Toyota Auris karavan u Parizu

Na Sajmu automobila u Parizu, Toyota je pored nove generacije Aurisa hečbek po prvi put predstavila i njegovu karavan verziju - Auris Touring Sports. Japanski proizvođač na svom štandu izložio je i restilizovani mini-van Verso.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2012.

22:22

Default images

U Toyoti kažu da nameravaju da sa ova tri modela krenu u ofanzivu na evropski C segment. Pored njih, na Sajmu automobila u Parizu 2012. predstavljen je i novi Yaris Trend i TRD linija vrhunske dodatne opreme za Toyotu GT 86.

Nosilac najnovijih Toyotinih modela iz C segmenta je Auris. Nova generacija ovog automobila zamišljena je tako da ponudi kvalitetniju unutrašnjost, bolju voznu dinamiku i efikasniji rad pogonskih agregata – uključujući i potpuno hibridni model. Za razliku od prethodne generacije, Toyota je rešila da novi Auris od početka bude dostupan u hibridnoj varijanti, a u toj kompaniji očekuju da će hibrid činiti 1/3 prodaje Aurisa u Evropi.

Toyota je do početka sajma u Parizu uspešno skrivala izgled karavan verzije novog Aurisa - modela Touring Sports. Japanci su se odlučili da pored hečbeka ponude i karavan, jer prema istraživanjima ova vrsta automobila trenutno čini 25% prodaje u C segmentu. To će ujedno biti i prvi karavan u segmentu koji je, pored benzinskih i dizel motora, dostupan i sa hibridnim agregatom.

Auris Touring Sports sa 4.560 mm duži je od hečbeka za 285 mm, dok je međuosovinsko rastojanje od 2.600 mm ostalo isto kao kod verzije sa 5 vrata. Na taj način, Toyotini inženjeri iskoristili su dodatne santimetre za povećenje prtljažnog prostora.
Auris karavan sa prednje strane izgleda identično kao hečbek, a pogled sa strane otkriva produženu siluetu i dugačku liniju krova koja se završava aerodinamičnim spojlerom. Donja ivica vrata prtljažnika je u nivou sa podom što će olakšati utovar kabastih predmeta.

Na zadnjem delu Aurisa Touring Sports dominiraju velika stop svetla, koja se zavlače duboko u zadnja krila automobila. U Toyoti kažu da su iz estetskih razloga poziciju za zadnju registarsku tablicu premestili sa branika, gde se nalazi kod hečbeka, na centralni deo vrata prtljažnika.

Japanski proizvođač nije saopštio detalje o pogonskim agregatima, ali očekuje se da će Auris karavan na raspolaganju imati istu paletu motora kao i hečbek.

U ponudi je osnovni benzinski 1.33 litarski motor sa 99 ks i 128 Nm maksimalnog obrtnog momenta i snažniji 1.6 litarski benzinac, sa 132 ks i 160 Nm.

Najslabiji dizelaš biće opremljen 1.4 litarskim motorom sa 89 ks i 205 Nm, a snažnija dizel verzija sa 2.0 litarskim D-4D motorom koji razvija 124 ks.

Hibridni pogonski sistem Aurisa Touring Sports sastoji se od 1.8 litarskog benzinskog motora i elektromotora snage 60 kW. Maksimalna kombinovana snaga ova dva agregata iznosi 136 ks (100 kw).
Pored Aurisa hečbek i karavan, posetioci u Parizu imaju priliku da vide i restilizovani Verso za 2013. godinu. Ovaj automobil oblikovan je u stilu novog Toyotinog dizajnerskog jezika, ima poboljšanu unutrašnjost, rekonstruisan 2.0 D-4D motor sa boljim performansama i nižim emisijama CO2, unapređenu voznu dinamiku i manji nivo buke i vibracija.

Kako bi privukla nove, mlade i urbane kupce, koji cene dizajn, Toyota je publici u Parizu predstavila posebnu verziju modela Yaris, pod oznakom Trend. Kako kažu u Toyoti, ovaj automobil ima „jedinstven stil spoljašnjosti uz ekskluzivne detalje, teksture i boje u unutrašnjosti.“

Na Sajmu automobila u Parizu Toyota je predstavila i asortiman TRD (Toyota Racing Development) dodatne opreme za sportski model GT86. TRD oprema po prvi put će biti dostupan i u Evropi, a reč je o širokom dijapazonu dodataka za spoljašnjost, unutrašnjost i mehanička poboljšanja automobila. TRD delovi nisu ograničeni paketima, već je svaki dostupan nezavisno.

Pored toga, Toyota je konstruisala i GT 86 simulator koji pokazuje kako se ponaša pravi automobil na trkačkoj stazi. Simulator predstavlja spoj pravog GT-a 86 i naprednog računarskog sistema za simulaciju. Vozač upravlja, menja brzine, koči i ubrzava preko originalnih kontrola GT-a 86, a simulator zatim korist najmoderniju tehnologiju kako bi reagovao na zahteve vozača i postigao realistično iskustvo. Vetrobran čini ekran visoke rezolucije, dok Lucas Arts THX Surround sistem prenosi zvuk sa trkačke staze.

Pogledajte galeriju fotografija sa sajma automobila u Parizu.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: