Novi Forester predstavljen u Japanu

Subaru je u utorak 13. novembra zvanično predstavio novu generaciju modela Forester.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2012.

15:11

Default images

Japanski proizvođač saopštio je da su na novom Foresteru unapređene glavne karakteristike prethodne generacije kao što su upravljivost, bezbednost i sklad sa prirodnim okruženjem, dok je automobil ostao veran jedinstvenom sistemu simetričnog pogona na svim točkovima (SAWD) kao jednoj od svojih osnovnih vrednosti.

Od pojavljivanja, 1997. godine, Subaru Forester poznat je po svojim voznim karakteristikama, komforu, ali i sposobnosti za terensku vožnju. Prema filozofiji Subarua jedan SUV treba da bude koristan i svestran uz jednostavno korišćenje, zatim zabavan i komforan na dužim putovanjima, čak i u otežanim uslovima.
U japanskoj kompaniji kažu da su stabilnost, ponašanje na putu i nizak nivo buke poboljšani zahvaljujući ojačanju karoserije, a uz upotrebu CVT "lineartronic" menjača već su dostignuti japanski standardi niske potrošnje za 2015. godinu.

Osim toga, na novoj generaciji unapređeni su i sistemi aktivne i pasivne bezbednosti.
Subaru Forester Turbo
Novi Forester dizajniran je tako da pruža široko vidno polje sa svakog sedišta i dobru preglednost sa vozačke pozicije, dok je kabina nešto prostranija u odnosu na prethodnu generaciju ovog modela.

Povećan je ugao otvaranja vrata radi lakšeg ulaska i izlaska iz vozila. Vrata prtljažnika obezbeđuju lakši utovar i istovar, a jednostavnim pritiskom na dugme ona se automatski otvaraju i zatvaraju.

Upravljivost i štedljivost poboljšani su ugradnjom nove generacije bokser motora i CVT menjača, a unapređen je i pogon na svim točkovima pomoću sistema kontrole X-mode.
U utorak 13. novembra zvanično je počela i prodaja novog Forestera na japanskom tržištu. Kupcima u toj zemlji ponuđene su verzije sa dva benzinska bokser motora.

Slabiji model ispod haube ima 2.0 litarski četvorocilindrični benzinac sa 109 KW/148 KS (koje razvija pri 6.200 o/min) i maksimalnim obrtnim momentom od 196 Nm (dostupnim na 4.200 o/min). Ova verzija u ponudi je sa šestostepenim ručnim ili CVT menjačem.

Drugi benzinac pogonjen je 2.0 litarskim turbo-punjenim četvorocilindričnim bokser motorom. U stanju je da razvije 206 KW/280 KS (pri 5.700 o/min), odnosno 350 Nm mksimalnog obrtnog momenta (u rasponu 2.000-5.600 o/min). Ovaj agregat u ponudi je isključivo u paru sa CVT menjačem.
Specifikacije motora za evropsko tržište još uvek nisu objavljene, a očekuje se da će kupcima u Evropi novi Subaru Forester biti dostupan i u verziji sa dizel motorom.

Pročitajte više detalja o novoj generaciji modela Subaru Forester.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: