Toyota i dalje broj 1 u svetu. VW i GM za petama

Toyota je u 2014. prodala rekordnih 10,23 miliona vozila i zadržala titulu najprodavanijeg proizvođača automobila ispred grupacije Volkswagen i General Motorsa (GM).

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2015.

12:53

Default images
Toyota Corolla

Japanska kompanija je najveći svetski prodavac automobila već treću godinu uzastopno a u 2014. prvi put je isporučila više od 10 miliona vozila u jednoj godini, nakon što je 2013. prodala 9,98 miliona automobila.

Drugoplasirana grupacija Volkswagen takođe je zabeležila istorijski rekord sa 10,14 miliona prodatih vozila, ali to nije bilo doboljno da svrgne Toyotu sa trona.

Treće mesto zauzeo je General Motors koji je u protekloj godini širom sveta isporučio 9,92 miliona automobila, što je najbolji rezultat u istoriji kompanije.
Volkswagen Golf Alltrack
General Motors je preko sedam decenija bio najprodavaniji proizvođač automobila na svetu, ali mu je 2008. godine tu titulu preotela Toyota.

U 2011, GM se ponovo vratio na lidersku poziciju kada je Toyotina proizvodnja bila pogođena zemljotresom i cunamijem u severoistočnom delu Japana.

Povratak Toyote na prvo mesto usledio je 2012. godine, i tu se japanski proizvođač zadržao i 2013.
Chevrolet Cruze za amerièko tržište
Za 2015. godinu, Toyota, međutim, prognozira pad prodaje na 10,15 miliona vozila, usled manje tražnje na domaćem tržištu.

Iz tog razloga, Toyota bi ove godine mogla zaostati za Volkswagenom, budući da nemačka kompanija dobija zamajac na tržištima u razvoju, zbog čega bi, prvi put u svojoj istoriji, mogla zauzeti vodeću poziciju u globalnoj prodaji automobila.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: