BG: Gradiće se zidovi za zaštitu od buke sa auto-puta

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa gradom Beogradom pokrenulo je aktivnosti u cilju izgradnje zidova za zaštitu od buke sa auto-put na dve lokacije u glavnom gradu.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 04.01.2015.

17:32

Default images

Kako se navodi, na zahtev građana i inicijativu potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, JP "Putevi Srbije" raspisalo je u subotu 3. januara konkurs za izvođenje radova na lokacijama kod KBC Bežanijska kosa i kod Hitne pomoći.

Odabrane pozicije označene kao posebno ugrožene na osnovu izvršenih merenja.

U saopštenju se dodaje da je kod KBC Bežanijska kosa planirano da se pravi zemljani nasip sa panelima od olakšanog betona za zaštitu od buke, ukupne dužine 656 metara, visine od četiri do pet metara.

Kod Hitne pomoći biće izgrađen zaštitni zid od visokoapsorbujućih aluminijumskih panela i panela od pleksiglasa dužine 365 metara, takođe visine 4-5 metara.

Predviđena je i sanacija dva pešačka mosta na tim lokacijama. Rok za završetak radova je šest meseci, a rok za dostavljanje dokumentacije zainteresovanih ponuđača je 27. februar.

Gradski sekretar za saobraćaj, Dušan Rafailović, rekao je da je da je taj sekretarijat dobio mnogo pritužbi na buku koja dolazi sa auto-puta.

"Žalbe su stizale od građana ali i iz bolnica, a merenja su pokazala da su dve pomenute lokacije posebno ugrožene, ali nažalost nisu jedine u gradu", rekao je Rafailović.

On je istakao da je grad Beograd na osnovu pisma koje je poslao gradski menadžer tražio i dobio saglasnost od nadležnog republičkog organa da i sam postavlja ovu vrstu zaštitnih ograda na auto-putu u delu koji prolazi kroz Beograd.

Rafailović je objasnio da će se za izgradnju koristiti i sredstva iz fondova za ekologiju i bezbednost saobraćaja i da će se posao raditi u saradnji sa nadležnim ministarstvom, ''Putevima Srbije'', a na osnovu stručnih analiza i zahteva građana.

"Merenja pokazuju da je na auto-putu E75 kroz Beograd neophodno postaviti više kilometara zaštitnih ograda od buke tako da će ovaj posao trajati nekoliko godina i radiće ga zajedno i republika i grad."

"Pored toga, sada je važno da se prilikom projektovanja unutrašnjeg magistralnog prstena u Beogradu, kao i zaobilaznice, odmah predvidi ovakva zaštita kako se ovaj posao ne bi radio naknadno, kao u slučaju auto-puta E75", zaključio je Rafailović.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: