Mercedes GLA 45 AMG

Mercedes je predstavio novog člana AMG porodice uoči njegove zvanične premijere koja će se održati polovinom januara na detroitskom auto-salonu. Najbrža verzija krosovera GLA ima motor sa 360 ks, a iz mesta do stotke stiže za 4,8 sekundi.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 07.01.2014.

11:59

Default images

Kada je reč o izgledu modela GLA 45 AMG, Mercedes je praktično otkrio sve karte kada je u novembru 2013. na sajmu automobila u Los Anđelesu izložio koncept ovog vozila.

Produkcijska verzija koju vidimo na najnovijim fotografijama razlikuje se od koncepta po drugačijim felnama i po tome što je sa zadnjeg dela automobila uklonjen veliki krovni spojler. Osim toga, za razliku od koncepta, serijska verzija nema vizuelna obeležja i boje trkačkog automobila.
Iako ima tipične AMG stilske elemente na karoseriji, poput velikih prednjih otvora za vazduh, karakteristične maske hladnjaka ili četvorostruke izduvne cevi, automobil je zadržao elegantan izgled "regularnog" Mercedesa.

Ono što na ovom automobilu nije regularno i što ga u vožnji izdvaja od standardnog GLA, jeste pogonski agregat. Ispod haube nalazi se dvolitarski četvorocilindrični turbo-benzinac koji je "pozajmljen" iz modela A 45 AMG i CLA 45 AMG.
Motor je Euro 6 standarda i isporučuje 360 ks (265 kW) i 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva 4 točka putem sedmobrzinskog AMG SPEEDSHIFT DCT menjača.

I dok su podaci o pogonskoj jedinici bili poznati odranije, Mercedes je otkrio da je GLA 45 AMG u stanju da ubrza 0-100 km/h za 4,8 sekundi. Maksimalna brzina standardno je ograničena na 250 km/h.
Prema fabričkim podacima, automobil u kombinovanom režimu vožnje prosečno troši 7,5 l/100 km i emituje u atmosferu 175 grama CO2 po kilometru.

Krosover je standardno opremljen AMG sportskim oslanjanjem i visokoperformantnim kočionim sistemom. Kao opcija, u ponudi je i aerodinamički paket i paket sa dodacima od ugljeničnih vlakana.

Kupci mogu da doplate i za krovni spojler koji smo videli na konceptnoj verziji ovog automobila, kao i za brojne druge dodatke.
U standardnoj verziji sedišta su presvučena kombinacijom kože i Dinamica mikrofibera i prošivena su kontrastnim crvenim koncem, a u istoj boji su i kaiševi sigurnosnih pojaseva, dok je trokraki volan obložen Nappa kožom. Uz doplatu mogu se dobiti i specijalna sportska sedišta i volan, kao i ukrasni elementi od ugljeničnih vlakana.

Mercedes GLA 45 AMG pojaviće se po prvi put pred publikom na sajmu automobila u Detroitu, 13. januara, dok će informacije o početku prodaje i ceni ovog automobila biti saopštene naknadno.

Više fotografija Mercedesa GLA 45 AMG možete pogledati u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: