Nove isprave oko 4.400 din

Cena novih saobraćajnih isprava, koja 30. decembra treba i zvanično da bude potvrđena, biće ukupno oko 4.400 dinara, najavio je ministar policije Ivica Dačić.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2010.

12:29

Default images

Od 1. januara u Srbiji počinje izdavanje novih registarskih tablica, saobraćajnih i vozačkih dozvola.

Kako je najavio ministar policije, ukupna cena će biti oko 4.400 dinara. Cena novih registarskih tablica biće 2.000 dinara, vozačku dozvolu građani će plaćati 1.200, a saobraćajne 800 dinara, dok će cena nalepnice biti 400 dinara.

Dačić je, posle potpisivanja sporazuma sa hrvatskim ministrom policije Tomislavom Karamarkom, rekao da će tablice važiti sedam godina, vozačka i saobraćajna dozvola po 10, tako da će građani godišnje plaćati samo nalepnicu koja se stavlja na šoferšajbnu.

On je naveo da su i tablica i dokumenti izrađeni prema evropskim standardima i da se išlo na to da njihova cena ne bude opterećujuća za građane.

I Nova Varoš će imati registarske tablice

Među opštinama koje će od 2011. godine imati registarske tablice sa lokalnim oznakama, biće i Nova Varoš, najavio je predsednik Skupštine opštine Branislav Dilparić.

"Motorizovani građani Nove Varoši će umesto planiranih 'PP' (Prijepolje) tablica dobiti 'NV' (Nova Varoš). Ova odluka će za nekoliko dana i službeno biti objavljena", rekao je Dilparić.

Tako će, posle 45 godina, u Novoj Varoši biti zamenjene registarske tablice sa oznakama Užica (UE).

Nove tablice sa folijom

U Zavodu za izradu novca urađene nove registarske oznake, koja imaju višeslojnu sigurnosnu foliju sa najvišim stepenom zaštite.

- Za razliku od starih, nove tablice imaju višeslojnu sigurnosnu foliju sa najvišim stepenom zaštite koji se ne mogu kopirati, niti ukloniti, a da se ne unište - kaže za „Novosti“ Ivan Drecun, zamenik generalnog direktora Zavoda za izradu novčanica. - Izrađene su po evropskim standardima i prošle su sertifikaciju u jednoj od akreditovanih evropskih laboratorija po standardu ISO 7591.

I dimenzije su u skladu sa evropskim standardima. Standardne su 520x110, tablice za motocikle 150h150, i posebne tablice (za džipove) 340x200. b - Urađeno je 39 različitih tipova tablica, za 74 registarska područja - kaže Drecun. - Među njima su i novi tipovi, primera radi za taksi vozila koje će imati oznaku TX, zatim za traktore, motokultivatore, mopede. Novitet je što se mogu naručiti i tablice po izboru, sa maksimalno pet brojčanih ili slovnih znakova. Njihova cena biće naknadno utvrđena.

- U planu je i izrada pratećih dokumenata - potvrda o privremenoj registraciji vozila, kao i novih saobraćajnih i vozačkih dozvola koje će biti na polikarbonatu, kao što su nove lične karte - kaže Drecun.

Izvori - B92 / BlicOnline / NovostiOnline

Saznajte više o novim registarskim tablicama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: