Testovi

Petak, 23.10.2009.

14:10

Sandero 1.4 MPI LPG & 1.5 DCI

Izvor: B92

Sandero 1.4 MPI LPG & 1.5 DCI IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

sinbad

pre 14 godina

Samo da kazem da je voznja na gas mnogo bolja po motor od voznje na benzin. Benzin u sebi (pogotovo NIS-ov) ima sumpor, kog u gasu nema. Sagorevanjem sumpora, stvara se sumpordioksid, koji opet u reakciji sa vodom, koje u benzinu ite kako ima, stvara sumpornu kiselinu, koja posle kontaminira ulje u motoru. (zato su nam servisni intervali kraci nego u drugim zemljama). Kada kolicina sumporne kiseline u motornom ulju dostigne odredjenu koncentraciju, ona pocinje da "jede" delove motora. Gas u sebi nema sumpora, i samim tim se ne stvara sumporna kiselina, i motor zato duze traje. Oktanska vrednost gasa dostize i 120, a to znaci mirniji rad motora, a sto opet znaci manje opterecenje, i duzi vek delova koji trpe udare klipa.

staracstol

pre 14 godina

Vozio sam oba a nekim cudnim spletom okolnosti zavrsio sa dizelom. I jedan i drugi imaju mane i prednosti. Ocekivao sam neku ozbiljniju diskusiju, kad ja tamo a ono naklapanje poluinformisanih. Te suv plin, te ja nebi nikad dizela, te ovo, te ono. Uzas, pokusajte da se informisete o temi pre nego sto se naizlecete gluposti. Clanak je poluzavrsen, bez relevantnih cinjenica i racunica a komentari su na nivou "Radosnog detinjstva". Cuj, auto se podmazuje benzinom. Ova je hit. Svako nek izabere sta mu bolje, a vi univerzalni delioci pameti, poklopite se usima i uzivajte u voznji toga sto vec vozite, ionako kad kupite drugu opciju, ima da zlezdite po onom drugom. Samo ste pokazali koliko smo neuki i koliko volimo da se pravimo pametni. Neznate vi nista ni o plinu a ni o dizelu. Ovo nije upereno protiv onih koji su izneli svoje iskustvo vec onih sto "znaju sto slova" a prelaze godisnje 3km...

Dragan

pre 14 godina

Dizel izbor srca... Hahahahahhahahahahahahahahahahaha. prednost dizela je ta sto manje trosi, laksi je za odrzavanje i tu se sve zavrsava. A to da su snazniji od benzinca je besmisleno(a mnogi to kazu). Vi poredite nove dizel motore sa benzincima od pre 20 godina. Uporedite turbo dizel motor sa turbo benzincem(novije generacije naravno) pa vidite razliku u snazi. Evo jednog primera- BMW-ov 2.0d motor koji se proizvodi od 2007 ima 177ps, a 2.0 turbo iz Opel Calibre koji se proizvodio od 1992 do "97 ima 204ps...

tankos

pre 14 godina

Za tri godine sa Loganom na gas sam presao nesto malo vise od 377000 km, u taxiju. Moj dobar prijatelj i kolega ima dizela, za cetiri godine presao je nekih 10000 vise. Ne bi o potrosnji, uglavnom je to nacin voznje i moze puno da varira i na jednom i na drugom modelu auta. Cinjenica je da oko dizela imate mnogo manje obaveza oko odrzavanja nego oko gasnog uredjaja, narocito ko ima sekvent uredjaj kao ja. Kada se sve sabere i oduzme ipak je to stvar licnog izbora.

sabac

pre 14 godina

odgovorio bi na pitanje ovom gospodinu koji racuna potrosnju logana koji ima 92 ks i punta koji ima 60 ks ja posedujem obadva vozila logan mi sluzi za otvorene relacije,a punto za grad i mogtu reci da je ta kombinacija najbolja,a benzin placam 79,90din sto je extra povoljno i kada se preracuna kosta me isto kao da vozim na dizel!!!!!!poz

pele

pre 14 godina

Sticajem okolnosti na poslu sam vozio dizelaše iz više klase, nove, a sam imam Logana i LPG. Besmisleno je porediti gas i dizel ako kola nisu iste klase, to prvo, tako da pola komentara ovde otpada. Drugo, sada ne bih nikad kupio dizel jer sam se uverio vozeći i jedno i drugo godinama da je gas prosto pametnije rešenje. Meni ne znači ništa da vozim kola koja brzo startuju i slično kad 90% vremena vozim u gradu, a vozim na poslu kola od 150 - 200 konja. Šta će mi to? Sigurno ću kupiti kola klase Mazde 3 ili bolja i ugraditi gas. Nikad više neću voziti na benzin a ponavljam, itekako sam godinama vozio i jedno i drugo.

Naivini

pre 14 godina

Posle cetiri godine voznje logana 1.5dci laurea pack i predjenih nesto preko 70.000 km mislim da imam pravo da kazem koju rec pro et contra.

Cena redovnog servisa kod dizela se krece od 6900-8500 u zavisnosti da li se menja fileter goriva ili ne (naravno u garantnom roku). Filter goriva se menja na 30.000 km a ulje na 10.000km (zbog ne/kvaliteta dizela kod nas). Inace u Evropi je redovni servis na 20.000km a zamena filtera na 40.000km.

Ja sam u garnatnom roku imao samo promenu glavnog nosaca motora (koji je proizvodio jake vibracije). Ostalo odrzavanje se svodi na zamenu sijalica. Nista drugo nije bilo potrebe da se radi. Prijatelji koji voze Daciju (i 16mpi, i 1.5dizel) imaju slicna iskustva, stim da su oni radili i zamenu spona koje su pocele da lupaku na 40.000 km. Ja takav problem nisam imao jos uvek, ali to ne znaci da ga necu imati. Procena i u ovlascenim servisima je da su spone one koje prve stradaju (a sve zbog stanja nasih drumova) posebno desna spona. Zamena spona je oko 12.000 din (obe).

U dizela ide cista sintetika od ulja u benzinca ide polusintetika. Nije velika razlija u ceni.

Potrosnja... (realna u svakodnevnoj upotrebi) 1.6mpi trosi oko 10 u gradu, bez klime. Kod dizela 6.5 sa klimom (sve sa tezom nogom na gasu). Na otvorenom 1.6 trosi oko 7.5 bez klime na 120-130km/h. 1.5 dci trosi 6.5 sa klimom i krovnim nosacem i koferom na 120-130km/h. Uporedivali smo na zajednickom putovanju.

Kada se skine krovni nosac i kofer dizel na otvorenom na 120-130km/h trosi 5.2-5.6 u zavisnosti od same konfiguracije druma...

Na magistralnom putu potrosnja je 4.9 kod dizela i 7.9 kod 1.6.

E sad nek svako koga interesuje izvede sam zakljucak sta je za njega bolje...

Ja licno izabrao sam dizela i nisam se ni u jednom trenutku pokajao. Ni moji drugari se nisu pokajali ni onaj sa 1.6 ni onaj sa dizelom kao i ja. Stvar je krajnje subjektivna.

Ja sam presao najvise i moram prijaviti da se razlika po novcaniku oseti u korist dizela.

Razlika u potrosnji 1.4 i 1.6 nije velika osim sto 1.4 trosi manje u gradu, a vise na otvorenom od 1.6 sto je i normalno.

Gas, mislim da kada se uzmu u obzir performanse ovih automobila nije opcija, posebno sto se dosta gubi na agilnosti kada je auto na gas. Realno potrosnja se ne menja u litrama nesto posebno... Ona je realno ista samo je razlika u ceni gasa i benzina ta koja stvara razliku i u novcaniku. A ta razlika nije dovoljna da se isplati ulaganje od 800 evra u gasni uredjaj i time izgubi prtljaznik, dok je razlika u ceni dizel motora u odnosu na benzin+gas samo 400-500 evra, a ostaje ceo prtljaznik...

Ah da cena redovnog servisa kod benzinca je jevtinija za nekih 500 dinara ako se ne menjaju svecice. I radi se na 20.000 km. Ukoliko se uporedi cena redovnog servisa kod dizela i benzinca a dizelu se menja filter goriva a benzincu se menjaju i svecice razlika je negde oko 1500 dinara.

Toliko od mene...

kadi

pre 14 godina

meni je prosto smesno uporedit dizel sa benzincom,licno,jedinog dizela kojeg bih vozio je BMW,a i ovo testiranje ovih Rumuna...ma vise volim bre mojeg BMWa 528i koji kosta skoro kao taj Sandero nov iako\ima 10 god nego 10 tih Dacija da mi poklonite,plin nikad ne bih ugradio u auto jer ga prosto ne volim iako mi auto trosi po lokalu preko 15 litara benzina,ai ovaj gospodin koji kaze ko jednom sedne u dizel uvek dizel....naprosto je smesan,generalno,sve su to traktori,nije on vozio Bmw sa rednim sestakom,jednom Bmw,uvek Bmw...pozdrav

Novak

pre 14 godina

Vozio sam bio suzuki swift 88 god na plin bio i potrosnja mu je bila maksimum 9 litara plina, posle toga sam bio uzeo novu corsu 1.3 cdti na kojoj potrosnja po gradu ne ide nikad ispod 6.2 litara a kad ga gazim potrosnja drasticno skace. Bas sam se bio pokajao sto sam uzeo dizel auto mislim da je plin daleko bolje resenje za ekonomicnu voznju. Sto se tice performansi suzukia na plin cinimi se da se nisu izgubile mozda nesto minimalno, jedino sto je bila mana je sto sam kompletno bio izgubio gepek ugradnjom plinske boce ali u meni to nije smetalo jer prtljazni prostor u opshte nisam ni koristio jer nisam putovao bio kolima nigde. Definitivno ce mi sledeci auto biti na plin.

igor

pre 14 godina

Vozio sam Volvo na gas 4 godine,i to je OK resenje za velike kubikaze.Imao sam samo problem sa diznama za benzin.
Sada imam dva moderna dizelasa (TDCi i CRDi) i mogu reci - da po gradu na jedan rezervoar predjem po 800km,a van grada preko hiljadu.
Sa tim gas ne moze da se poredi,jer sam na autoputu za Nemacku trazio LPG na 300,350km!
Snaga+nekonomicnost= moderni dizel.
Sa tim nijedan benzinac na gas ne moze da se poredi.
Ko jednom sedne u dizel,uvek dizel.

Andrej

pre 14 godina

...i da, zaboravih da jos dodam da ne verujem u superiornost Punta nad Dacijom. Kod mene na poslu i imamo 2 logana, jedan "klot" benzinac a drugi Ambiance sa klimom i gasom i imamo jos dizel Logan MCV. Prvi je presao 90000, drugi 60000 a karavan oko 20000.... i sta da vam kazem da su pored cinjenice da ih voze nas 15-ak, savrseni za te pare!!!! Za kvaltet Punta mogu samo da prepostavim znajuci da ga zajedno proizvode Italijani i mi, a znajuci koliko smo pedantni i oni i mi.....hvala lepo!

Andrej

pre 14 godina

Vidim da je ovaj test razlog lepe diskusije. Vozio sam i benzince i dizele raznih proizvodjaca, sada imam opet benzinca 1.6 16V i mislim da se necu vracati na dizel,i to zbog sledece cinjenice: Istina je da su ovi novi dizel motori presisali benzince u pogledu snage i performansi, ali su ih presisisali i u pogledu potrosnje!!! Nekada je ta razlika bila znacajna kad su se usporedjivali Golf 1 sa 5 litara i Lada sa 10-12 ili Kec sa 9-10 litara... a danas, pogotovo u gradu, dizeli nisu bas najstedljiviji. Na otvorenom putu (ne racunajuci autoput)mozda i jesu... Kao primer navescu da sam pre 2 dana doputovao u Solun sa Seat Cordobom 1.4 16V i potrosnja je bila 6 litara.....ne verujem da bi neki dizel trosio ispod 5.

Igor

pre 14 godina

Vozio sam Volvo-a 4 godine na gas,i sem zapusenih dizni (cest problem voznje na gas),to je ekonomicno i Ok resenje.Ali presao sam na novi auto sa crdi motorom,i meni po gradu ne trosi vise od 6l dizela.Ko jednom predje na moderni dizel,ne vraca se na benzin i gas. Na 1 rezervoar 800km u gradu,to je to.A o snazi modernih dizela necu ni da pricam. Snaga i ekonomicnost,to je dizel.

Car expert

pre 14 godina

Zaista imam iskustva sa Daciama isto kao i sa Z10 to jeste sa puntom. Sa ovim automobilima sam presao preko 80000km. Tvrdim da je punto znacajno kvalitetniji po svim parametrima. Dacije imaju veliki problem sa korozijom! Motori (benzinski) su stare generacije i imaju veliku potrosnju (preko 7,5 l prosecno a punto oko 6,2 l).
Sa ovakvom potrosnjom smo radili kakulaciju (ovlasceni servis) ukupnih troskova benzinca 1,4 i dizela 1,5 dci i jasno je pokazano da se ukupni troskovi poravnavaju tek na oko 120000km! (troskovi nabavke vozila, goriva i ukupnih servisa). Pri ovome moram da navedem da troskovi servisa za benzinca zista ne iznose mnogo, dok za dizel to nije slucaj.
Voznja na TNG moze dovesti do problema u benzinskom sistemu napajanja i zato preporucujem da se redovno sipa u benzin aditiv za podmazivanje i zastitu dizni (wins premijum, ide 1 gram na litar benzina i kosta oko 500 din za kolicinu benzina od oko 500 l) a na svakih 10000km adoitiv za ciscenje sistema.
Nesumnjivo je ubedljivo najjeftinija voznja na TNG i bilo bi zanimljivo uraditi kakulaciju za Daciju na TNG, dci i benzin. Laicki napamet to izgleda ovako: Sam uredjaj kosta oko 850 eura a to je oko 800 l benzina ili oko 12000km a to znaci da se ulozeni troskovi poravnavaju na oko 30000km.
Po gasovima na komentarima, vidim da se moj prethodni komentar mnogima ne svidja ali zaista ko zeli Daciju neka sve ovo ozbiljno shvati.

dragan

pre 14 godina

Za jeftinu voznju je najbolji benzinac male snage, kako je to vec objasnjeno, a ja sam i isprobao zajednickom na putu na more sa kumom. Kada smo izracunali, u dinarima je bilo isto, a moj 205 se barem normalno kretao, cak i po CG usponima - za razliku od plinske boce....bojlera koji zauzima pola gepeka...

Xobotnica

pre 14 godina

U polovnim automobilima, nesto i ne vidim da su dci clio, megan pa i laguna skuplji od benzinaca. Ima slucaja da je isto godiste ista cena. Zakljucak-verovatno su turbina i dizne u polovnom dci-u blizu zamene, a to kosta papreno.
Sa ovom razlikom u ceni goriva, namece se sledeci zakljucak- ko ce da predje godisnje preko 25000 km, dace na gorivo oko 25 x 6000 din = 150 000 din, plus redovan servis, plus vanredan, plus registracija, tj oko 2000 eura, tj, 10.000 eura za 5 god. Znaci, ima para, moze da ekonomise, tj, da odabere nov auto, turbo dizel, ali zasto onda kupiti Sandero? Pa on nije ni za taksi ni za firmu?

ns posmatrac

pre 14 godina

Za ljude koji imaju problem sa plonom 99% je uzrok los majstor tj losa i nestrucna ugradnja. Da bi plin funcionisao kako treba treba vam ispravna elektroinstalcija u autu od kablova razvodnika sveca itd.
Pre Clia vozio sam Renault 5 isto sa plinom nikakvih problema nije bilo za 30.000+ km a auto je konstantno vozen na plinu zimi nije bilo problma da i na -10 upali na plinu mada je bolje za sam plinski uredjaj da se auto na tako niskim temperaturama pali na benzinu. Razlog zasto je sve funcionisalo dobro na gasu je to sto sam pre ugradnje servisirao karburator na svakom servisu menjao svecice i sto mi je bila ispravna elektroinstalacija, razvodnik itd. Dva drugar imaju Logana i jako su zadovoljni sa autom i sa plinom (BRC ugradjen u ovlascenom servicu).

Ivan

pre 14 godina

"Na kraju, zaključak je jedan: verzija na gas je izbor mozga, dizelaš srca."
Kakav god Sandero moze biti samo izbor mozga, izbor srca jedimo kod Ilije Cvorovica! :)

Vladica

pre 14 godina

Tema je odlicna, steta sto je tekst toliko nedorecen.

A sto se ljubitelja dizelasa tice - moje iskustvo :
vozio sam '92 BMW 520i (125Ks, znaci slabiji motor s 12 ventila) sa plinom naravno (plinska boca izmedju zadnjih koseva, prostora u gepeku vise nego dovoljno uz normalan rezervni tocak i pristojan radijus) i presao na Lagunu 1.9DCI (120Ks) koja je uzgred bila i 12 godina mladja...

Troskovi goriva su me uzasnuli u 'stedljivom dizelu'... Laguna nije mogla u gradu nikako ispod 7L dizela, a BMW je u istoj toj voznji trosio oko 9-10L plina +1L benzina... racunica :
700 din Laguna
550 din BMW

Na otvorenom je Laguna bila malo stedljivija - 5.5-5.8 auto-put, ili oko 6 na magistralnim putevima, dok je BMW padao na oko 8-9L plina (bez potrosnje benzina :D )
sto je opet racunica
600 din Laguna
450 din BMW

O utisku kada imate dizel (ma koliko moderan) i redni sestak - ne vredi pricati - jednostavno - meni dizel motor nije to TO i tacka.

Prijatno je bilo u Laguni imati 6 brzina, i uz svu udobnost Renoa - jedino za cime sam zalio - zalio sam sto sam poslusao prijatelje u savetima "dizel ces lakse prodati, ne budi lud da kupujes benzinca", "dizel je jeftiniji za voznju" i slicne 'pametne' savete...
125DCI ima svojih vrlina, ali jednostavno, BMW bez problema ide 120km/h u II stepenu, dok Lagunu sam morao barem do IV da saltam za istu brzinu, o turbo rupi - ima romana i romana, a sve to - jos i skuplje za voznju - i uz stalno razmisljanje "na kojoj pumpi SMEM da sipam dizel a da ne unistim nezni DCI".


Trenutno sam van zemlje - i ne verujem da cu imati novaca za tako mladog BMW-a kao sto je Laguna bila, ali ako se odlucim za Lagunu opet- benzin (1.8 ili malo jaci)+plin 100%... nema sanse neko da me natera ponovo u 'stedljivi dizel'.

dragi

pre 14 godina

vozio sam benzinca 22 godine,pa sam presao na gas,vozio skoro 2 godine i odusevio se sa jeftinom voznjom,gas bocu isplatio u roku od nekih 9 meseci,racunajuci na predjenu kilometrazu,ali kada saberem konstantno doterivanje kablova,sredjivanje dizni,pa zimsko paljenje na gas,pa ti se zacepi filter ,pa po koja bara na putu i svecice pokvase i kada to sve stavis na vagu,ipak dizel.za 3 godine koliko vozim na dizel,uz redovno menjanje ulja i filtera ulja na max 8000 km.a za naftu ,pred zimu,nista drugo.ako su vam grejaci ok,bosch pumpa redovna,nema zime.zato sam rekao hvala za benzin,ali u buduce dizel.

Зоран Шундић

pre 14 godina

Ко једном пређе на гас остаје и даље! Ја већ шест и по година возим Ладу риву караван са Ландиренцо системом (уградња 300 еур, са само ДВА штеловања испочетка у пређених 45.000 км!). У граду ми троши између 9,5-10,5 лит. гаса, на друму регионалном цца 7,5-8,5, на аутопуту при вожњи 90 -110 км/ч око 8,5 лит. у 5. брзини. Зар да прелазим на дизел. Ни у бунилу! Чак би и у ову Дачију Сандеро обавезно уградио гас, ма да јој је компликованија уградња, него код просте Ладине карбурације.

Sasa

pre 14 godina

Prešao sam sa Renoom 80000 na plin i niti smrdi niti se dizne sapušavaju. Legenda o suvom gasu i o podmazimanju benzinom prati gas od početka. Motor se, što bi trebalo da svi znaju podmazuje uljem a benyin se kupuje u apoteci, skida fleke i odmaščuje a ne podmazuje!
Kome novac ne prestavlja problem kod vožnje verovatno ni neće uzeti u razmatranje Dachiu.

www

pre 14 godina

DCI-filter goriva(recimo kod Megana) je od 2500-4000din,zavisno da li je euro3 ili 4,menja se na svakom drugom servisu,tj.na nekih 25-30000km.Nije receno ali treba spomenuti:Prilikom koriscenja sekvent plina trosi se i odredjena kolicina benzina,...Posle odredjene kilometraze potrebno je ciscenje dizni,moguc je kvar pumpe za gorivo...Prednosti-mane,mane-prednosti....pa kako kog zakaci

Car expert

pre 14 godina

Tekst dokazuje realnost.U praksi pogledajte sta voze taksi preduzeca, znaci nema dileme. Kod Dacije koja se vozi na benzin i na dizel, ulozena sredstva (gorivo, nabavna cena, troskovi servisa) se poravnavaju tek na 120000km, a zamislite voznju na gas!
A sto se tice Dacije to je najgori automobil koji se pravi u Evropi. Recimo Punto iz Zastave je znacajno kvalitetniji a posebno u pogledu karoserije. Veliki broj Dacija je znacajno nacela korozija vec u garantnom roku a vidjao sam dacije i sa trulim pragovima. Ovaj podatak dileri Dacije kriju kao zmija noge! Karoserija nema kvalitet Renault grupe i nije pocinkovana!

Milan

pre 14 godina

1.5 DCI u svakom slucaju-veci obrtni moment,manja potrosnja,a ne toliko veca cena od 1.4,bolja preprodajna vrednost.Ovaj Renoov dizel je sasvim dovoljan za pokretanje Sandera jer se pokazao dobar i u vecim modelima-Megan,SenikMislim da bi ovde trebalo da vazi-i srce i mozak biraju dizel.

ris

pre 14 godina

Vec nekih sest mjeseci vlasnik sam sandera 1,4, i poslije prijedjenih 7.000 kilometara, mislim da mogu da saberem neke utiske na realnoj osnovi - auto je za taj novac (7.500 evra sa registracijom u BiH za model `amibence plus` sa klimom, maglenkama..) jedan od najboljih izbora u klasi, s obzirom na prostranost kabine i snazan renoov duh u svim dijelovima auta. Medjutim, cinjenica je da novinari cesto zanemaruju pitanje zavrsne obrade, koje bi mogla biti daleko bolja (nedovoljno zalijepljenje brtve, ocajni brisaci, mnogi, `klimavi` plasticni dijelovi...) Medjutim , kad sam uzimao auto, bio sam svjestan da cu za tu cijenu morati i to trpjeti, pa mi to u svakodnevnoj eksploataciji i ne smeta mnogo, buduci da se uglavnom i radi o sitnicama. Sto se tice testiranog modela, mislim da bi sa ovom, naknadnom pameti, ipak, izabrao potentniji model 1,6 koji, doduse, nema mnogo vise konja nego 1,4, ali je u voznji ipak daleko ugodniji. Naprosto, mogucnosti ovog 1,4 su prilicno skromne, mada za moj stil voznje zadovoljavajuce. A, ubjedjen sam da 1,6 ne trosi mnogo vise goriva od 1,4, posto mi ovaj u gradu guta oko 9,5 do 10 litara.
Sto se tice teme, mislim da za gasni uredjaj u modelu 1,4 nema mjesta, osim u slucaju da godisnje prelazite zaista veliku kilometrazu. Takodje, cinjenica je da gasna instalacija cesto zahtijeva dodatna ulaganja, poput ciscenja dizni i slicno, sto, opet, samo dodatno komplikuje odrzavanje auta. Ovaj auto sam kupio jer mi je vise dojadilo da stalno budem kod majstora. Tu sam potpuno pogodio, jer do sada nije bilo nikakavih problema, a mislim da cu majstora prvi put vidjeti na promjeni ulja na 15.000 KM.
P.S. U upustvu nisam nasao koje ulje se koristi za 1,4? Pretpostavljam polusintetika? I, kolika je cijena redovnog servisa u Srbiji? Vidim da ovdje neko pominje 16.000 dinara, a to mi dalo djeluje previse za izmjenu ulja i filtera.

vlada

pre 14 godina

niko nije pomenuo a bitno je! kad vozite na gas pumpa za gorivo vam radi na prazno a to joj ne prija, dizne se cesto zapuse zato sto benzin ne koristite pa se koloidi u njemu (kojih u nasem gorivu ima fala bogu mnogo) sedimetisu i tako u "gomili navale u diznu"!
scenario je sledeci: presli ste sa autom 60000km, budite se ujutru jednog zimskog jutra, kasnite na posao, sedate u auto pokusavate da ga upalite i ne mozete! zapuse vam se dizne ili ne daj boze umre pumpa za gorivo! napolju je 10 stepeni ni blizu dovoljnog da bi automatika prebacila na napajanje gorivom iz plinskog rezervoara (treba vam u mom slucaju 33), trcite kuci, uzimate kalorifer na 12v i grejete mesto gde je sonda za tu autiomatiku, ugrejali ste je dovoljno i auto je presao na plin, probate da upalite na plin, ali opet nista, kalorifer vam je pojeo akomulator koji je fabrichki (60000km)!
e to se meni jutros desilo! inache sam prezadovoljan sa plinom!zaista bez sale! dizne sam odpusavao 2 puta u zadnjih 12 meseci (2000 kinti), a pumpu treba sad da menjam posle 60000 i kusur km (6500kinti)

Joe

pre 14 godina

Ta dva modela su neuporediva, Jednostavno benzinac 1,4 ne ide kao dizel. A gde je prtljažnik? A da, a gde je rezerni točak, pa nema ga.
7,5 litra, kako da ne.
A zaključak je fenomenalan.
Plinko je izbor mozga, ali njegovog.

Sloba-Novi Sad

pre 14 godina

Imam Logana na plin vec preko 50 hiljada i radi super,prezadovoljan sam. E sad,za nekih 10 hiljada vozim na ciscenje dizni benzina,trebace im ciscenje. Prilikom koriscenja plina,motor se manje haba,jer je plin cistije gorivo u gasovitom stanju i ona komentar da motor ima kraci vek,nije tacan. Cak,stavise,zbog odsustva katrana,asfalta i ostalih primesa u benzinu,radni vek je duzi. To vidite po boji ulja pri promeni. Plin ima vecu oktansku vrednost pa ljudi mesaju to sam vekom trajanja automobila. Mali pad snage se oseti tek posle 4 hiljade obrtaja,to je moj subjektivni utisak. Iskreno,licno se nikad ne bih dvoumio oko izbora ali misljenja su razlicita tako da se ne bih mesao. Jedino,dci je izbor srca???
Ko je ovo napisao???
Nemam komentar za ovo...

ns posmatrac

pre 14 godina

Posto vozim auto na plin Clio 1.2 2003 60ks malo iskustva iz prve ruke. Ugradnja plina u auto pod garancijom kosta oko 900 evra u ovlascenom servisu (brendirani uredja). Ako hocete da izgubite garnciju ili imate starije vozilo to vas kosta oko 600 evra u kvalitetnom servisu (za uredjaj koji nije brendiran ali radi posao odlicno). Za ove skepticn ako se uredjaj ugradi kako treba kod MAJSTOR nema neprijatnog mirisa u kabitni(jedno kada osecate gas je kada je ispred vas na semaforu taksista sa nekim krsem od auta i jos vecim krsem od gasnog uredjaja koji je verovatno sam ugradio). Miris gasa moze da se osti samo van vozila pore auspua i to jedva ako je sve podeseno kako treba. Razlika u performasama auta ima ali kako kaze autor teksta samo kada je auto opterecen i na usponima. Potrosnja a i snaga zavise i gde tocite gorivo tj od kvaliteta posto je dosta saroliko kod nas na trzistu. U NS je definitivno najbolji gas kod rafinerije. Razlika izmedju recimo gasa koji se kupuje kod nas i u Makedoniji i Grckoj je velika - auto trosi oko 1l manje u odnosu na gas koji se kupuje kod nas (van grada - sto je bas puno). Takodje auto i dalje trosi benzin dok se malo ne zagreje - zavisno od uredjaa 30-50 stepeni sto znaci da ce se zimi trosit malo vise benzina. Umesto standardnog rezervnog tocka najbolje je uzeti onaj mali koji se moze nazi za 20-tak evra. U principu gas je dosta jednostavan i ugodan za koristenje nema neke razlie u performansama. U firmi imamo auto od 150 ks koji isto koristi gas preso je na gasu preko 100.000 km bez ikakvih problema.

Nikola

pre 14 godina

@puki
Pa ako ste ludi da idete u servis i da vam uzimaju 16000 din za zamenu ulja onda slobodno.Ja servise za 1.5dci radim kod druga u garazi,cirka 5 minuta vremena i 3200 Din iliti samo 13 000 din manje a moze da uradi svako bez ikakvog znanja.Filter goriva se menja na 60 000 km tj pri velikom servisu i kosta 1600 dinara.Nije tacno da mora sinteticko ,u uputstvu na francuskom je predlozeno polusinteticko ,staje tacno 4L ELF i to je 2200 din,filter ulja je 300 din i filter vazduha 700 Din.Nek se duboko zamisle ovi sto idu u servis i plate 16000 Din,dali neka kvazi garancija vredi tolike razlike u odnosu na realnu cenu,ja sam odmah odlucio da ne i ustedeo sam mnogo para do sad.Ja sam kupio DCI jer je tad bio eurodizel 70 din i tad je racunica bila na strani dizela ,sad na zalost zbog lopova koji se voze u sluzbenim audijima racunica vise ne stoji.

m.t.

pre 14 godina

Kada bi mogao da se kupi auto na TNG, sa fabrički ugradjenim rezervoarom (a ne stavljenim u gepek),integresinam grejačima u rezervoar (tako da se i zimi koristi propan-butan a ne samo propan) - ne bi razmišljao ni sekunde. Pogotovu što su dizel motori mnogo osetljiviji na loš kvalitet goriva.

Na kraju ne kaže se PLIN ni u jednoj varijanti, već GAS.

aston

pre 14 godina

racunica je malo pogresna. koliko ja znam prerada na plin kosta 500E. a takav auto mora da trosi barem 1/3 benzina. i opet krace traje od benzinca. stvar je u podmazivanju motora a gas je izuzetno suv. dalje, ako vozite na plin treba vam i motorno ulje koje nadomescuje tu karakteristiku gasa kojeg opet nema bas svugde da se kupi. dizel sa druge strane ima sve one prednosti koje su kod nas sa nasim gorivom i sposobnosti servisera uglavnom mane. pitajte one kojima je dci izasao iz garacije koliko su srecni. sve u svemu, za jeftinu voznju je benzinac male kubikaze najbolje resenje; malo trosi, slabo povlaci pa se brzo naviknete da vozite sporo i stedljivo, malo vas kosta na registraciji i mali su troskovi odrzavanja. milina. ko hoce performanse treba da kupi mali turbo benzinac koji malo trosi kad se vozi normalno a puno daje kad se nagazi. odrzavanje je nesto skuplje ako ko kupi nov zna zasto je dao pare...ja bih tako da imam pare. pozdrav

Peki

pre 14 godina

Nista se ne gubi na prljazniku, smesten je ispod vozila i na mestu rezervnog tocka, zato ovaj vise ne postoji. Filter za gorivo kod dizela ne kosta vise od 20 evra, i ovaj je osetno perfomatniji od benziskog, tj "gasnog" Sandera. Opsirnije o Sanderu GPL mozete pronaci na sajtu Vrelih Guma.

Marinko

pre 14 godina

Vozim benzinca sa 110ks i pojede mi u prosjeku 10 litara na 100km. U pitanju je 95% gradska vožnja. Razmišljao sam o plinu i kada sam vidio da će me koštati 900evra ugradnja, trajni gubitak gepeka kojeg koristim svaki drugi dan, da ću morati trpiti šugavi miris plina,... Neka hvala...

Na plinu se peče palačinka a ne vozi auto...

puki

pre 14 godina

trebali ste da se raspitate i na koliko se radi veliki servis?
kolika je razlika tu u ceni?
1.4 benzinac trosi polusinteticko ulje, a 1.5dCi sintetiku. Za ovaj model 1.5dCi filter goriva moze da kosta i 50 eura, i ne menja se na svakih 10.000km kako vam rade u AK Kompresor da bi vam uzeli pare.

Posto je 16.000din redovan servis na 1.5dCi (ak Kompresor i vecina renault kuca) to znaci na svakih 1000km (otprilike 1 pun rezervoar) dodate jos 1600din za odrzavanje

plitku ste matematiku napravili

disco

pre 14 godina

Tekst je sasvim ok kao sto je i Dacia sasvim ok automobil.
Neko ce radije kupiti neki drugi polovan automobil za te pare dok ce se drugi opredeliti za nov, zaista je stvar licnog izbora i ukusa i nema sad tu neke apsolutne istine.
Jedino sam se nasmejao kada sam procitao recenicu: "a performanse stavljaju u prvi plan. Za njih je DCI pravo rešenje"... bez uvrede ali neko ko stavlja performanse u prvi plan nece ni razmisljati o Daciji 1.5 dizel (bila ona DCI ili bilo sta).

zeljko

pre 14 godina

Mislim da autor texta ne podnosi dizel motore jer je sam sebe demantovao, benzinac na gas trosi malo ako ga lepo vozis i ne pritiskas naglo gas i ne ukljucujes klimu- znaci bolje da ga ne vozim nego da ga gledam na parkingu i da pricam prijateljima kako moj auto malo trosi!!!! Lepo je autor rekao da trosi 10 litara i to je jedina istina!! Sa druge strane taj benzinac nikada nece imati medju ubrzanja kao dizel!!! Sa druge strane imate dizel motor koji cete skuplje platiti ali isto tako cete ga na kraju i skuplje prodati!!! Molim za malo objektivnosti od strane autora!!

Bane NS

pre 14 godina

Lep tekst i interesantna i pre svega aktuelna tema, ali naveo bih samo jedan nedostatak, kako je ceo test zapravo izveden da se poređenja ne bi svela samo na prostu računicu na papiru već i na prednosti i nedostatke u praksi, nigde se ne pominje dodatni rezervoar za plin, gde je ugrađen i koliko prtljažnog prostora zauzima, a to je za one kojima je ovo porodični automobil za sve prilike važna stvar!

misha

pre 14 godina

Jedan od najboljih automobila po odnosu ulozeno/dobijeno, a tako povrsan clanak. Gde su razlike u troskovima odrzavanja za benzinca sa plinom i dizelasa na, recimo, prvih 100000km? Razlika u gabaritu prtljaznika? etc. A zakljucak je tek bezvezan.

disco

pre 14 godina

Tekst je sasvim ok kao sto je i Dacia sasvim ok automobil.
Neko ce radije kupiti neki drugi polovan automobil za te pare dok ce se drugi opredeliti za nov, zaista je stvar licnog izbora i ukusa i nema sad tu neke apsolutne istine.
Jedino sam se nasmejao kada sam procitao recenicu: "a performanse stavljaju u prvi plan. Za njih je DCI pravo rešenje"... bez uvrede ali neko ko stavlja performanse u prvi plan nece ni razmisljati o Daciji 1.5 dizel (bila ona DCI ili bilo sta).

Bane NS

pre 14 godina

Lep tekst i interesantna i pre svega aktuelna tema, ali naveo bih samo jedan nedostatak, kako je ceo test zapravo izveden da se poređenja ne bi svela samo na prostu računicu na papiru već i na prednosti i nedostatke u praksi, nigde se ne pominje dodatni rezervoar za plin, gde je ugrađen i koliko prtljažnog prostora zauzima, a to je za one kojima je ovo porodični automobil za sve prilike važna stvar!

puki

pre 14 godina

trebali ste da se raspitate i na koliko se radi veliki servis?
kolika je razlika tu u ceni?
1.4 benzinac trosi polusinteticko ulje, a 1.5dCi sintetiku. Za ovaj model 1.5dCi filter goriva moze da kosta i 50 eura, i ne menja se na svakih 10.000km kako vam rade u AK Kompresor da bi vam uzeli pare.

Posto je 16.000din redovan servis na 1.5dCi (ak Kompresor i vecina renault kuca) to znaci na svakih 1000km (otprilike 1 pun rezervoar) dodate jos 1600din za odrzavanje

plitku ste matematiku napravili

zeljko

pre 14 godina

Mislim da autor texta ne podnosi dizel motore jer je sam sebe demantovao, benzinac na gas trosi malo ako ga lepo vozis i ne pritiskas naglo gas i ne ukljucujes klimu- znaci bolje da ga ne vozim nego da ga gledam na parkingu i da pricam prijateljima kako moj auto malo trosi!!!! Lepo je autor rekao da trosi 10 litara i to je jedina istina!! Sa druge strane taj benzinac nikada nece imati medju ubrzanja kao dizel!!! Sa druge strane imate dizel motor koji cete skuplje platiti ali isto tako cete ga na kraju i skuplje prodati!!! Molim za malo objektivnosti od strane autora!!

m.t.

pre 14 godina

Kada bi mogao da se kupi auto na TNG, sa fabrički ugradjenim rezervoarom (a ne stavljenim u gepek),integresinam grejačima u rezervoar (tako da se i zimi koristi propan-butan a ne samo propan) - ne bi razmišljao ni sekunde. Pogotovu što su dizel motori mnogo osetljiviji na loš kvalitet goriva.

Na kraju ne kaže se PLIN ni u jednoj varijanti, već GAS.

Nikola

pre 14 godina

@puki
Pa ako ste ludi da idete u servis i da vam uzimaju 16000 din za zamenu ulja onda slobodno.Ja servise za 1.5dci radim kod druga u garazi,cirka 5 minuta vremena i 3200 Din iliti samo 13 000 din manje a moze da uradi svako bez ikakvog znanja.Filter goriva se menja na 60 000 km tj pri velikom servisu i kosta 1600 dinara.Nije tacno da mora sinteticko ,u uputstvu na francuskom je predlozeno polusinteticko ,staje tacno 4L ELF i to je 2200 din,filter ulja je 300 din i filter vazduha 700 Din.Nek se duboko zamisle ovi sto idu u servis i plate 16000 Din,dali neka kvazi garancija vredi tolike razlike u odnosu na realnu cenu,ja sam odmah odlucio da ne i ustedeo sam mnogo para do sad.Ja sam kupio DCI jer je tad bio eurodizel 70 din i tad je racunica bila na strani dizela ,sad na zalost zbog lopova koji se voze u sluzbenim audijima racunica vise ne stoji.

Vladica

pre 14 godina

Tema je odlicna, steta sto je tekst toliko nedorecen.

A sto se ljubitelja dizelasa tice - moje iskustvo :
vozio sam '92 BMW 520i (125Ks, znaci slabiji motor s 12 ventila) sa plinom naravno (plinska boca izmedju zadnjih koseva, prostora u gepeku vise nego dovoljno uz normalan rezervni tocak i pristojan radijus) i presao na Lagunu 1.9DCI (120Ks) koja je uzgred bila i 12 godina mladja...

Troskovi goriva su me uzasnuli u 'stedljivom dizelu'... Laguna nije mogla u gradu nikako ispod 7L dizela, a BMW je u istoj toj voznji trosio oko 9-10L plina +1L benzina... racunica :
700 din Laguna
550 din BMW

Na otvorenom je Laguna bila malo stedljivija - 5.5-5.8 auto-put, ili oko 6 na magistralnim putevima, dok je BMW padao na oko 8-9L plina (bez potrosnje benzina :D )
sto je opet racunica
600 din Laguna
450 din BMW

O utisku kada imate dizel (ma koliko moderan) i redni sestak - ne vredi pricati - jednostavno - meni dizel motor nije to TO i tacka.

Prijatno je bilo u Laguni imati 6 brzina, i uz svu udobnost Renoa - jedino za cime sam zalio - zalio sam sto sam poslusao prijatelje u savetima "dizel ces lakse prodati, ne budi lud da kupujes benzinca", "dizel je jeftiniji za voznju" i slicne 'pametne' savete...
125DCI ima svojih vrlina, ali jednostavno, BMW bez problema ide 120km/h u II stepenu, dok Lagunu sam morao barem do IV da saltam za istu brzinu, o turbo rupi - ima romana i romana, a sve to - jos i skuplje za voznju - i uz stalno razmisljanje "na kojoj pumpi SMEM da sipam dizel a da ne unistim nezni DCI".


Trenutno sam van zemlje - i ne verujem da cu imati novaca za tako mladog BMW-a kao sto je Laguna bila, ali ako se odlucim za Lagunu opet- benzin (1.8 ili malo jaci)+plin 100%... nema sanse neko da me natera ponovo u 'stedljivi dizel'.

Joe

pre 14 godina

Ta dva modela su neuporediva, Jednostavno benzinac 1,4 ne ide kao dizel. A gde je prtljažnik? A da, a gde je rezerni točak, pa nema ga.
7,5 litra, kako da ne.
A zaključak je fenomenalan.
Plinko je izbor mozga, ali njegovog.

misha

pre 14 godina

Jedan od najboljih automobila po odnosu ulozeno/dobijeno, a tako povrsan clanak. Gde su razlike u troskovima odrzavanja za benzinca sa plinom i dizelasa na, recimo, prvih 100000km? Razlika u gabaritu prtljaznika? etc. A zakljucak je tek bezvezan.

www

pre 14 godina

DCI-filter goriva(recimo kod Megana) je od 2500-4000din,zavisno da li je euro3 ili 4,menja se na svakom drugom servisu,tj.na nekih 25-30000km.Nije receno ali treba spomenuti:Prilikom koriscenja sekvent plina trosi se i odredjena kolicina benzina,...Posle odredjene kilometraze potrebno je ciscenje dizni,moguc je kvar pumpe za gorivo...Prednosti-mane,mane-prednosti....pa kako kog zakaci

Marinko

pre 14 godina

Vozim benzinca sa 110ks i pojede mi u prosjeku 10 litara na 100km. U pitanju je 95% gradska vožnja. Razmišljao sam o plinu i kada sam vidio da će me koštati 900evra ugradnja, trajni gubitak gepeka kojeg koristim svaki drugi dan, da ću morati trpiti šugavi miris plina,... Neka hvala...

Na plinu se peče palačinka a ne vozi auto...

aston

pre 14 godina

racunica je malo pogresna. koliko ja znam prerada na plin kosta 500E. a takav auto mora da trosi barem 1/3 benzina. i opet krace traje od benzinca. stvar je u podmazivanju motora a gas je izuzetno suv. dalje, ako vozite na plin treba vam i motorno ulje koje nadomescuje tu karakteristiku gasa kojeg opet nema bas svugde da se kupi. dizel sa druge strane ima sve one prednosti koje su kod nas sa nasim gorivom i sposobnosti servisera uglavnom mane. pitajte one kojima je dci izasao iz garacije koliko su srecni. sve u svemu, za jeftinu voznju je benzinac male kubikaze najbolje resenje; malo trosi, slabo povlaci pa se brzo naviknete da vozite sporo i stedljivo, malo vas kosta na registraciji i mali su troskovi odrzavanja. milina. ko hoce performanse treba da kupi mali turbo benzinac koji malo trosi kad se vozi normalno a puno daje kad se nagazi. odrzavanje je nesto skuplje ako ko kupi nov zna zasto je dao pare...ja bih tako da imam pare. pozdrav

vlada

pre 14 godina

niko nije pomenuo a bitno je! kad vozite na gas pumpa za gorivo vam radi na prazno a to joj ne prija, dizne se cesto zapuse zato sto benzin ne koristite pa se koloidi u njemu (kojih u nasem gorivu ima fala bogu mnogo) sedimetisu i tako u "gomili navale u diznu"!
scenario je sledeci: presli ste sa autom 60000km, budite se ujutru jednog zimskog jutra, kasnite na posao, sedate u auto pokusavate da ga upalite i ne mozete! zapuse vam se dizne ili ne daj boze umre pumpa za gorivo! napolju je 10 stepeni ni blizu dovoljnog da bi automatika prebacila na napajanje gorivom iz plinskog rezervoara (treba vam u mom slucaju 33), trcite kuci, uzimate kalorifer na 12v i grejete mesto gde je sonda za tu autiomatiku, ugrejali ste je dovoljno i auto je presao na plin, probate da upalite na plin, ali opet nista, kalorifer vam je pojeo akomulator koji je fabrichki (60000km)!
e to se meni jutros desilo! inache sam prezadovoljan sa plinom!zaista bez sale! dizne sam odpusavao 2 puta u zadnjih 12 meseci (2000 kinti), a pumpu treba sad da menjam posle 60000 i kusur km (6500kinti)

Car expert

pre 14 godina

Tekst dokazuje realnost.U praksi pogledajte sta voze taksi preduzeca, znaci nema dileme. Kod Dacije koja se vozi na benzin i na dizel, ulozena sredstva (gorivo, nabavna cena, troskovi servisa) se poravnavaju tek na 120000km, a zamislite voznju na gas!
A sto se tice Dacije to je najgori automobil koji se pravi u Evropi. Recimo Punto iz Zastave je znacajno kvalitetniji a posebno u pogledu karoserije. Veliki broj Dacija je znacajno nacela korozija vec u garantnom roku a vidjao sam dacije i sa trulim pragovima. Ovaj podatak dileri Dacije kriju kao zmija noge! Karoserija nema kvalitet Renault grupe i nije pocinkovana!

ns posmatrac

pre 14 godina

Posto vozim auto na plin Clio 1.2 2003 60ks malo iskustva iz prve ruke. Ugradnja plina u auto pod garancijom kosta oko 900 evra u ovlascenom servisu (brendirani uredja). Ako hocete da izgubite garnciju ili imate starije vozilo to vas kosta oko 600 evra u kvalitetnom servisu (za uredjaj koji nije brendiran ali radi posao odlicno). Za ove skepticn ako se uredjaj ugradi kako treba kod MAJSTOR nema neprijatnog mirisa u kabitni(jedno kada osecate gas je kada je ispred vas na semaforu taksista sa nekim krsem od auta i jos vecim krsem od gasnog uredjaja koji je verovatno sam ugradio). Miris gasa moze da se osti samo van vozila pore auspua i to jedva ako je sve podeseno kako treba. Razlika u performasama auta ima ali kako kaze autor teksta samo kada je auto opterecen i na usponima. Potrosnja a i snaga zavise i gde tocite gorivo tj od kvaliteta posto je dosta saroliko kod nas na trzistu. U NS je definitivno najbolji gas kod rafinerije. Razlika izmedju recimo gasa koji se kupuje kod nas i u Makedoniji i Grckoj je velika - auto trosi oko 1l manje u odnosu na gas koji se kupuje kod nas (van grada - sto je bas puno). Takodje auto i dalje trosi benzin dok se malo ne zagreje - zavisno od uredjaa 30-50 stepeni sto znaci da ce se zimi trosit malo vise benzina. Umesto standardnog rezervnog tocka najbolje je uzeti onaj mali koji se moze nazi za 20-tak evra. U principu gas je dosta jednostavan i ugodan za koristenje nema neke razlie u performansama. U firmi imamo auto od 150 ks koji isto koristi gas preso je na gasu preko 100.000 km bez ikakvih problema.

Car expert

pre 14 godina

Zaista imam iskustva sa Daciama isto kao i sa Z10 to jeste sa puntom. Sa ovim automobilima sam presao preko 80000km. Tvrdim da je punto znacajno kvalitetniji po svim parametrima. Dacije imaju veliki problem sa korozijom! Motori (benzinski) su stare generacije i imaju veliku potrosnju (preko 7,5 l prosecno a punto oko 6,2 l).
Sa ovakvom potrosnjom smo radili kakulaciju (ovlasceni servis) ukupnih troskova benzinca 1,4 i dizela 1,5 dci i jasno je pokazano da se ukupni troskovi poravnavaju tek na oko 120000km! (troskovi nabavke vozila, goriva i ukupnih servisa). Pri ovome moram da navedem da troskovi servisa za benzinca zista ne iznose mnogo, dok za dizel to nije slucaj.
Voznja na TNG moze dovesti do problema u benzinskom sistemu napajanja i zato preporucujem da se redovno sipa u benzin aditiv za podmazivanje i zastitu dizni (wins premijum, ide 1 gram na litar benzina i kosta oko 500 din za kolicinu benzina od oko 500 l) a na svakih 10000km adoitiv za ciscenje sistema.
Nesumnjivo je ubedljivo najjeftinija voznja na TNG i bilo bi zanimljivo uraditi kakulaciju za Daciju na TNG, dci i benzin. Laicki napamet to izgleda ovako: Sam uredjaj kosta oko 850 eura a to je oko 800 l benzina ili oko 12000km a to znaci da se ulozeni troskovi poravnavaju na oko 30000km.
Po gasovima na komentarima, vidim da se moj prethodni komentar mnogima ne svidja ali zaista ko zeli Daciju neka sve ovo ozbiljno shvati.

tankos

pre 14 godina

Za tri godine sa Loganom na gas sam presao nesto malo vise od 377000 km, u taxiju. Moj dobar prijatelj i kolega ima dizela, za cetiri godine presao je nekih 10000 vise. Ne bi o potrosnji, uglavnom je to nacin voznje i moze puno da varira i na jednom i na drugom modelu auta. Cinjenica je da oko dizela imate mnogo manje obaveza oko odrzavanja nego oko gasnog uredjaja, narocito ko ima sekvent uredjaj kao ja. Kada se sve sabere i oduzme ipak je to stvar licnog izbora.

Sloba-Novi Sad

pre 14 godina

Imam Logana na plin vec preko 50 hiljada i radi super,prezadovoljan sam. E sad,za nekih 10 hiljada vozim na ciscenje dizni benzina,trebace im ciscenje. Prilikom koriscenja plina,motor se manje haba,jer je plin cistije gorivo u gasovitom stanju i ona komentar da motor ima kraci vek,nije tacan. Cak,stavise,zbog odsustva katrana,asfalta i ostalih primesa u benzinu,radni vek je duzi. To vidite po boji ulja pri promeni. Plin ima vecu oktansku vrednost pa ljudi mesaju to sam vekom trajanja automobila. Mali pad snage se oseti tek posle 4 hiljade obrtaja,to je moj subjektivni utisak. Iskreno,licno se nikad ne bih dvoumio oko izbora ali misljenja su razlicita tako da se ne bih mesao. Jedino,dci je izbor srca???
Ko je ovo napisao???
Nemam komentar za ovo...

Зоран Шундић

pre 14 godina

Ко једном пређе на гас остаје и даље! Ја већ шест и по година возим Ладу риву караван са Ландиренцо системом (уградња 300 еур, са само ДВА штеловања испочетка у пређених 45.000 км!). У граду ми троши између 9,5-10,5 лит. гаса, на друму регионалном цца 7,5-8,5, на аутопуту при вожњи 90 -110 км/ч око 8,5 лит. у 5. брзини. Зар да прелазим на дизел. Ни у бунилу! Чак би и у ову Дачију Сандеро обавезно уградио гас, ма да јој је компликованија уградња, него код просте Ладине карбурације.

Andrej

pre 14 godina

...i da, zaboravih da jos dodam da ne verujem u superiornost Punta nad Dacijom. Kod mene na poslu i imamo 2 logana, jedan "klot" benzinac a drugi Ambiance sa klimom i gasom i imamo jos dizel Logan MCV. Prvi je presao 90000, drugi 60000 a karavan oko 20000.... i sta da vam kazem da su pored cinjenice da ih voze nas 15-ak, savrseni za te pare!!!! Za kvaltet Punta mogu samo da prepostavim znajuci da ga zajedno proizvode Italijani i mi, a znajuci koliko smo pedantni i oni i mi.....hvala lepo!

Ivan

pre 14 godina

"Na kraju, zaključak je jedan: verzija na gas je izbor mozga, dizelaš srca."
Kakav god Sandero moze biti samo izbor mozga, izbor srca jedimo kod Ilije Cvorovica! :)

Sasa

pre 14 godina

Prešao sam sa Renoom 80000 na plin i niti smrdi niti se dizne sapušavaju. Legenda o suvom gasu i o podmazimanju benzinom prati gas od početka. Motor se, što bi trebalo da svi znaju podmazuje uljem a benyin se kupuje u apoteci, skida fleke i odmaščuje a ne podmazuje!
Kome novac ne prestavlja problem kod vožnje verovatno ni neće uzeti u razmatranje Dachiu.

Naivini

pre 14 godina

Posle cetiri godine voznje logana 1.5dci laurea pack i predjenih nesto preko 70.000 km mislim da imam pravo da kazem koju rec pro et contra.

Cena redovnog servisa kod dizela se krece od 6900-8500 u zavisnosti da li se menja fileter goriva ili ne (naravno u garantnom roku). Filter goriva se menja na 30.000 km a ulje na 10.000km (zbog ne/kvaliteta dizela kod nas). Inace u Evropi je redovni servis na 20.000km a zamena filtera na 40.000km.

Ja sam u garnatnom roku imao samo promenu glavnog nosaca motora (koji je proizvodio jake vibracije). Ostalo odrzavanje se svodi na zamenu sijalica. Nista drugo nije bilo potrebe da se radi. Prijatelji koji voze Daciju (i 16mpi, i 1.5dizel) imaju slicna iskustva, stim da su oni radili i zamenu spona koje su pocele da lupaku na 40.000 km. Ja takav problem nisam imao jos uvek, ali to ne znaci da ga necu imati. Procena i u ovlascenim servisima je da su spone one koje prve stradaju (a sve zbog stanja nasih drumova) posebno desna spona. Zamena spona je oko 12.000 din (obe).

U dizela ide cista sintetika od ulja u benzinca ide polusintetika. Nije velika razlija u ceni.

Potrosnja... (realna u svakodnevnoj upotrebi) 1.6mpi trosi oko 10 u gradu, bez klime. Kod dizela 6.5 sa klimom (sve sa tezom nogom na gasu). Na otvorenom 1.6 trosi oko 7.5 bez klime na 120-130km/h. 1.5 dci trosi 6.5 sa klimom i krovnim nosacem i koferom na 120-130km/h. Uporedivali smo na zajednickom putovanju.

Kada se skine krovni nosac i kofer dizel na otvorenom na 120-130km/h trosi 5.2-5.6 u zavisnosti od same konfiguracije druma...

Na magistralnom putu potrosnja je 4.9 kod dizela i 7.9 kod 1.6.

E sad nek svako koga interesuje izvede sam zakljucak sta je za njega bolje...

Ja licno izabrao sam dizela i nisam se ni u jednom trenutku pokajao. Ni moji drugari se nisu pokajali ni onaj sa 1.6 ni onaj sa dizelom kao i ja. Stvar je krajnje subjektivna.

Ja sam presao najvise i moram prijaviti da se razlika po novcaniku oseti u korist dizela.

Razlika u potrosnji 1.4 i 1.6 nije velika osim sto 1.4 trosi manje u gradu, a vise na otvorenom od 1.6 sto je i normalno.

Gas, mislim da kada se uzmu u obzir performanse ovih automobila nije opcija, posebno sto se dosta gubi na agilnosti kada je auto na gas. Realno potrosnja se ne menja u litrama nesto posebno... Ona je realno ista samo je razlika u ceni gasa i benzina ta koja stvara razliku i u novcaniku. A ta razlika nije dovoljna da se isplati ulaganje od 800 evra u gasni uredjaj i time izgubi prtljaznik, dok je razlika u ceni dizel motora u odnosu na benzin+gas samo 400-500 evra, a ostaje ceo prtljaznik...

Ah da cena redovnog servisa kod benzinca je jevtinija za nekih 500 dinara ako se ne menjaju svecice. I radi se na 20.000 km. Ukoliko se uporedi cena redovnog servisa kod dizela i benzinca a dizelu se menja filter goriva a benzincu se menjaju i svecice razlika je negde oko 1500 dinara.

Toliko od mene...

ris

pre 14 godina

Vec nekih sest mjeseci vlasnik sam sandera 1,4, i poslije prijedjenih 7.000 kilometara, mislim da mogu da saberem neke utiske na realnoj osnovi - auto je za taj novac (7.500 evra sa registracijom u BiH za model `amibence plus` sa klimom, maglenkama..) jedan od najboljih izbora u klasi, s obzirom na prostranost kabine i snazan renoov duh u svim dijelovima auta. Medjutim, cinjenica je da novinari cesto zanemaruju pitanje zavrsne obrade, koje bi mogla biti daleko bolja (nedovoljno zalijepljenje brtve, ocajni brisaci, mnogi, `klimavi` plasticni dijelovi...) Medjutim , kad sam uzimao auto, bio sam svjestan da cu za tu cijenu morati i to trpjeti, pa mi to u svakodnevnoj eksploataciji i ne smeta mnogo, buduci da se uglavnom i radi o sitnicama. Sto se tice testiranog modela, mislim da bi sa ovom, naknadnom pameti, ipak, izabrao potentniji model 1,6 koji, doduse, nema mnogo vise konja nego 1,4, ali je u voznji ipak daleko ugodniji. Naprosto, mogucnosti ovog 1,4 su prilicno skromne, mada za moj stil voznje zadovoljavajuce. A, ubjedjen sam da 1,6 ne trosi mnogo vise goriva od 1,4, posto mi ovaj u gradu guta oko 9,5 do 10 litara.
Sto se tice teme, mislim da za gasni uredjaj u modelu 1,4 nema mjesta, osim u slucaju da godisnje prelazite zaista veliku kilometrazu. Takodje, cinjenica je da gasna instalacija cesto zahtijeva dodatna ulaganja, poput ciscenja dizni i slicno, sto, opet, samo dodatno komplikuje odrzavanje auta. Ovaj auto sam kupio jer mi je vise dojadilo da stalno budem kod majstora. Tu sam potpuno pogodio, jer do sada nije bilo nikakavih problema, a mislim da cu majstora prvi put vidjeti na promjeni ulja na 15.000 KM.
P.S. U upustvu nisam nasao koje ulje se koristi za 1,4? Pretpostavljam polusintetika? I, kolika je cijena redovnog servisa u Srbiji? Vidim da ovdje neko pominje 16.000 dinara, a to mi dalo djeluje previse za izmjenu ulja i filtera.

sabac

pre 14 godina

odgovorio bi na pitanje ovom gospodinu koji racuna potrosnju logana koji ima 92 ks i punta koji ima 60 ks ja posedujem obadva vozila logan mi sluzi za otvorene relacije,a punto za grad i mogtu reci da je ta kombinacija najbolja,a benzin placam 79,90din sto je extra povoljno i kada se preracuna kosta me isto kao da vozim na dizel!!!!!!poz

Milan

pre 14 godina

1.5 DCI u svakom slucaju-veci obrtni moment,manja potrosnja,a ne toliko veca cena od 1.4,bolja preprodajna vrednost.Ovaj Renoov dizel je sasvim dovoljan za pokretanje Sandera jer se pokazao dobar i u vecim modelima-Megan,SenikMislim da bi ovde trebalo da vazi-i srce i mozak biraju dizel.

sinbad

pre 14 godina

Samo da kazem da je voznja na gas mnogo bolja po motor od voznje na benzin. Benzin u sebi (pogotovo NIS-ov) ima sumpor, kog u gasu nema. Sagorevanjem sumpora, stvara se sumpordioksid, koji opet u reakciji sa vodom, koje u benzinu ite kako ima, stvara sumpornu kiselinu, koja posle kontaminira ulje u motoru. (zato su nam servisni intervali kraci nego u drugim zemljama). Kada kolicina sumporne kiseline u motornom ulju dostigne odredjenu koncentraciju, ona pocinje da "jede" delove motora. Gas u sebi nema sumpora, i samim tim se ne stvara sumporna kiselina, i motor zato duze traje. Oktanska vrednost gasa dostize i 120, a to znaci mirniji rad motora, a sto opet znaci manje opterecenje, i duzi vek delova koji trpe udare klipa.

staracstol

pre 14 godina

Vozio sam oba a nekim cudnim spletom okolnosti zavrsio sa dizelom. I jedan i drugi imaju mane i prednosti. Ocekivao sam neku ozbiljniju diskusiju, kad ja tamo a ono naklapanje poluinformisanih. Te suv plin, te ja nebi nikad dizela, te ovo, te ono. Uzas, pokusajte da se informisete o temi pre nego sto se naizlecete gluposti. Clanak je poluzavrsen, bez relevantnih cinjenica i racunica a komentari su na nivou "Radosnog detinjstva". Cuj, auto se podmazuje benzinom. Ova je hit. Svako nek izabere sta mu bolje, a vi univerzalni delioci pameti, poklopite se usima i uzivajte u voznji toga sto vec vozite, ionako kad kupite drugu opciju, ima da zlezdite po onom drugom. Samo ste pokazali koliko smo neuki i koliko volimo da se pravimo pametni. Neznate vi nista ni o plinu a ni o dizelu. Ovo nije upereno protiv onih koji su izneli svoje iskustvo vec onih sto "znaju sto slova" a prelaze godisnje 3km...

Andrej

pre 14 godina

Vidim da je ovaj test razlog lepe diskusije. Vozio sam i benzince i dizele raznih proizvodjaca, sada imam opet benzinca 1.6 16V i mislim da se necu vracati na dizel,i to zbog sledece cinjenice: Istina je da su ovi novi dizel motori presisali benzince u pogledu snage i performansi, ali su ih presisisali i u pogledu potrosnje!!! Nekada je ta razlika bila znacajna kad su se usporedjivali Golf 1 sa 5 litara i Lada sa 10-12 ili Kec sa 9-10 litara... a danas, pogotovo u gradu, dizeli nisu bas najstedljiviji. Na otvorenom putu (ne racunajuci autoput)mozda i jesu... Kao primer navescu da sam pre 2 dana doputovao u Solun sa Seat Cordobom 1.4 16V i potrosnja je bila 6 litara.....ne verujem da bi neki dizel trosio ispod 5.

Novak

pre 14 godina

Vozio sam bio suzuki swift 88 god na plin bio i potrosnja mu je bila maksimum 9 litara plina, posle toga sam bio uzeo novu corsu 1.3 cdti na kojoj potrosnja po gradu ne ide nikad ispod 6.2 litara a kad ga gazim potrosnja drasticno skace. Bas sam se bio pokajao sto sam uzeo dizel auto mislim da je plin daleko bolje resenje za ekonomicnu voznju. Sto se tice performansi suzukia na plin cinimi se da se nisu izgubile mozda nesto minimalno, jedino sto je bila mana je sto sam kompletno bio izgubio gepek ugradnjom plinske boce ali u meni to nije smetalo jer prtljazni prostor u opshte nisam ni koristio jer nisam putovao bio kolima nigde. Definitivno ce mi sledeci auto biti na plin.

dragi

pre 14 godina

vozio sam benzinca 22 godine,pa sam presao na gas,vozio skoro 2 godine i odusevio se sa jeftinom voznjom,gas bocu isplatio u roku od nekih 9 meseci,racunajuci na predjenu kilometrazu,ali kada saberem konstantno doterivanje kablova,sredjivanje dizni,pa zimsko paljenje na gas,pa ti se zacepi filter ,pa po koja bara na putu i svecice pokvase i kada to sve stavis na vagu,ipak dizel.za 3 godine koliko vozim na dizel,uz redovno menjanje ulja i filtera ulja na max 8000 km.a za naftu ,pred zimu,nista drugo.ako su vam grejaci ok,bosch pumpa redovna,nema zime.zato sam rekao hvala za benzin,ali u buduce dizel.

igor

pre 14 godina

Vozio sam Volvo na gas 4 godine,i to je OK resenje za velike kubikaze.Imao sam samo problem sa diznama za benzin.
Sada imam dva moderna dizelasa (TDCi i CRDi) i mogu reci - da po gradu na jedan rezervoar predjem po 800km,a van grada preko hiljadu.
Sa tim gas ne moze da se poredi,jer sam na autoputu za Nemacku trazio LPG na 300,350km!
Snaga+nekonomicnost= moderni dizel.
Sa tim nijedan benzinac na gas ne moze da se poredi.
Ko jednom sedne u dizel,uvek dizel.

kadi

pre 14 godina

meni je prosto smesno uporedit dizel sa benzincom,licno,jedinog dizela kojeg bih vozio je BMW,a i ovo testiranje ovih Rumuna...ma vise volim bre mojeg BMWa 528i koji kosta skoro kao taj Sandero nov iako\ima 10 god nego 10 tih Dacija da mi poklonite,plin nikad ne bih ugradio u auto jer ga prosto ne volim iako mi auto trosi po lokalu preko 15 litara benzina,ai ovaj gospodin koji kaze ko jednom sedne u dizel uvek dizel....naprosto je smesan,generalno,sve su to traktori,nije on vozio Bmw sa rednim sestakom,jednom Bmw,uvek Bmw...pozdrav

Peki

pre 14 godina

Nista se ne gubi na prljazniku, smesten je ispod vozila i na mestu rezervnog tocka, zato ovaj vise ne postoji. Filter za gorivo kod dizela ne kosta vise od 20 evra, i ovaj je osetno perfomatniji od benziskog, tj "gasnog" Sandera. Opsirnije o Sanderu GPL mozete pronaci na sajtu Vrelih Guma.

pele

pre 14 godina

Sticajem okolnosti na poslu sam vozio dizelaše iz više klase, nove, a sam imam Logana i LPG. Besmisleno je porediti gas i dizel ako kola nisu iste klase, to prvo, tako da pola komentara ovde otpada. Drugo, sada ne bih nikad kupio dizel jer sam se uverio vozeći i jedno i drugo godinama da je gas prosto pametnije rešenje. Meni ne znači ništa da vozim kola koja brzo startuju i slično kad 90% vremena vozim u gradu, a vozim na poslu kola od 150 - 200 konja. Šta će mi to? Sigurno ću kupiti kola klase Mazde 3 ili bolja i ugraditi gas. Nikad više neću voziti na benzin a ponavljam, itekako sam godinama vozio i jedno i drugo.

ns posmatrac

pre 14 godina

Za ljude koji imaju problem sa plonom 99% je uzrok los majstor tj losa i nestrucna ugradnja. Da bi plin funcionisao kako treba treba vam ispravna elektroinstalcija u autu od kablova razvodnika sveca itd.
Pre Clia vozio sam Renault 5 isto sa plinom nikakvih problema nije bilo za 30.000+ km a auto je konstantno vozen na plinu zimi nije bilo problma da i na -10 upali na plinu mada je bolje za sam plinski uredjaj da se auto na tako niskim temperaturama pali na benzinu. Razlog zasto je sve funcionisalo dobro na gasu je to sto sam pre ugradnje servisirao karburator na svakom servisu menjao svecice i sto mi je bila ispravna elektroinstalacija, razvodnik itd. Dva drugar imaju Logana i jako su zadovoljni sa autom i sa plinom (BRC ugradjen u ovlascenom servicu).

Dragan

pre 14 godina

Dizel izbor srca... Hahahahahhahahahahahahahahahahaha. prednost dizela je ta sto manje trosi, laksi je za odrzavanje i tu se sve zavrsava. A to da su snazniji od benzinca je besmisleno(a mnogi to kazu). Vi poredite nove dizel motore sa benzincima od pre 20 godina. Uporedite turbo dizel motor sa turbo benzincem(novije generacije naravno) pa vidite razliku u snazi. Evo jednog primera- BMW-ov 2.0d motor koji se proizvodi od 2007 ima 177ps, a 2.0 turbo iz Opel Calibre koji se proizvodio od 1992 do "97 ima 204ps...

Igor

pre 14 godina

Vozio sam Volvo-a 4 godine na gas,i sem zapusenih dizni (cest problem voznje na gas),to je ekonomicno i Ok resenje.Ali presao sam na novi auto sa crdi motorom,i meni po gradu ne trosi vise od 6l dizela.Ko jednom predje na moderni dizel,ne vraca se na benzin i gas. Na 1 rezervoar 800km u gradu,to je to.A o snazi modernih dizela necu ni da pricam. Snaga i ekonomicnost,to je dizel.

Xobotnica

pre 14 godina

U polovnim automobilima, nesto i ne vidim da su dci clio, megan pa i laguna skuplji od benzinaca. Ima slucaja da je isto godiste ista cena. Zakljucak-verovatno su turbina i dizne u polovnom dci-u blizu zamene, a to kosta papreno.
Sa ovom razlikom u ceni goriva, namece se sledeci zakljucak- ko ce da predje godisnje preko 25000 km, dace na gorivo oko 25 x 6000 din = 150 000 din, plus redovan servis, plus vanredan, plus registracija, tj oko 2000 eura, tj, 10.000 eura za 5 god. Znaci, ima para, moze da ekonomise, tj, da odabere nov auto, turbo dizel, ali zasto onda kupiti Sandero? Pa on nije ni za taksi ni za firmu?

dragan

pre 14 godina

Za jeftinu voznju je najbolji benzinac male snage, kako je to vec objasnjeno, a ja sam i isprobao zajednickom na putu na more sa kumom. Kada smo izracunali, u dinarima je bilo isto, a moj 205 se barem normalno kretao, cak i po CG usponima - za razliku od plinske boce....bojlera koji zauzima pola gepeka...

kadi

pre 14 godina

meni je prosto smesno uporedit dizel sa benzincom,licno,jedinog dizela kojeg bih vozio je BMW,a i ovo testiranje ovih Rumuna...ma vise volim bre mojeg BMWa 528i koji kosta skoro kao taj Sandero nov iako\ima 10 god nego 10 tih Dacija da mi poklonite,plin nikad ne bih ugradio u auto jer ga prosto ne volim iako mi auto trosi po lokalu preko 15 litara benzina,ai ovaj gospodin koji kaze ko jednom sedne u dizel uvek dizel....naprosto je smesan,generalno,sve su to traktori,nije on vozio Bmw sa rednim sestakom,jednom Bmw,uvek Bmw...pozdrav

Marinko

pre 14 godina

Vozim benzinca sa 110ks i pojede mi u prosjeku 10 litara na 100km. U pitanju je 95% gradska vožnja. Razmišljao sam o plinu i kada sam vidio da će me koštati 900evra ugradnja, trajni gubitak gepeka kojeg koristim svaki drugi dan, da ću morati trpiti šugavi miris plina,... Neka hvala...

Na plinu se peče palačinka a ne vozi auto...

Car expert

pre 14 godina

Tekst dokazuje realnost.U praksi pogledajte sta voze taksi preduzeca, znaci nema dileme. Kod Dacije koja se vozi na benzin i na dizel, ulozena sredstva (gorivo, nabavna cena, troskovi servisa) se poravnavaju tek na 120000km, a zamislite voznju na gas!
A sto se tice Dacije to je najgori automobil koji se pravi u Evropi. Recimo Punto iz Zastave je znacajno kvalitetniji a posebno u pogledu karoserije. Veliki broj Dacija je znacajno nacela korozija vec u garantnom roku a vidjao sam dacije i sa trulim pragovima. Ovaj podatak dileri Dacije kriju kao zmija noge! Karoserija nema kvalitet Renault grupe i nije pocinkovana!

zeljko

pre 14 godina

Mislim da autor texta ne podnosi dizel motore jer je sam sebe demantovao, benzinac na gas trosi malo ako ga lepo vozis i ne pritiskas naglo gas i ne ukljucujes klimu- znaci bolje da ga ne vozim nego da ga gledam na parkingu i da pricam prijateljima kako moj auto malo trosi!!!! Lepo je autor rekao da trosi 10 litara i to je jedina istina!! Sa druge strane taj benzinac nikada nece imati medju ubrzanja kao dizel!!! Sa druge strane imate dizel motor koji cete skuplje platiti ali isto tako cete ga na kraju i skuplje prodati!!! Molim za malo objektivnosti od strane autora!!

aston

pre 14 godina

racunica je malo pogresna. koliko ja znam prerada na plin kosta 500E. a takav auto mora da trosi barem 1/3 benzina. i opet krace traje od benzinca. stvar je u podmazivanju motora a gas je izuzetno suv. dalje, ako vozite na plin treba vam i motorno ulje koje nadomescuje tu karakteristiku gasa kojeg opet nema bas svugde da se kupi. dizel sa druge strane ima sve one prednosti koje su kod nas sa nasim gorivom i sposobnosti servisera uglavnom mane. pitajte one kojima je dci izasao iz garacije koliko su srecni. sve u svemu, za jeftinu voznju je benzinac male kubikaze najbolje resenje; malo trosi, slabo povlaci pa se brzo naviknete da vozite sporo i stedljivo, malo vas kosta na registraciji i mali su troskovi odrzavanja. milina. ko hoce performanse treba da kupi mali turbo benzinac koji malo trosi kad se vozi normalno a puno daje kad se nagazi. odrzavanje je nesto skuplje ako ko kupi nov zna zasto je dao pare...ja bih tako da imam pare. pozdrav

Sasa

pre 14 godina

Prešao sam sa Renoom 80000 na plin i niti smrdi niti se dizne sapušavaju. Legenda o suvom gasu i o podmazimanju benzinom prati gas od početka. Motor se, što bi trebalo da svi znaju podmazuje uljem a benyin se kupuje u apoteci, skida fleke i odmaščuje a ne podmazuje!
Kome novac ne prestavlja problem kod vožnje verovatno ni neće uzeti u razmatranje Dachiu.

Joe

pre 14 godina

Ta dva modela su neuporediva, Jednostavno benzinac 1,4 ne ide kao dizel. A gde je prtljažnik? A da, a gde je rezerni točak, pa nema ga.
7,5 litra, kako da ne.
A zaključak je fenomenalan.
Plinko je izbor mozga, ali njegovog.

dragi

pre 14 godina

vozio sam benzinca 22 godine,pa sam presao na gas,vozio skoro 2 godine i odusevio se sa jeftinom voznjom,gas bocu isplatio u roku od nekih 9 meseci,racunajuci na predjenu kilometrazu,ali kada saberem konstantno doterivanje kablova,sredjivanje dizni,pa zimsko paljenje na gas,pa ti se zacepi filter ,pa po koja bara na putu i svecice pokvase i kada to sve stavis na vagu,ipak dizel.za 3 godine koliko vozim na dizel,uz redovno menjanje ulja i filtera ulja na max 8000 km.a za naftu ,pred zimu,nista drugo.ako su vam grejaci ok,bosch pumpa redovna,nema zime.zato sam rekao hvala za benzin,ali u buduce dizel.

misha

pre 14 godina

Jedan od najboljih automobila po odnosu ulozeno/dobijeno, a tako povrsan clanak. Gde su razlike u troskovima odrzavanja za benzinca sa plinom i dizelasa na, recimo, prvih 100000km? Razlika u gabaritu prtljaznika? etc. A zakljucak je tek bezvezan.

disco

pre 14 godina

Tekst je sasvim ok kao sto je i Dacia sasvim ok automobil.
Neko ce radije kupiti neki drugi polovan automobil za te pare dok ce se drugi opredeliti za nov, zaista je stvar licnog izbora i ukusa i nema sad tu neke apsolutne istine.
Jedino sam se nasmejao kada sam procitao recenicu: "a performanse stavljaju u prvi plan. Za njih je DCI pravo rešenje"... bez uvrede ali neko ko stavlja performanse u prvi plan nece ni razmisljati o Daciji 1.5 dizel (bila ona DCI ili bilo sta).

Milan

pre 14 godina

1.5 DCI u svakom slucaju-veci obrtni moment,manja potrosnja,a ne toliko veca cena od 1.4,bolja preprodajna vrednost.Ovaj Renoov dizel je sasvim dovoljan za pokretanje Sandera jer se pokazao dobar i u vecim modelima-Megan,SenikMislim da bi ovde trebalo da vazi-i srce i mozak biraju dizel.

Dragan

pre 14 godina

Dizel izbor srca... Hahahahahhahahahahahahahahahahaha. prednost dizela je ta sto manje trosi, laksi je za odrzavanje i tu se sve zavrsava. A to da su snazniji od benzinca je besmisleno(a mnogi to kazu). Vi poredite nove dizel motore sa benzincima od pre 20 godina. Uporedite turbo dizel motor sa turbo benzincem(novije generacije naravno) pa vidite razliku u snazi. Evo jednog primera- BMW-ov 2.0d motor koji se proizvodi od 2007 ima 177ps, a 2.0 turbo iz Opel Calibre koji se proizvodio od 1992 do "97 ima 204ps...

igor

pre 14 godina

Vozio sam Volvo na gas 4 godine,i to je OK resenje za velike kubikaze.Imao sam samo problem sa diznama za benzin.
Sada imam dva moderna dizelasa (TDCi i CRDi) i mogu reci - da po gradu na jedan rezervoar predjem po 800km,a van grada preko hiljadu.
Sa tim gas ne moze da se poredi,jer sam na autoputu za Nemacku trazio LPG na 300,350km!
Snaga+nekonomicnost= moderni dizel.
Sa tim nijedan benzinac na gas ne moze da se poredi.
Ko jednom sedne u dizel,uvek dizel.

Andrej

pre 14 godina

...i da, zaboravih da jos dodam da ne verujem u superiornost Punta nad Dacijom. Kod mene na poslu i imamo 2 logana, jedan "klot" benzinac a drugi Ambiance sa klimom i gasom i imamo jos dizel Logan MCV. Prvi je presao 90000, drugi 60000 a karavan oko 20000.... i sta da vam kazem da su pored cinjenice da ih voze nas 15-ak, savrseni za te pare!!!! Za kvaltet Punta mogu samo da prepostavim znajuci da ga zajedno proizvode Italijani i mi, a znajuci koliko smo pedantni i oni i mi.....hvala lepo!

m.t.

pre 14 godina

Kada bi mogao da se kupi auto na TNG, sa fabrički ugradjenim rezervoarom (a ne stavljenim u gepek),integresinam grejačima u rezervoar (tako da se i zimi koristi propan-butan a ne samo propan) - ne bi razmišljao ni sekunde. Pogotovu što su dizel motori mnogo osetljiviji na loš kvalitet goriva.

Na kraju ne kaže se PLIN ni u jednoj varijanti, već GAS.

Car expert

pre 14 godina

Zaista imam iskustva sa Daciama isto kao i sa Z10 to jeste sa puntom. Sa ovim automobilima sam presao preko 80000km. Tvrdim da je punto znacajno kvalitetniji po svim parametrima. Dacije imaju veliki problem sa korozijom! Motori (benzinski) su stare generacije i imaju veliku potrosnju (preko 7,5 l prosecno a punto oko 6,2 l).
Sa ovakvom potrosnjom smo radili kakulaciju (ovlasceni servis) ukupnih troskova benzinca 1,4 i dizela 1,5 dci i jasno je pokazano da se ukupni troskovi poravnavaju tek na oko 120000km! (troskovi nabavke vozila, goriva i ukupnih servisa). Pri ovome moram da navedem da troskovi servisa za benzinca zista ne iznose mnogo, dok za dizel to nije slucaj.
Voznja na TNG moze dovesti do problema u benzinskom sistemu napajanja i zato preporucujem da se redovno sipa u benzin aditiv za podmazivanje i zastitu dizni (wins premijum, ide 1 gram na litar benzina i kosta oko 500 din za kolicinu benzina od oko 500 l) a na svakih 10000km adoitiv za ciscenje sistema.
Nesumnjivo je ubedljivo najjeftinija voznja na TNG i bilo bi zanimljivo uraditi kakulaciju za Daciju na TNG, dci i benzin. Laicki napamet to izgleda ovako: Sam uredjaj kosta oko 850 eura a to je oko 800 l benzina ili oko 12000km a to znaci da se ulozeni troskovi poravnavaju na oko 30000km.
Po gasovima na komentarima, vidim da se moj prethodni komentar mnogima ne svidja ali zaista ko zeli Daciju neka sve ovo ozbiljno shvati.

vlada

pre 14 godina

niko nije pomenuo a bitno je! kad vozite na gas pumpa za gorivo vam radi na prazno a to joj ne prija, dizne se cesto zapuse zato sto benzin ne koristite pa se koloidi u njemu (kojih u nasem gorivu ima fala bogu mnogo) sedimetisu i tako u "gomili navale u diznu"!
scenario je sledeci: presli ste sa autom 60000km, budite se ujutru jednog zimskog jutra, kasnite na posao, sedate u auto pokusavate da ga upalite i ne mozete! zapuse vam se dizne ili ne daj boze umre pumpa za gorivo! napolju je 10 stepeni ni blizu dovoljnog da bi automatika prebacila na napajanje gorivom iz plinskog rezervoara (treba vam u mom slucaju 33), trcite kuci, uzimate kalorifer na 12v i grejete mesto gde je sonda za tu autiomatiku, ugrejali ste je dovoljno i auto je presao na plin, probate da upalite na plin, ali opet nista, kalorifer vam je pojeo akomulator koji je fabrichki (60000km)!
e to se meni jutros desilo! inache sam prezadovoljan sa plinom!zaista bez sale! dizne sam odpusavao 2 puta u zadnjih 12 meseci (2000 kinti), a pumpu treba sad da menjam posle 60000 i kusur km (6500kinti)

Naivini

pre 14 godina

Posle cetiri godine voznje logana 1.5dci laurea pack i predjenih nesto preko 70.000 km mislim da imam pravo da kazem koju rec pro et contra.

Cena redovnog servisa kod dizela se krece od 6900-8500 u zavisnosti da li se menja fileter goriva ili ne (naravno u garantnom roku). Filter goriva se menja na 30.000 km a ulje na 10.000km (zbog ne/kvaliteta dizela kod nas). Inace u Evropi je redovni servis na 20.000km a zamena filtera na 40.000km.

Ja sam u garnatnom roku imao samo promenu glavnog nosaca motora (koji je proizvodio jake vibracije). Ostalo odrzavanje se svodi na zamenu sijalica. Nista drugo nije bilo potrebe da se radi. Prijatelji koji voze Daciju (i 16mpi, i 1.5dizel) imaju slicna iskustva, stim da su oni radili i zamenu spona koje su pocele da lupaku na 40.000 km. Ja takav problem nisam imao jos uvek, ali to ne znaci da ga necu imati. Procena i u ovlascenim servisima je da su spone one koje prve stradaju (a sve zbog stanja nasih drumova) posebno desna spona. Zamena spona je oko 12.000 din (obe).

U dizela ide cista sintetika od ulja u benzinca ide polusintetika. Nije velika razlija u ceni.

Potrosnja... (realna u svakodnevnoj upotrebi) 1.6mpi trosi oko 10 u gradu, bez klime. Kod dizela 6.5 sa klimom (sve sa tezom nogom na gasu). Na otvorenom 1.6 trosi oko 7.5 bez klime na 120-130km/h. 1.5 dci trosi 6.5 sa klimom i krovnim nosacem i koferom na 120-130km/h. Uporedivali smo na zajednickom putovanju.

Kada se skine krovni nosac i kofer dizel na otvorenom na 120-130km/h trosi 5.2-5.6 u zavisnosti od same konfiguracije druma...

Na magistralnom putu potrosnja je 4.9 kod dizela i 7.9 kod 1.6.

E sad nek svako koga interesuje izvede sam zakljucak sta je za njega bolje...

Ja licno izabrao sam dizela i nisam se ni u jednom trenutku pokajao. Ni moji drugari se nisu pokajali ni onaj sa 1.6 ni onaj sa dizelom kao i ja. Stvar je krajnje subjektivna.

Ja sam presao najvise i moram prijaviti da se razlika po novcaniku oseti u korist dizela.

Razlika u potrosnji 1.4 i 1.6 nije velika osim sto 1.4 trosi manje u gradu, a vise na otvorenom od 1.6 sto je i normalno.

Gas, mislim da kada se uzmu u obzir performanse ovih automobila nije opcija, posebno sto se dosta gubi na agilnosti kada je auto na gas. Realno potrosnja se ne menja u litrama nesto posebno... Ona je realno ista samo je razlika u ceni gasa i benzina ta koja stvara razliku i u novcaniku. A ta razlika nije dovoljna da se isplati ulaganje od 800 evra u gasni uredjaj i time izgubi prtljaznik, dok je razlika u ceni dizel motora u odnosu na benzin+gas samo 400-500 evra, a ostaje ceo prtljaznik...

Ah da cena redovnog servisa kod benzinca je jevtinija za nekih 500 dinara ako se ne menjaju svecice. I radi se na 20.000 km. Ukoliko se uporedi cena redovnog servisa kod dizela i benzinca a dizelu se menja filter goriva a benzincu se menjaju i svecice razlika je negde oko 1500 dinara.

Toliko od mene...

Bane NS

pre 14 godina

Lep tekst i interesantna i pre svega aktuelna tema, ali naveo bih samo jedan nedostatak, kako je ceo test zapravo izveden da se poređenja ne bi svela samo na prostu računicu na papiru već i na prednosti i nedostatke u praksi, nigde se ne pominje dodatni rezervoar za plin, gde je ugrađen i koliko prtljažnog prostora zauzima, a to je za one kojima je ovo porodični automobil za sve prilike važna stvar!

Sloba-Novi Sad

pre 14 godina

Imam Logana na plin vec preko 50 hiljada i radi super,prezadovoljan sam. E sad,za nekih 10 hiljada vozim na ciscenje dizni benzina,trebace im ciscenje. Prilikom koriscenja plina,motor se manje haba,jer je plin cistije gorivo u gasovitom stanju i ona komentar da motor ima kraci vek,nije tacan. Cak,stavise,zbog odsustva katrana,asfalta i ostalih primesa u benzinu,radni vek je duzi. To vidite po boji ulja pri promeni. Plin ima vecu oktansku vrednost pa ljudi mesaju to sam vekom trajanja automobila. Mali pad snage se oseti tek posle 4 hiljade obrtaja,to je moj subjektivni utisak. Iskreno,licno se nikad ne bih dvoumio oko izbora ali misljenja su razlicita tako da se ne bih mesao. Jedino,dci je izbor srca???
Ko je ovo napisao???
Nemam komentar za ovo...

Vladica

pre 14 godina

Tema je odlicna, steta sto je tekst toliko nedorecen.

A sto se ljubitelja dizelasa tice - moje iskustvo :
vozio sam '92 BMW 520i (125Ks, znaci slabiji motor s 12 ventila) sa plinom naravno (plinska boca izmedju zadnjih koseva, prostora u gepeku vise nego dovoljno uz normalan rezervni tocak i pristojan radijus) i presao na Lagunu 1.9DCI (120Ks) koja je uzgred bila i 12 godina mladja...

Troskovi goriva su me uzasnuli u 'stedljivom dizelu'... Laguna nije mogla u gradu nikako ispod 7L dizela, a BMW je u istoj toj voznji trosio oko 9-10L plina +1L benzina... racunica :
700 din Laguna
550 din BMW

Na otvorenom je Laguna bila malo stedljivija - 5.5-5.8 auto-put, ili oko 6 na magistralnim putevima, dok je BMW padao na oko 8-9L plina (bez potrosnje benzina :D )
sto je opet racunica
600 din Laguna
450 din BMW

O utisku kada imate dizel (ma koliko moderan) i redni sestak - ne vredi pricati - jednostavno - meni dizel motor nije to TO i tacka.

Prijatno je bilo u Laguni imati 6 brzina, i uz svu udobnost Renoa - jedino za cime sam zalio - zalio sam sto sam poslusao prijatelje u savetima "dizel ces lakse prodati, ne budi lud da kupujes benzinca", "dizel je jeftiniji za voznju" i slicne 'pametne' savete...
125DCI ima svojih vrlina, ali jednostavno, BMW bez problema ide 120km/h u II stepenu, dok Lagunu sam morao barem do IV da saltam za istu brzinu, o turbo rupi - ima romana i romana, a sve to - jos i skuplje za voznju - i uz stalno razmisljanje "na kojoj pumpi SMEM da sipam dizel a da ne unistim nezni DCI".


Trenutno sam van zemlje - i ne verujem da cu imati novaca za tako mladog BMW-a kao sto je Laguna bila, ali ako se odlucim za Lagunu opet- benzin (1.8 ili malo jaci)+plin 100%... nema sanse neko da me natera ponovo u 'stedljivi dizel'.

Igor

pre 14 godina

Vozio sam Volvo-a 4 godine na gas,i sem zapusenih dizni (cest problem voznje na gas),to je ekonomicno i Ok resenje.Ali presao sam na novi auto sa crdi motorom,i meni po gradu ne trosi vise od 6l dizela.Ko jednom predje na moderni dizel,ne vraca se na benzin i gas. Na 1 rezervoar 800km u gradu,to je to.A o snazi modernih dizela necu ni da pricam. Snaga i ekonomicnost,to je dizel.

Xobotnica

pre 14 godina

U polovnim automobilima, nesto i ne vidim da su dci clio, megan pa i laguna skuplji od benzinaca. Ima slucaja da je isto godiste ista cena. Zakljucak-verovatno su turbina i dizne u polovnom dci-u blizu zamene, a to kosta papreno.
Sa ovom razlikom u ceni goriva, namece se sledeci zakljucak- ko ce da predje godisnje preko 25000 km, dace na gorivo oko 25 x 6000 din = 150 000 din, plus redovan servis, plus vanredan, plus registracija, tj oko 2000 eura, tj, 10.000 eura za 5 god. Znaci, ima para, moze da ekonomise, tj, da odabere nov auto, turbo dizel, ali zasto onda kupiti Sandero? Pa on nije ni za taksi ni za firmu?

dragan

pre 14 godina

Za jeftinu voznju je najbolji benzinac male snage, kako je to vec objasnjeno, a ja sam i isprobao zajednickom na putu na more sa kumom. Kada smo izracunali, u dinarima je bilo isto, a moj 205 se barem normalno kretao, cak i po CG usponima - za razliku od plinske boce....bojlera koji zauzima pola gepeka...

Nikola

pre 14 godina

@puki
Pa ako ste ludi da idete u servis i da vam uzimaju 16000 din za zamenu ulja onda slobodno.Ja servise za 1.5dci radim kod druga u garazi,cirka 5 minuta vremena i 3200 Din iliti samo 13 000 din manje a moze da uradi svako bez ikakvog znanja.Filter goriva se menja na 60 000 km tj pri velikom servisu i kosta 1600 dinara.Nije tacno da mora sinteticko ,u uputstvu na francuskom je predlozeno polusinteticko ,staje tacno 4L ELF i to je 2200 din,filter ulja je 300 din i filter vazduha 700 Din.Nek se duboko zamisle ovi sto idu u servis i plate 16000 Din,dali neka kvazi garancija vredi tolike razlike u odnosu na realnu cenu,ja sam odmah odlucio da ne i ustedeo sam mnogo para do sad.Ja sam kupio DCI jer je tad bio eurodizel 70 din i tad je racunica bila na strani dizela ,sad na zalost zbog lopova koji se voze u sluzbenim audijima racunica vise ne stoji.

sabac

pre 14 godina

odgovorio bi na pitanje ovom gospodinu koji racuna potrosnju logana koji ima 92 ks i punta koji ima 60 ks ja posedujem obadva vozila logan mi sluzi za otvorene relacije,a punto za grad i mogtu reci da je ta kombinacija najbolja,a benzin placam 79,90din sto je extra povoljno i kada se preracuna kosta me isto kao da vozim na dizel!!!!!!poz

Peki

pre 14 godina

Nista se ne gubi na prljazniku, smesten je ispod vozila i na mestu rezervnog tocka, zato ovaj vise ne postoji. Filter za gorivo kod dizela ne kosta vise od 20 evra, i ovaj je osetno perfomatniji od benziskog, tj "gasnog" Sandera. Opsirnije o Sanderu GPL mozete pronaci na sajtu Vrelih Guma.

Зоран Шундић

pre 14 godina

Ко једном пређе на гас остаје и даље! Ја већ шест и по година возим Ладу риву караван са Ландиренцо системом (уградња 300 еур, са само ДВА штеловања испочетка у пређених 45.000 км!). У граду ми троши између 9,5-10,5 лит. гаса, на друму регионалном цца 7,5-8,5, на аутопуту при вожњи 90 -110 км/ч око 8,5 лит. у 5. брзини. Зар да прелазим на дизел. Ни у бунилу! Чак би и у ову Дачију Сандеро обавезно уградио гас, ма да јој је компликованија уградња, него код просте Ладине карбурације.

Novak

pre 14 godina

Vozio sam bio suzuki swift 88 god na plin bio i potrosnja mu je bila maksimum 9 litara plina, posle toga sam bio uzeo novu corsu 1.3 cdti na kojoj potrosnja po gradu ne ide nikad ispod 6.2 litara a kad ga gazim potrosnja drasticno skace. Bas sam se bio pokajao sto sam uzeo dizel auto mislim da je plin daleko bolje resenje za ekonomicnu voznju. Sto se tice performansi suzukia na plin cinimi se da se nisu izgubile mozda nesto minimalno, jedino sto je bila mana je sto sam kompletno bio izgubio gepek ugradnjom plinske boce ali u meni to nije smetalo jer prtljazni prostor u opshte nisam ni koristio jer nisam putovao bio kolima nigde. Definitivno ce mi sledeci auto biti na plin.

Andrej

pre 14 godina

Vidim da je ovaj test razlog lepe diskusije. Vozio sam i benzince i dizele raznih proizvodjaca, sada imam opet benzinca 1.6 16V i mislim da se necu vracati na dizel,i to zbog sledece cinjenice: Istina je da su ovi novi dizel motori presisali benzince u pogledu snage i performansi, ali su ih presisisali i u pogledu potrosnje!!! Nekada je ta razlika bila znacajna kad su se usporedjivali Golf 1 sa 5 litara i Lada sa 10-12 ili Kec sa 9-10 litara... a danas, pogotovo u gradu, dizeli nisu bas najstedljiviji. Na otvorenom putu (ne racunajuci autoput)mozda i jesu... Kao primer navescu da sam pre 2 dana doputovao u Solun sa Seat Cordobom 1.4 16V i potrosnja je bila 6 litara.....ne verujem da bi neki dizel trosio ispod 5.

sinbad

pre 14 godina

Samo da kazem da je voznja na gas mnogo bolja po motor od voznje na benzin. Benzin u sebi (pogotovo NIS-ov) ima sumpor, kog u gasu nema. Sagorevanjem sumpora, stvara se sumpordioksid, koji opet u reakciji sa vodom, koje u benzinu ite kako ima, stvara sumpornu kiselinu, koja posle kontaminira ulje u motoru. (zato su nam servisni intervali kraci nego u drugim zemljama). Kada kolicina sumporne kiseline u motornom ulju dostigne odredjenu koncentraciju, ona pocinje da "jede" delove motora. Gas u sebi nema sumpora, i samim tim se ne stvara sumporna kiselina, i motor zato duze traje. Oktanska vrednost gasa dostize i 120, a to znaci mirniji rad motora, a sto opet znaci manje opterecenje, i duzi vek delova koji trpe udare klipa.

puki

pre 14 godina

trebali ste da se raspitate i na koliko se radi veliki servis?
kolika je razlika tu u ceni?
1.4 benzinac trosi polusinteticko ulje, a 1.5dCi sintetiku. Za ovaj model 1.5dCi filter goriva moze da kosta i 50 eura, i ne menja se na svakih 10.000km kako vam rade u AK Kompresor da bi vam uzeli pare.

Posto je 16.000din redovan servis na 1.5dCi (ak Kompresor i vecina renault kuca) to znaci na svakih 1000km (otprilike 1 pun rezervoar) dodate jos 1600din za odrzavanje

plitku ste matematiku napravili

ns posmatrac

pre 14 godina

Posto vozim auto na plin Clio 1.2 2003 60ks malo iskustva iz prve ruke. Ugradnja plina u auto pod garancijom kosta oko 900 evra u ovlascenom servisu (brendirani uredja). Ako hocete da izgubite garnciju ili imate starije vozilo to vas kosta oko 600 evra u kvalitetnom servisu (za uredjaj koji nije brendiran ali radi posao odlicno). Za ove skepticn ako se uredjaj ugradi kako treba kod MAJSTOR nema neprijatnog mirisa u kabitni(jedno kada osecate gas je kada je ispred vas na semaforu taksista sa nekim krsem od auta i jos vecim krsem od gasnog uredjaja koji je verovatno sam ugradio). Miris gasa moze da se osti samo van vozila pore auspua i to jedva ako je sve podeseno kako treba. Razlika u performasama auta ima ali kako kaze autor teksta samo kada je auto opterecen i na usponima. Potrosnja a i snaga zavise i gde tocite gorivo tj od kvaliteta posto je dosta saroliko kod nas na trzistu. U NS je definitivno najbolji gas kod rafinerije. Razlika izmedju recimo gasa koji se kupuje kod nas i u Makedoniji i Grckoj je velika - auto trosi oko 1l manje u odnosu na gas koji se kupuje kod nas (van grada - sto je bas puno). Takodje auto i dalje trosi benzin dok se malo ne zagreje - zavisno od uredjaa 30-50 stepeni sto znaci da ce se zimi trosit malo vise benzina. Umesto standardnog rezervnog tocka najbolje je uzeti onaj mali koji se moze nazi za 20-tak evra. U principu gas je dosta jednostavan i ugodan za koristenje nema neke razlie u performansama. U firmi imamo auto od 150 ks koji isto koristi gas preso je na gasu preko 100.000 km bez ikakvih problema.

www

pre 14 godina

DCI-filter goriva(recimo kod Megana) je od 2500-4000din,zavisno da li je euro3 ili 4,menja se na svakom drugom servisu,tj.na nekih 25-30000km.Nije receno ali treba spomenuti:Prilikom koriscenja sekvent plina trosi se i odredjena kolicina benzina,...Posle odredjene kilometraze potrebno je ciscenje dizni,moguc je kvar pumpe za gorivo...Prednosti-mane,mane-prednosti....pa kako kog zakaci

Ivan

pre 14 godina

"Na kraju, zaključak je jedan: verzija na gas je izbor mozga, dizelaš srca."
Kakav god Sandero moze biti samo izbor mozga, izbor srca jedimo kod Ilije Cvorovica! :)

ris

pre 14 godina

Vec nekih sest mjeseci vlasnik sam sandera 1,4, i poslije prijedjenih 7.000 kilometara, mislim da mogu da saberem neke utiske na realnoj osnovi - auto je za taj novac (7.500 evra sa registracijom u BiH za model `amibence plus` sa klimom, maglenkama..) jedan od najboljih izbora u klasi, s obzirom na prostranost kabine i snazan renoov duh u svim dijelovima auta. Medjutim, cinjenica je da novinari cesto zanemaruju pitanje zavrsne obrade, koje bi mogla biti daleko bolja (nedovoljno zalijepljenje brtve, ocajni brisaci, mnogi, `klimavi` plasticni dijelovi...) Medjutim , kad sam uzimao auto, bio sam svjestan da cu za tu cijenu morati i to trpjeti, pa mi to u svakodnevnoj eksploataciji i ne smeta mnogo, buduci da se uglavnom i radi o sitnicama. Sto se tice testiranog modela, mislim da bi sa ovom, naknadnom pameti, ipak, izabrao potentniji model 1,6 koji, doduse, nema mnogo vise konja nego 1,4, ali je u voznji ipak daleko ugodniji. Naprosto, mogucnosti ovog 1,4 su prilicno skromne, mada za moj stil voznje zadovoljavajuce. A, ubjedjen sam da 1,6 ne trosi mnogo vise goriva od 1,4, posto mi ovaj u gradu guta oko 9,5 do 10 litara.
Sto se tice teme, mislim da za gasni uredjaj u modelu 1,4 nema mjesta, osim u slucaju da godisnje prelazite zaista veliku kilometrazu. Takodje, cinjenica je da gasna instalacija cesto zahtijeva dodatna ulaganja, poput ciscenja dizni i slicno, sto, opet, samo dodatno komplikuje odrzavanje auta. Ovaj auto sam kupio jer mi je vise dojadilo da stalno budem kod majstora. Tu sam potpuno pogodio, jer do sada nije bilo nikakavih problema, a mislim da cu majstora prvi put vidjeti na promjeni ulja na 15.000 KM.
P.S. U upustvu nisam nasao koje ulje se koristi za 1,4? Pretpostavljam polusintetika? I, kolika je cijena redovnog servisa u Srbiji? Vidim da ovdje neko pominje 16.000 dinara, a to mi dalo djeluje previse za izmjenu ulja i filtera.

pele

pre 14 godina

Sticajem okolnosti na poslu sam vozio dizelaše iz više klase, nove, a sam imam Logana i LPG. Besmisleno je porediti gas i dizel ako kola nisu iste klase, to prvo, tako da pola komentara ovde otpada. Drugo, sada ne bih nikad kupio dizel jer sam se uverio vozeći i jedno i drugo godinama da je gas prosto pametnije rešenje. Meni ne znači ništa da vozim kola koja brzo startuju i slično kad 90% vremena vozim u gradu, a vozim na poslu kola od 150 - 200 konja. Šta će mi to? Sigurno ću kupiti kola klase Mazde 3 ili bolja i ugraditi gas. Nikad više neću voziti na benzin a ponavljam, itekako sam godinama vozio i jedno i drugo.

staracstol

pre 14 godina

Vozio sam oba a nekim cudnim spletom okolnosti zavrsio sa dizelom. I jedan i drugi imaju mane i prednosti. Ocekivao sam neku ozbiljniju diskusiju, kad ja tamo a ono naklapanje poluinformisanih. Te suv plin, te ja nebi nikad dizela, te ovo, te ono. Uzas, pokusajte da se informisete o temi pre nego sto se naizlecete gluposti. Clanak je poluzavrsen, bez relevantnih cinjenica i racunica a komentari su na nivou "Radosnog detinjstva". Cuj, auto se podmazuje benzinom. Ova je hit. Svako nek izabere sta mu bolje, a vi univerzalni delioci pameti, poklopite se usima i uzivajte u voznji toga sto vec vozite, ionako kad kupite drugu opciju, ima da zlezdite po onom drugom. Samo ste pokazali koliko smo neuki i koliko volimo da se pravimo pametni. Neznate vi nista ni o plinu a ni o dizelu. Ovo nije upereno protiv onih koji su izneli svoje iskustvo vec onih sto "znaju sto slova" a prelaze godisnje 3km...

ns posmatrac

pre 14 godina

Za ljude koji imaju problem sa plonom 99% je uzrok los majstor tj losa i nestrucna ugradnja. Da bi plin funcionisao kako treba treba vam ispravna elektroinstalcija u autu od kablova razvodnika sveca itd.
Pre Clia vozio sam Renault 5 isto sa plinom nikakvih problema nije bilo za 30.000+ km a auto je konstantno vozen na plinu zimi nije bilo problma da i na -10 upali na plinu mada je bolje za sam plinski uredjaj da se auto na tako niskim temperaturama pali na benzinu. Razlog zasto je sve funcionisalo dobro na gasu je to sto sam pre ugradnje servisirao karburator na svakom servisu menjao svecice i sto mi je bila ispravna elektroinstalacija, razvodnik itd. Dva drugar imaju Logana i jako su zadovoljni sa autom i sa plinom (BRC ugradjen u ovlascenom servicu).

tankos

pre 14 godina

Za tri godine sa Loganom na gas sam presao nesto malo vise od 377000 km, u taxiju. Moj dobar prijatelj i kolega ima dizela, za cetiri godine presao je nekih 10000 vise. Ne bi o potrosnji, uglavnom je to nacin voznje i moze puno da varira i na jednom i na drugom modelu auta. Cinjenica je da oko dizela imate mnogo manje obaveza oko odrzavanja nego oko gasnog uredjaja, narocito ko ima sekvent uredjaj kao ja. Kada se sve sabere i oduzme ipak je to stvar licnog izbora.