Volvo: Autonomna vozila u 2014.

Iz kompanije Volvo najavljuju da će 2014. godine predstaviti novi sistem koji će omogućiti vozilima samostalno upravljanje pri brzinama manjim od 50 km/h.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2012.

15:15

Default images

Volvo je u svetu poznat kao proizvođač automobila koji posebnu pažnju poklanja bezbednosti putnika. Poput nekih drugih kompanija, i Volvo je došao do zaključka da je bezbednost u saobraćaju najviše ugrožena zbog ljudskog faktora, pa je krenuo u razvoj sistema autonomnih vozila.

Prvi takav sistem predstavljen je u okviru programa SARTRE, odnosno takozvanog “drumskog voza”. Ovaj drumski voz sastoji se od vodećeg vozila, kojim upravlja profesionalni vozač, a koje sledi nekoliko automobila.

Zahvaljujući postojećim Volvo bezbednosnim sistemima, koji funkcionišu pomoću kamera, radara i laserskih senzora, prateći automobili nadgledaju vodeće vozilo, kao i ostala vozila u njihovoj blizini. Uz pomoć bežične komunikacije, vozila u koloni oponašaju kretanje vodećeg vozila, a zahvaljujući autonomnoj kontroli, ubrzavaju, koče i skreću na isti način kao i vodeće vozilo.

Iskustva iz ovog projekta upotrebljena su za razvoj novog sistema, Traffic Jam Assistance, koji Volvo planira da predstavi 2014. godine. Ovaj sistem je još napredniji. On omogućava svakom pojedinačnom vozilu samostalno upravljanje, kočenje ili ubrzavanje u urbanim uslovima saobraćaja, pri brzinama do 50 km/h.

Traffic Jam Assistance takođe koristi kamere koje prate linije saobraćajnih traka i druga vozila u okolini, kao i senzore koji pomažu da se održi bezbedno rastojanje u odnosu na druge automobile.

Volvo nije jedini koji radi na tehnologiji autonomnih vozila. Pored njega, ovim problemom bave se i drugi proizvođači automobila, poput Mercedesa, BMW-a, Volkswagena, Forda i General Motorsa, a značajne rezultate na tom planu već je napravila kompanija Google.

Pročitajte više o programu autonomnih vozila SARTRE.

Pročitajte o autonomnim vozilima koje razvija kompanija Google.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: