Predstavljena Opel Cascada

Na štandu Opela u hali 4 na Beogradskom sajmu svečanu premijeru imao je najnoviji model ovog nemačkog proizvođača - kabriolet Cascada

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

17:45

Default images

Prisutnim novinarima i posetiocima tom prilikom obratio se direktor kompanije Opel za Srbiju, Ivan Kekić. On je naglasio da Cascada stiže u Beograd samo dve nedelje nakon svetske premijere koju je ovaj kabriolet imao na Sajmu automobila u Ženevi 2013.

Kekić je objasnio da je Opel želeo da modelom Cascada ponudi kupcima drugačiji koncept vozila sa otvorenim krovom u odnosu na prethodne verzije kabrioleta zasnovanih na modelu Astra. Zbog toga je Cascada porasla na 4,7 m dužine, a umesto tvrdog dobila je platneni sklopivi krov.

Na taj način, nemački proizvođač nastavlja tradiciju klasičnih, velikih kabrioleta iz sredine prošlog veka, kao što su bili Opel Kapitan ili Opel Rekord.
Cascada ima unapređeno HiPerStrut prednje oslanjanje, prvobitno razvijeno za visokoperformantnu Opel Insigniju, i prilagodljivu FlexRide šasiju, sa tri podešavanja (Standard, Tour i Sport režimima).

Pokretni meki krov aktivira se pomoću dugmeta koje se nalazi između prednjih sedišta. Krov se spušta (ili podiže) u roku od 17 sekundi, a ovi operaciju moguće je izvesti pri brzinama do 50 km/h.

Njegova ukupna težina sa mehanizmom za pokretanje iznosi oko 50 kg što je za 65 odsto manje nego kod Opelovog tvrdog krova i dostupan je u tri boje - crnoj, crvenoj i Mocca boji. Boja krova može se kombinovati sa deset nijansi karoserije, a automobil može biti opremljena točkoviima od 17 do 20 inča.
Ideja Opela je da Cascadu približi premijum automobilskom segmentu. Instrument tabla je izrađena od mekanog materijala sa šavovima, a u ponudi materijala kojima su obložena sedišta nalazi se i specijalna reljefna koža.

Grejanje je dostupno u oba prednja sedišta, a ugrađena je i ventilacija, tako da je tokom toplih dana sedišta moguće i rashladiti svežim vazduhom koji izlazi kroz otvore na koži.

Kada se vozi sa otvorenim krovom, Opel Cascada raspolaže sa prtljažnim prostorom od 280 litara. Zapremina prtljažnika se povećava na 380 litara, kada je krov podignut. S obzirom da se zadnja sedišta mogu preklopiti (u odnosu 50:50), kapacitet prtljažnog prostora u tom slučaju dostiže 750 litara.
U Opelu ističu da je Cascada automobil za svako godišnje doba, pa i zimu. Pored dobre tremičke izolacije krova, vozaču je na raspolaganju i grejanje volana.

Cascadina ekstremno kruta putnička kabina je napravljena uglavnom od čelika velike čvrstoće, što minimizira deformacije i pruža maksimalan prostor za preživljavanje u slučaju sudara. Vrata imaju dijagonalno postavljene čelične stubove i ojačanja u liniji pojasa, a stubovi koji nose vetrobransko staklo napravljeni su od presovanog i kaljenog čelika.

Za bolju zaštitu u slučaju prevrtanja vozila, rol-bar elementi se automatski, pirotehnički aktiviraju iza zadnjih sedišta.
Opel Cascada ima u ponudi više motora. Tu je najpre 1.4 litarski turbo benzinac sa manuelnim šestostepenim menjačem. Ovaj motor dostupan je u verzijama sa 88 kW/120 ks i sa 103 kW/140 ks. Obe verzije dostižu maksimalni obrtni moment od 220 Nm zahvaljujući overboost funkciji.

Vrhunac ponude benzinskih pogonskih jedinica je 1.6 litarski SIDI Turbo ECOTEC benzinski motor. Ovaj motor srednje veličine sa direktnim ubrizgavanjem razvija snagu od 125 kW/170 ks, između 4.250 i 6.000 o/min, i 280 Nm, a deo je sasvim nove generacije koja debituje u Opelovom kabrioletu.

Motor može biti povezan sa manuelnim šestostepenim menjačem, u kombinaciji sa Start/Stop sistemom, ili sa automatskim šestostepenim menjačem nove generacije. Maksimalna brzina ovako opremljene Cascade iznosi 222 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se za 9,6 sekundi.
U dizel ponudi nalazi se 2.0 CDTI motor sa 121 kW/165 ks i 380 Nm, uparen sa šestostepenim manuelnim ili automatskim menjačem.

U Opelu navode da će se uskoro biti dostupan i novi 2.0 CDTI BiTurbo sa 143 kW/195 ks i obrtnim momentom od 400 Nm. Uz pomoć ovog motora, Cascada će razvijati maksimalnu brzinu do 230 km/h, dok će ubrzanje od 0 do 100 km/h iznositi 9,4 sekunde. Ovaj motor povezan je sa šestostepenim manuelnim menjačem i Start/Stop sistemom.

Važno je istaći da je Cascada prvi model u Opelovom katalogu sa novom generacijom šestostepenih automatskih menjača sa niskim trenjem, opremljenih Active Select funkcijom koja omogućava ručno menjanje brzina za dodatni sportski doživljaj u vožnji.

Opel Cascada u prodajne salone stiže u aprilu, a ovaj model moguće je naručiti i na sajmu automobila po početnoj ceni od 21.955 evra, za verziju sa 1.4 litarskim turbo-benzinskim motorom.

Pogledajte galeriju fotografija sa premijere Opel Cascade.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Beogradu 2013.

Pogledajte galeriju fotografija sa sajma automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: