VW Golf - 30 miliona automobila za četiri decenije

Volkswagen je u petak 14. juna proslavio veliki jubilej - sa proizvodnih traka fabrike u Volfsburgu sišao je tridesetomilioniti primerak modela Golf.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 15.06.2013.

15:29

Default images

Do ovog značajnog broja nemački proizvođač stigao je nakon 39 godina proizvodnje i sedam generacija Golfova. Jubilarni primerak je verzija TDI BlueMotion, koja je ujedno i najekonomičniji Golf u istoriji tog modela sa prosečnom potrošnjom od 3,2 l/100 km.

Prema rečima predsednika Volkswagena, Martina Vinterkorna (Martin Winterkorn), istorija Golfa predstavlja na neki načini i istoriju progresa automobilske industrije:

"Počevši od prve generacije, koja je debitovala 1974, preko pojave TDI motora u trećoj generaciji, ESC sistema (elektronske kontrole stabilnosti) i menjača sa duplim kvačilom u Golfu 4, pa do poslednje, sedme generacije i Automatic Post-Collision Braking sistema koji zaustavlja automobil nakon početnog sudara sprečavajući dalje nekontrolisano kretanje vozila."

U Volkswagenu su izračunali da je od početka proizvodnje modela Golf, kompanija svakog dana prodavala u proseku preko 2.000 primeraka ovog automobila.

Sedma generacija, koja je imala premijeru na auto-salonu u Parizu, u septembru 2012, nastavila je uspeh svojih prethodnika - Golf 7 proglašen je za evropski i svetski automobil godine 2013.

Pročitajte više o modelu VW Golf 7.

Pročitajte o premijeri Golfa 7 na auto-salonu u Parizu 2012.

Pročitajte o svim Golfovim titulama automobila godine 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: