Kao upaljač: Volvo XC90 T8 troši 2 l/100 km

U godini kada su evropski premijum proizvođači predstavili prve Plug-In hibridne SUV modele, Volvo tvrdi da je njegov T8 "najčistiji" i najekonomičniji među njima.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

14:07

Default images

Mada je novi XC90 imao premijeru pre hibridnih Mercedesa GLE, BMW-a X5 i Audija Q7, Volvo je tek sada obelodanio podatke o potoršnji verzije T8 sa Plug-In hibirdnim pogonom.

Prema fabričkim specifikacijama, Volvo XC90 T8 u kombinovanom režimu troši samo 2,1 l/100 km, dok emisija ugljen-dioksida iznosi svega 49 g/km. Iako je reč o podacima koji su dobijeni na osnovu fabričkih testiranja u kontrolisanim uslovima, rezultati su impresivni za jedan model iz SUV segmenta.

Poređenja radi, Audi tvrdi da Q7 e-tron troši 2,5 l/100 km, Mercedes je objavio da njegov hibridni GLE ima prosečnu potrošnju od 3 l/100 km, dok je BMW saopštio da X5 Plug-In hibrid troši 3,4 litra na 100 kilometara.
Volvo je takođe korigovao neke ranije objavljene podatke o performansama ovog vozila.

XC90 T8 u stanju je da samo uz pomoć elektromotora prevali 43 km (ranije je bilo 40 km), dok je za ubrzanje automobila od 0 do 100 km/h pri upotrebi obe pogonske jedinice potrebno 5,6 s (prethodno je iznet podatak od 5,9 s).

Pogonski sistem ovog modela sastoji se od 2.0 litarskog četvorocilindričnog turbo-benzinca i elektromotora. Benzinski motor pokreće prednje, električni zadnje točkove, dok ukupna kombinovana snaga dostiže 407 "konja" a maksimalni obrtni moment 640 Nm.
Vozač može da izabere jedan od 5 ponuđenjih modova vožnje: Hybrid mod, Pure Electric mod, Power mod za postizanje maksimalnih performansi, AWD mod sa stalnim pogonom na sva 4 točka i Save mod, koji omogućava vozaču da sačuva električnu energiju uskladištenu u baterijama kako bi mogao da je koristi kasnije kad mu je potrebnija bilo za postizanje dodatnog ubrzanja ili za vožnju u čisto električnom sistemu rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: