Toyota Yaris slavi 15. rođendan

Toyota je 1999. godine počela proizvodnju svog novog malog modela, koji je u martu iste godine stigao i do evropskih kupaca. Uskoro se navršava petnaest godina od lansiranja Yarisa, a ovaj automobil do sada u Evropi prodat u preko 3 miliona primeraka.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 14.02.2014.

12:20

Default images

Kada je pred kraj prošlog veka kupcima trebalo ponuditi novi automobil u "B" segmentu, Toyota je umesto da nastavi kontinuitet modela Starlet, koji se u raznim verzijama nalazio na putevima još od 1973. godine, odlučila da predstavi potpuno novo vozilo.

Tako je nastao Yaris, kao model sa novim identitetom i automobil za 21. vek.
Druga generacija Yarisa iz 2006.
Tri generacije kasnije, u julu 2013, Yaris je proslavio jubilej - prodaja u Evropi je dostigla tri miliona primeraka.

Automobil je od samih početaka usavršavan, a kroz tri generacije osvojio je mnoga priznanja. Neka od njih su nagrada za Motor godine 1999. i 2000. godine za 1.0, odnosno 1.3 litarski VVT-i agregat.

Na ove nagrade nadovezala su se titule Evropskog automobila godine 2000. i Najbezbednijeg malog automobila, koju dodeljuje EuroNCAP.
Toyota Yaris 3. generacije
Yaris je bio i prvi automobil u segmentu opremljen kompletnim navigacionim sistemom, što je 2004. bilo rezervisano samo za mnogo veće i skuplje automobile.

Posle uspeha prve generacije, novi model je stigao 2005. Zadržani su "geni" originalnog Yarisa, ali uz fokus na poboljšanje fleksibilnosti kabine i najnoviju tehnologiju. Ovaj model je imao Toyotin Easy Flat sistem preklapanja sedišta, prvi vazdušni jastuk za kolena u segmentu i sistem pokretanja pritiskom na dugme.
Toyota Yaris Hybrid iz 2012.
Sa proizvodne trake, 2012. godine sišao je prvi Yaris sa hibridnim pogonom. Prvi u svom segmentu, hibridni sistem ugrađen u Yaris kombinuje 1.5 litarski VVT-i benzinski motor i elektromotor, zbog čega ima najmanju emisiju u klasi, uz smanjenje ne samo emisija ugljen-dioksida, već i čestica čađi.

Yaris je 2013. postao istinski globalni automobil, jer je te godine počeo izvoz u Severnu Ameriku.

Ovaj automobil od početka se proizvodi u Toyotinoj fabrici u Francuskoj, blizu grada Valensijena. U ovom pogonu će od juna 2014. biti uvedena treća smena sa novih 500 radnika, kako bi se odgovorilo na veću potražnju. Rast potražnje, posebno za modelom Yaris Hybrid, doveo je do toga da Toyota poveća proizvodni plan za 2014. godinu za 15%, kažu u toj kompaniji.

Pročitajte o novim, nižim cenama Yarisa i drugih Toyota modela u Srbiji.

Vozili smo: Toyota Yaris Hybrid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: