Zadnje kamere biće obavezne na vozilima u SAD od 2018.

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) usvojila je propis po kome će sva nova vozila na tržištu SAD od maja 2018. morati da imaju ugrađene zadnje kamere. Ova obaveza uvodi se kako bi se zaštitili pešaci koji se zateknu iza vozila dok se ono kreće unazad.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2014.

08:08

Default images

Iako je prvobitno planirano da kamere budu obavezne od 2011, NHTSA je nekoliko puta odlagala donošenje ovog propisa.

Kamere će biti obavezne na svim novim putničkim automobilima i kamionetima težine do 4,5 tona i moraće da pokriju prostor iz vozila dimenzija 3x6 metara.

Iako će propis stupiti na snagu tek 2018, neki proizvođači, kao što su Honda i Toyota već su počeli da ih ugrađuju u sve modele koje prodaju na američkom tržištu.

Vlasti se nadaju da će se zahvaljujući obaveznim zadnjim kamerama smanjiti broj incidenata i nastradalih pešaka. U nesrećama u kojima vozilo udari pešaka prilikom kretanja u rikverc u Sjedinjenim Državama godišnje pogine 210 ljudi a čak 15.000 bude povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: