Smart Fortwo na sajmu u Beogradu

Mercedes-Benz Srbija premijerno je predstavio svoju marku Smart na ovogodišnjem 47. Međunarodnom sajmu automobila u Beogradu u vidu modela Smart Fortwo.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

10:00

Default images

Novi Smart Fortwo ima drugačije „oči“ – farove sa projektorima. Oni vozilu pružaju oblik lica koje izgleda više tehnički i kao da je poraslo. Dodatno, pokazivači pravca su integrisani u farovima.

Međuosovinsko rastojanje se povećalo za 55 milimetara a širina gaznog traga za 11 milimetara; novi Smart Fortwo sada izgleda širi i više atletski. Ovaj osećaj je potkrepljen i širim standardnim pneumaticima (napred: 155, pozadi 175), dodatnim usisom vazduha i kontrastnom crnom bojom donjeg dela branika.

Četiri umesto šest zadnjih svetlosnih jedinica, sada takođe utiču na izgled zadnjeg dela vozila. Poziciona svetla, kočiona svetla i pokazivači pravca se nalaze ugrađeni u gornjem delu. Donja svetla su osmišljena kao okrugli reflektori. U njima se, sa leve strane, nalazi zadnje svetlo za maglu, dok se sa desne strane nalazi svetlo za vožnju unazad.
Smart Fortwo više nema instrument tablu iskrivljenu u obliku slova S. Glavni razlog za to je povećavanje bezbednosti putnika. Asimetrični oblik prethodne instrument table mogao je da ima negativan efekat na suvozača ukoliko on nije postavio sigurnosni pojas, u slučaju frontalnog udesa.

Prtljažnik ima zapreminu 220 litara, 70 litara više nego ranije, a ukoliko se utovari do krova 340 litara (dodatnih 80 litara).

Novi Smart Fortwo takođe poseduje poklopac prtljažnika podeljen u dva dela. Donji deo se može koristiti kao manja platforma za pomoć pri utovaru ili istovaru prtljaga.
Ovaj model pojavio se na tržištu u aprilu 2007. god sa redizajniranim benzinskim motorima - 3-cilindrični motor ima zapreminu jednog litra i razvija 45 kW, 52 kW ili 62 kW (61 KS, 71 KS ili 84 KS). Snaga Smart Fortwo cdi motora je povećana za deset procenata i sada iznosi 33 kW (45 KS).

Uprkos povećanoj snazi motora, verzije sa pogonom na benzin troše manje od 5 litara na 100 kilometara.

Svi motori povezani su na automatizovani manuelni petostepeni menjač od firme Getrag, i koji je takođe redizajniran. Verzije sa pogonom na benzin poseduju maksimalnu brzinu od 145 km/h.
Smart Fortwo sa starter-generatorom, koji je u ponudi od kraja 2007.god i baziran na benzinskom motoru sa 52 kW, omogućava dodatnu uštedu do 13 procenata u gradskoj vožnji.

Ovaj sistem ima praktične prednosti pri vožnji u urbanim oblastima i čestom stani-kreni saobraćaju: 3-cilindrični motor se automatski isključuje kada se vozilo zaustavi, npr. na semaforu. Ponovo se uključuje čim vozač pritisne pedalu gasa.

Novi Smart Fortwo cdi takođe troši manje goriva. Dizel motor prethodnog modela je već imao najmanju potrošnju u svojoj klasi dok novi Smart Fortwo takođe dostiže status od „tri litre“ (tačnije, potrošnja manja od 3,5 litra na 100 kilometara pod standardnim uslovima) sa emisijom od 90 grama ugljen-dioksida po kilometru.
U prednji vozila deo vozila implementirana su rešenja koja zahtevaju novi propisi o zaštiti pešaka, dok novi Head/thorax vazdušni jastuci pružaju dodatnu zaštitu putnicima u slučajevima kao što su udesi sa bočne strane, i nalaze se u ponudi kao dodatna opcija.

Najvažnija standardna oprema podrazumeva tridion bezbednosnu ćeliju, prednje vazdušne jastuke, zatezače sigurnosnih pojaseva i ograničivače sile zatezanja pojasa kao i sedišta sa integrisanim pojasevima.

Ostala oprema je jedinstvena u standardnoj specifikaciji vozila za ovu klasu, i u nju se ubraja ESP, ABS i integrisani kočioni asistent.
Smart Fortwo može biti dodatno individualizovan i „sašiven“ prema željama kupca, širokim opsegom dodatne opreme. Ona uključuje Head/thorax vazdušnim jastuke, klima uređaj (standardna oprema za passion), električni servo upravljač, grejanje sedišta, aluminijumske naplatke (standardna oprema za pulse i passion), kožna sedišta, ISOFIX ležišta za dečije sedište, kvalitetni audio sistem sa CD-šaržerom ua 6 CD-a i Sound sistemom koji uključuje subwoofer i MP3 interfejs.

Pored verzije sa tvrdim krovom, Smart Fortwo dolazi i kao kabriolet sa električnim platnenim krovom.

Smart Fortwo nije obavezan da bude u stanju mirovanja radi ove funkcije – platneni krov se može otvarati i zatvarati pri bilo kojoj brzini kretanja. Pored toga, bočni oslonci krova se mogu ukloniti i postaviti u specijalnu pregradu u prtljažniku. Platneni krov nudi dodatni komfor i bezbednost sa zadnjim staklom, sa integrisanim grejačem.

Cena osnovnog modela Smart Fortwo u Srbiji iznosi 9.990 evra sa PDV-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: