Aston Martin Cygnet

Do skoro je bilo nezamislivo da će se pojaviti auto sa oznakom Aston Martin uz koji se može dodati epitet “gradski auto”.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.10.2010.

11:23

Default images

Međutim, da se čelnici ovog britanskog proizvođača nisu šalili kada su na Salonu u Ženevi predstavili koncept “malog auta” potvrđuje vest da će u martu 2011. godine početi da se proizvodi tri metara dug Cygnet.

Iako će iz firme Aston Martin detalje o automobilu objaviti krajem jeseni, gotovo je sigurno da će biti identičan Toyoti iQ sa 1,3-litarskim motorom, po čijem konceptu je i napravljen.

Spoljašnjost je identična popularnom japanskom automobilu, a prema prvim informacijama, pod haubom Cygneta biće motor od četiri cilindra i 97 konjskih snaga. Uz sve to ide šestostepeni ručni menjač (automatski kao opcioni), ali i saznanje da će vlasnici ovog automobila voziti najsporiji Aston Martin do sada. Cygnetova maksimalna brzina je 170 km/h, a do stotke stiže za 11,8 sekundi.
Međutim, da uz ime ipak ide prestiž pokazuje to da će svaki auto biti ručno završen u “Gajdonu”, centralnoj fabrici Astona Martina. Novi model će najpre biti ponuđen stalnim klijentima uz mogućnost potpune personalizacije.

Nijedan Cygnet neće doći u istoj kombinaciji boja, a kupci koji će morati da izdvoje 34.000 evra, koliko se pretpostavlja da će biti cena, moći će da izaberu i koji materijali će se koristiti za unutrašnjost automobila, kao i druge brojne detalje.

Kao standardna oprema podrazumeva se navigacija, priključak za ajped i vrhunska audio-oprema, a sve kao dokaz da će se kupci u malom Cygnetu osećati kao u bilo kom drugom Aston Martinu.
Nagađanja zašto su u firmi Aston Martin odlučili da među sve svoje sportske modele uvrste Cygnet može da počne od toga da su jednostavno pomislili da mogu da naude konkurenciji tako što će svojim kupcima ponuditi sve na jednom mestu i tako zarade prodajući i male gradske automobile.



Nije daleko od istine ni to da su popustili pod pritiscima da smanje emitovanje štetnih gasova. Cygnet, koji su sami nazvali - Aston Martin rađen po meri za grad - imaće emisiju CO2 od 110 grama po kilometru, što je manje od onog što proizvodi iQ.

Takođe, imaće i manju potrošnju od početnog koncepta. Ovaj Aston Martin mališan trošiće od četiri litra na 100 kilometara za razliku od Toyote iQ koja troši 4,2 litra.

Izvor - BlicOnline

Bondov Aston Martin na aukciji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: