Sandero 1.4 MPI LPG & 1.5 DCI

Jedna od "večitih dilema" potencijalnog kupca novog automobila je ona koja na vagu stavlja verziju s dizel motorom i benzinac prerađen na plin. Šta je od toga isplativije, šta se bolje ponaša u realnim uslovima eksploatacije, šta je jeftinije za održavanje i, na kraju, kakav je sam osećaj u vožnji.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

14:10

Default images

Tekst i Foto: Aleksandar Mirković, Mobil Magazin

Mi smo na našem super testu suprotstavili Sandero 1.4 MPI prerađen na gas i (jaču) dizel verziju ovog popularnog "rumuna". Zašto jaču, kada je razlika u snazi 10 "konja". Jednostavno, po fabričkim podacima ubrzanje do 100 km/h je identično kod oba automobila a maksimalna brzina se neznatno razlikuje.

Benzinac s paketom opreme Laureate košta 8.400 evra, na šta treba dodati još 930 EUR za plinski uređaj s ugradnjom. Dakle, ukupna cena je 9.330 EUR.

Identično opremljen DCI treba platiti 10.652, što je razlika od 1.322 evra, u startu.
Najveæa brzina iznosi 161 km/h, a ubrzanje iz mesta do 100 km/h traje 13 sekundi
S obzirom na to da je tokom testa dizelaš trošio prosečnih 5,2 l/100 km, a benzinac prerađen na plin oko 7,5 litara gasa, svakih 100 km pređenih sa DCI verzijom košta 506,48 (po ceni od 97,40 din/l) a s LPG-om 333,75 dinara (po ceni 44,5 din/l).

Dakle, samo da bi se dostigla cena dizelaša u nabavci, s gasifikovanim benzincem je moguće preći 37.116 km! I to na "rate". Kako su troškovi eksploatacije dizelaša (za gorivo) veći nego kod verzije konvertovane na plin, svaka dalja diskusija i računica su suvišni i nepotrebni.
D: 4020 mm, Š: 1764 mm, V: 1534 mm; M-O: 2588 mm; Masa: 975 kg
Sandero 1.4 MPI LPG je pobednik u kategoriji ekonomičnosti i isplativosti, ali i po nivou buke. Pri radu na gas Dacia je tiša nego kada se sagoreva benzin.

Dizelaš, iako ne preterano glasan, karakterističnim zvukom putnicima jasno stavlja do znanja koje gorivo troši. Drugi deo testa se odnosio na realne uslove vožnje i ostvarene performanse.
Mali Renaultov benzinac od 1,4 l pokazao se kao izuzetno pogodan za transformaciju na gas. Vozne karakteristike su, u globalu, gotovo identične s oba energenta.

Samo će istrenirani vozači uspeti da primete razliku između benzina i gasa, i to na većim usponima i pri potpuno opterećenom vozilu. No, to je toliko malo da nije ni vredno pomena.
Maksimalni obrtni momenat od 112 Nm se lako dostiže pri 3.000 o/min
Naravno, manja energetska vrednost gasa nego benzina uslovljava veće oscilacije u potrošnji u zavisnosti od uslova vožnje. Umereni tempo s jednom ili dve osobe u vozilu i bez uključene klime, rezultuje potrošnjom od oko šest do 6,5 l plina na svakih 100 km.

Ekstrem, s punim vozilom, uključenim klima uređajem i papučicom gasa pritisnutom "do daske", zahteva i veću količinu plina – do 10 l/100 km.

Naš prosek se zaustavio na oko 7,5 l/100 km. Kod dizelaša takvih oscilacija nema – maksimum pola litra, a putni računar je pokazao da se na svakih 100 km iz rezervoara ispumpa 5,2 l goriva.
Zvanièni podaci o potrošnji na 100 km puta su 9,6 l u gradu, 5,4 l van grada i 7,0 l kombinovano, uz emisiju CO2 od 165 g/km
Međutim, što se užitka u vožnji tiče, papir je jedno a realnost nešto sasvim drugo. Subjektivni utisak je da dizelaš znatno bolje povlači, što iz mesta, što kod međuubrzanja, a i postizanje visokih brzina je daleko tečnije i odlučnije. Sandero na gas je primetno manje poletan, ali ipak postiže neznatno manji maksimum.

Po performansama je dizelaš ispred verzije na gas, ali i po broju zaustavljanja na pumpama. Na svaki utrošeni rezervoar dizela, dolazi skoro tri na gasnoj stanici.

Što se ekonomije tiče, dilema nema – Sandero 1.4 MPI LPG je ubedljivi pobednik.
Motor raspolaže snagom od 55 kW, odnosno 75 KS pri 5.500 o/min
O ukusima, pak, ne treba mnogo raspravljati: postoje vozači koji gas "ne mogu da smisle", a performanse stavljaju u prvi plan. Za njih je DCI pravo rešenje.

Za sve ostale, kojima je potreban kvalitetan, pouzdan i jeftin prevoz, MPI LPG nema alternative. Na kraju, zaključak je jedan: verzija na gas je izbor mozga, dizelaš srca.

Pogledajte spisak dodatne opreme i cena modela Sandero (.pdf)

Pogledajte više fotografija ova dva modela u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: