Toyota isplaćuje 1,6 mlrd. $ oštećenim kupcima u SAD

Japanski proizvođač postigao je nagodbu prema kojoj će isplatiti odštetu vlasnicima više od 10 miliona Toyota koje su od 2009. povučene na vanredni servis zbog problema sa zaglavljivanjem papučice za gas.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2013.

16:12

Default images

Kako saznaje Blumberg, reč je o sumi od 1,63 milijarde dolara (oko 1,23 milijarde evra). Novac će biti isplaćen vlasnicima s obzirom da je nakon afere sa zaglavljivanjem papučice za gas i nekontrolisanim ubrzavanjem vozila, pomenutim automobilima marke Toyota pala vrednost na tržištu.

Loša reputacija nastavila je da prati automobile čak i kada je problem sa zaglavljivanjem papučice otklonjen u servisu, pa će svakom kupcu biti isplaćena suma u visini gubitka vrednosti njihovog vozila na tržištu.

"Želeli smo da naše kupce maksimalno obeštetimo", izjavio je pravni zastupnik Toyote u SAD, dok je advokat koji zastupa vlasnike vozila rekao da će svima biti isplaćeno 100 odsto novčanog iznosa koji je tražen u odšetnom zahtevu.

Visina odštete kreće se od svega desetak, pa do čak 10.000 dolara, u zavisnosti od modela automobila i raznih drugih faktora.

Treba napomenuti da ukupna suma ne obuhvata odštetu koju će Toyota isplatiti onima vlasnicima koji su zbog probelma sa nekontrolisanim ubrzavanjem doživeli saobraćajnu nesreću, s obzirom da se u vezi sa tim pitanjem vodi poseban sudski proces.

Pročitajte šta Toyota čini da spreči masovna povlačenja vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: