kao Renault.

Redakcija;
Lemi, obrisao samo deo komentara upućen Djoletu. Ako imas argumente kojim možeš da mu odgovoriš, samo napred. Nećemo da raspravu o automobilima prebacujemo na lični nivo, zar ne?

Inače, kao što je neko već komentarisao, "Superbi" su na svakom ćošku, kupuju ih institucije i mnogi drugi zato sam taj model i naveo kao prepreku :). Hvala za komentar.

Timer

pre 12 godina

Interesantan auto,steta sto je Reno primoran da dizajnerski ugadja ukusu ljubitelja nemackih auta,imali bismo mnogo lepsu limuzinu.
Tekst je odlican,odmeren,precizan.

Milan

pre 12 godina

@Adok: Renault motor M9R je sve samo ne neefikasan i sa ogromnom potrošnjom. Prvo treba provozati ovaj motor, pa tako nešto tvrditi. Motor je druga generacija common rail dizelaša kod Renault-a. Jedina njegova mana po meni je što stvarno previše ulja zahteva (7-8 litara) i što su neki delovi (poput grejača) neviđeno skupi. Što se tiče snage i performansi, ponoviću, treba sesti i voziti!
@Dejan L: Renault dCi motor nije ništa osetljiviji na loš dizel od recimo VW 2.0 TDI common rail motora. Čak šta više! A u poređenju sa PSA common rail dizelašima ima mnogo bolje rešen sistem sa DPF-om.

bojan

pre 12 godina

Dokle god automobili budu imali 4 tocka limuzine ce morati da izgledaju ovako. I Opel i Renault su pogresili kada su poceli da prave hecbek limuzine jer su ih uglavnom kupovali porodicni ljudi a ne kompanije koje cine vecinske kupce.

Imam prijatelje koji moraju da obilaze citav region automobilom i njima je vazno samo da auto izgleda mocno i da moze da povuce i ide brzo.

Zao mi je sto je laguna III zrtva trzista kod nas, a da je sam reno kriv za to. Nudi Fluence, Lagunu i Latitude. Laguna u sredini nema sanse, bojim se.

playlife

pre 12 godina

Prevazidjena platforma!? Sta reci za "novi" passat koji je na platformi staroj vise od 10 godina!I koji to proizvodjac ne eksploatise starija resenja sa modifikacijama za restilizovane ili nove modele? Dalje, taksativno nabrajanje licnih stavova tipa ovaj je zaostao, onaj je sila a tek onaj drugi je tek sila itd, bez navodjenja cinjenica je neozbiljno. Meni licno insignija izgleda kao neki korejski auto. Kad se pojavila bila je stvarno drugacija ali danas mi izgleda nekako jadno sto je nikako ne cini boljom ili losijom nego sto u stvari jeste. Imam vise poverenja u dci motore nego u taj koji je u opelu. Sto se VW tice, oni su posebna prica i odnedavno ih zaobilazim u sirokom luku zbog licnog iskustva. Dakle, ajmo da baratamo cinjenicama i budimo realni. Svako ima omiljenu marku a to nikako ne znaci da je bas ta najbolja od svih.

dzigi

pre 12 godina

Insignija, Pežo 508, Pasat... Svi ti modeli NISU konkurencija Latitudu, jer je on duži od svih nabrojanih za 10-20cm. To što je cenovno u toj klasi je samo varka. Da košta u startu 40.000e poredili biste ga sa A6, BMW 5 i MB E klase, ali on košta duplo jeftinije a nije duplo gori od upravo navedenih. U tome je njegova vrlina (da, klasa A6 za one koji štede i/ili nemaju para).

Biban

pre 12 godina

Tacno tako, kapa dole za snalazljivost. Iako ne izgleda nesto posebno lepo na fotografijama, mislim da je poenta ovde da je preispitan citav koncept limuzine. Ne mora da košta 50 000 evra da bi isao dobro.

Ja sam imao priliku da probam lagunu sa 2.0 motorim i na njoj se kida volan iz ruku. Potrosnja je smesno mala.

Nadam se da ce i ljudi iz vlade da vide ovaj tekst i da razmisle o latitude umesto a6. da malo smanje troskove.

mile

pre 12 godina

Činjenica je da Superb-a ima na svakom ćošku, veoma je dobro prodavan. Jednostavno Škoda ima bolju prođu u Srbiji od Renoa.
Bez obzira, ovaj Reno je odlična lađa.

406

pre 12 godina

Moj prvi utisak je bio da lici na uvecani i luksuzniji Fluence, narocito zadnji deo.
Nije neki dizajn, mislim da konkurencija (bar od spolja) izgleda mnogo mocnije i modernije.
@Redakcija
Mozda ne bi bilo lose da testirate i Peugeot 508, posto smo u ovoj rubrici imali voznju VW, BMW, Skode, Mazde, Honde u ovoj klasi, evo sad i Renaulta,pa mislim da bi bilo zanimljivo citati i utiske o novom Pezou.

@406:
Nije do nas. Trazio sam ga, ali ga nisam dobio jos uvek. A mogao bih da ga trazim ponovo. Hvala i pozdrav.

Radovan

pre 12 godina

"Ispostavilo se da je kupcima vozila te klase ipak važnije da njihov automobil izgleda opasno ili moćno nego razumno i porodično".

Čestitke novinaru na pravilno datoj psihijatrijskoj dijagnozi određene grupe vozača.
Ima i nas dosta vozača, koji volimo i cenimo razumne i porodične automobile (sedane i karavane, sa ljutom gujom ispod poklopca).
Kada sam imao sedana (a stane nas 4 ili petoro sa isto toliko torbi u gepeku) pa krenemo gospodski u obilazak SFRJ,Mađarske, vlasnici hečbekova su mi prebacivali da sam sirotinja i neznalica.
Dobro, ajde.
Kada sam video prvi put Golfa 1, nisam znao da li da plačem (nepraktičan i skup auto) ili da se smejem (ružan i ni nalik autu). Marketing je izmišljen da ti razum skloni u stranu i kupiš ono što ti zaista ne treba.
Kada sam imao karavana (stane nas četvoro i veliki gumeni čamac na rasklapanje sa motorom Tomos 4 u gepek i stvarima, pa na more) vlasnici hečbekova zvali su me piljarom, seljakom i lubeničarem.
Obrni okreni, sedani i karavani su praktične i poželjne sprave jer ti obavljaju značajne poslove, a nastali su pre hečbekova.
Zato je sada u državama sa usponom privrednih aktivnosti i povećanjem porodica (Turska, Rusija, Brazil, Kina), povećana potražnja za ovim varijantama karoserije.
Pišite malo više o tim vozilima. Nismo svi u Srbiji iščašeni, niti smo film Kum gledali 20 puta i skidali njihove štosove.

Љубомир

pre 12 godina

Не изгледа баш тако лоше тај Ренаулт латитуде бусинес. Има доста добре опреме. Једино ми се чини да је ГПС навигација неупотребљива у Србији, јер је Томтом, који не покрива нашу земљу детаљним картама.

Vlada_BGD

pre 12 godina

Imao sam prilike da probam bas ovaj primerak Latitudea. Auto je OK, motor odlican (sto sam i ranije znao), ima lanac tako da je odrzavanje pojednostavljeno. Inace, molim ostale komentatore da shvate da ovaj auto nije u klasi ni Insignije, ni Peugeota 508.. Ti modeli pripadaju D segmentu, a ovaj E. U tome je razlika, shvatite to jednom i ne poredite babe i zabe.
Meni ovakav auto ne bi bio potreban, preglomazan mi je za svakodnevne potrebe. Za nekoliko godisnjih duzih putovanja, posluzi odlicno i slicno motorizovan predstavnik D segmenta.
I jos nesto. Peugeot i BMW (tacnije, BMW je razvio, a Peugeot preuzeo) 1.6 litarski benzinac (VVTi tehnologija sa 120 ks u atmo verziji). Nikakav razvoj dizela (HDi) od 2 litra nije postojao. BMW motor ima lanac, a HDi zupcasti kais.. Zaista se ovde moze svasta procitati..

caki_vonteego

pre 12 godina

@ MARKO-VW
Suvisno je ulaziti u pricm sa tobom, svi dobro znaju tvoju iz svima nejasnog razloga zagrizenost prema VW-u, Superb je u njavecu ruku rame uz rame sa ovim modelom, a sto se tice motora..hmmmm semsno, ovaj dCi od dve litree je izmisljen sa VW 2.0 TDI, daleko tisi, manje trosi, manje se kvari....prost primer "kvaliteta" tog motora modeli Passata sa tim motorom jeftiniji kao polovnjaci od 1.9 TDI (105 ks) za 1000-1500 evra....toliko o tome...

dzigi

pre 12 godina

Lepo izgleda na slikama, ali uživo se najbolje oseti tiha moć i stamena elegancija. Izgleda kao duplo skuplji auto a ne pruža ništa manje. Pun pogodak "prevođenja" Samsungovog modela pod Renoovo okrilje.

Xobotnica

pre 12 godina

Ne znam zasto Djordje i slicni uvek postavljaju pitanje tipa "kome treba ovaj model...". Pa o tome je valjda razmisljao marketing kompanije Reno, kao sto je razmisljao o Loganu, koji je izuzetno uspesan.
Inace mislim da je korektnije da auto izgleda kao Logan i kosta 7 hiljada ili Latitude i da kida na putu i kosta oko 20 hiljada evra, nego npr. kao Focus ili Octavia a imaju motor od 1.4 od 80 ks.
Sam dizajn je prilicno neinovativan za Reno, cak je Skoda Superb avangardnija, sto automatski postavlja pitanje ko su kupci Latitude-a, Renoovi kojima je Laguna mala, ili Audijevi koji su poceli da stede pare?
A da mu je Superb veeeliki konkurent jeste, meni se kod Superba vise svidja prednji deo a kod Renoa zadnji. Trziste ce u narednoj godini pokazati da li ce se bolje prodavati stari Skodin model, ili novi Renoov.

film

pre 12 godina

Iako je to prilicno nebitno, ove godine u Kanu na festivalu koristen je Latitude u velikoj vecini i svega nekoliko elektricnih Fluenca (svi automobili su numerisani od 01 na vise, a ja sam video najvise 87). Inace bas tamo smo komentatisali da Latitude izgleda kao Pasat sa Renovim znakom, to je posledica cinjenice da ekstravagantni Vel Satis nije uspeo upravo zbog preterano originalnog dizJna.

Milan

pre 12 godina

Neznam dali je iko od vs vozio ovaj automobili ili ga bar video uzivo!
Moja preporuka, napravite probnu voznju. Auto je izvrstan. Sto se cene tice jedan A4 sa ovakvom opremom kosta najmanje 50.000,00. Pa iskreno neznam ko uziva u tome da vozi auto koji se vidja na svakom cosku. Poz.

Branko

pre 12 godina

@autor teksta:

http://www.b92.net/news/pics/2011/09/10086918554e63bb6251ca9220865160_orig.jpg
Gde ste ovo fotografisali?
Hvala :)

Redakcija:
Na tajnoj lokaciji, pet kilometara udaljenoj od Mladenovca kada se krene prema Smederevskoj palanci. Tu se kod znaka 50 skrene levo. Pozdrav :)))

Profesor

pre 12 godina

Svaka čast autoru teksta, dugo me nije nešto tako zainteresovalo više formom nego sadržajem. Apsolutno profesionalno i uvek sa naglaskom na suštini. Mnogo sreće u budućem radu!