Prvi Saab na struju

Iako su u poslednje vreme vesti o Saabu za temu imale finansijske probleme njegovog vlasnika, izgleda da je razvojno odeljenje vredno radilo, kako bi se završio prototip najavljenog električnog modela.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

19:25

Default images

Kada je 2012. preuzeo Saab, konzorcijum NEVS najavio je da će se kompanija preorijentisati na proizvodnju električnih automobila.

Ipak, prvo vozilo koje je 2013. izašlo iz fabrike u Trolhatanu bio je obnovljeni Saab 9-3 sa benzinskom motorom, dok je proizvodnja električne verzije odložena.

Godinu dana kasnije, NEVS je predstavio prvi prototip električnog Saaba. Kao osnova poslužio je postojeći Saab 9-3 u koji je umesto benzinskog motora ugrađen elektromotor i set litijum-jonskih baterija.

Proizvođač je saopštio da električni motor razvija 140 ks i da je automobil u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 10 sekundi, dok je maksimalna brzina 120 km/h.
Sa jednim punjenjem baterija električni Saab 9-3 može da pređe do 200 km, ali za sada nije poznato koliko vremena je potrebno za njihovu dopunu.

Inače, baterije su smeštene ispod poda vozila, tako da koristan prostor u kabini i prtljažniku nije smanjen.

Iz istog razloga, težište automobila je niže nego kod benzinca, što doprinosi boljoj stabilnosti u vožnji, a raspored mase po osovinama je idealnih 50:50.

"Električni Saab zadržao je bezbednosne karlteristike po kojima su automobili ove marke prepoznatljivi. Pri tome, cilj nam je bio da poboljšamo vozne karakteristike i kvalitet vozila", izjavio je potpredsednik Saaba, Stig Nodin.

NEVS nije saopštio kada će početi serijska proizvodnja, što je i razumljivo jer kompanija traži novog finansijera kako bi otplatila dugove i nastavila proizvodnju prekinutu u maju. Ranije je najavljeno da će se električni Saab najpre prodavati na kineskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: