Lada Granta za 5.600 evra

Najveći ruski proizvođač automobila Avtovaz plasiraće na tržište 2011. godine jeftin model Lada Granta, čija će cena biti oko 5.600 evra, najavila je francuska kompanija Renault koja ima partnerske odnose sa ruskom auto-kućom, preneli su francuski mediji.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.08.2010.

08:57

Default images

Avtovaz je obnovio svoju najpoznatiju proizvodnu liniju i planira novi model do kraja 2011, izjavio je portparol Renaulta. Ta kompanija poseduje 25 odsto akcija u ruskom preduzeću, piše "Liberasion", navodeći da će novo vozilo biti slično Renaultovom modelu Twingo.

Renault je ranije pokazao interesovanje i ako Lada Granta, naslednik Lade Classic, bude imala uspeha na tržištu, otvaraju se mogućnosti da se nova kola prodaju i izvan Rusije.

Francuska kompanija je saopštila da je vozilo namenjeno, pre svega, ruskom tržištu, ali da će kompanija razmotriti mogućnosti njegove prodaje i izvan granica zemlje.

S cenom od 5.600 evra, Lada Granta će biti jedan od najjeftinijih automobila u Evropi.

Indijska kompanija Tata, za sada, proizvodi najjeftinija kola na svetu, model Nano koji košta oko 2.500 dolara.
Drugi jeftini model Logan, francuski Renault izrađuje sa rumunskom filijalom Dacia. Ovaj automobil najpre je bio namenjen tržištima u usponu, ali se sada dobro prodaje u celoj Evropi.

Sredinom jula Avtovaz je objavio da je u drugom ovogodišnjem kvartalu ostvario neto profit, obračunat po ruskim računovodstvenim standardima, od jedne milijarde rubalja (oko 32,5 miliona dolara).

"Prve pozitivne rezultate od početka krize, ruski koncern ostvario je zahvaljujući programu recikliranja, koji je startovao 8. marta 2010. godine", rekao je predsednik Avtovaza Igor Komarov i naveo da je kompanija u drugom tromesečju udvostručila prodaju u odnosu na prvi kvartal.

Od početka krize Avtovaz beležio je gubitke koji su 2008. godine dostigli 24,7 milijardi rubalja (801 milion dolara), a 2009. su bili na 49,2 milijarde rubalja (1,56 milijardi dolara).
Kompanija je, da bi preživela, dobila državnu pomoć od 75 milijardi rubalja (2,43 milijarde dolara), posredstvom najvećeg akcionara, državne korporacije Rostehnologije. Veći deo tih sredstava iskorišćen je za izmirivanje obaveza prema dobavljačima i vraćanje dugova bankama.

Udeo Avtovaza na ruskom tržištu je lane bio oko 25 odsto. U kriznoj 2009. godini prodaja tog koncerna je smanjena za 44 odsto u poređenju sa 2008, na 349.490 jedinica.

Odbor direktora kompanije je u martu usvojio biznis plan do 2020. godine, kojim je predviđen rast proizvodnje na 1,2 miliona automobila godišnje i investicije do tri milijarde evra do kraja tog perioda.

Za 2010. godinu Avtovaz je planirao prodaju 583.000 automobila, od čega 541.000 na ruskom tržištu.

Fotografije - WorldCarFans

Lada se vraća na britansko tržište

Tata kontroliše Nano modele

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: