Automobili

Utorak, 06.03.2018.

11:34

VW I.D. Vizzion: Budućnost će izgledati otprilike ovako

Volkswagen je u Ženevi predstavio koncept futurističke luksuzne električne limuzine bez vozača.

Izvor: B92

VW I.D. Vizzion: Budućnost će izgledati otprilike ovako
Foto: Newspress

Nakon "dizelgejta" iz 2015. godine, nemački auto-gigant fokusirao se na razvoj prve generacije potpuno električnih automobila, a limuzina Vizzion je četvrti električni koncept iz I.D. serije vozila koji najavljuju buduće serijske modele na struju.

Ova dizajnerska studija predstavlja osnovu produkcijskog električnog automobila koji bi 2022. trebalo da bude lansiran kao naslednik modela Phaeton.
Foto: Newspress
VW Vizzion je luksuzna limuzina sa 4 vrata i 4 zasebna sedišta, poput salonskih fotelja: pored futurističkog dizajna, automobil predstavlja viziju potpuno autonomnih vozila, u kojima nema upravljača, pedala, čak ni kontrolne table.

Koncept osim neobičnog dizajna poseduje i interfejs koji je baziran na petom, najvišem nivou autonomne vožnje, gde čovek prestaje da bude onaj koji upravlja vozilom i postaje pasivan putnik.
Foto: Newspress
Nisu sva samoupravljajuća vozila jednaka i nisu svi počeli od potpune autonomije.

Nivo 5 predstavlja vrhunac samoupravljanja u automobilima, gde nije neophodna nikakva asistencija čoveka. Bar ne u većini scenarija na putevima.
Kako kažu u Volkswagenu, koncept je u svojoj viziji otišao korak dalje od budućeg serijskog modela za 2022, pa ovako predstavljen automobil, sa svim tehnolohijama autonomne vožnje i elementima veštačke inteligencije neće biti na putevima pre 2030. godine.

I.D. Vizzion konstruisan je tako da punicima omogući najviši komfor u vožnji, dok je ulazak i izlazak iz automobila maksimalno olakšan uklanjanjem "B" stubova.
Vozilo za pogon koristi dva elektromotora, dva prenosna sistema i litijum-jonske baterije kapaciteta 111 kWh.

Napred se nalazi elektromotor sa 101 ks koji snagu šalja na prednje točkove, dok je pozadi agregat od 201 ks koji pogoni zadnju osovinu. Ukupna snaga električnog pogonskog sistema je 302 ks.
Prema fabričkim podacima, I.D. Vizzion od 0 do 100 km/h stiže za 6,3 s, a brzina je elektronski ograničena na 180 km/h.

Volkswagen autonomiju u vožnji procenjuje na maksimalnih 664 km, posle čega je potrebno dopuniti pogonske baterije. Osim punjenja pomoću kabla i strujne utičnice, VW je prevideo mogućnost indukcionog bežičnog punjenja.
Koliko je Volkswagen akcenat stavio na komfor i prostranu kabinu, pokazuju dimenzije ove limuzine: I.D. Vizzion ima dužinu 5,16 m, širinu 1,94 m, dok visina automobila iznosi 1,5 m.

Razmak između prednje i zadnje osovine je 3,09 m, što je samo malo kraće od Mercedesa S klase sa produženim međuosovinskim rastojanjem.
U enterijeru se sedi kao u nekom salonu, ne postoji klasična instrument tabla. “Vozač” sa automobilom komunicira putem gestovnih i glasovnih komandi, kao i virtuelnog interfejsa koji se projektuje poput holograma (takozvana HOLOLENS tehnologija).

Od fizičkih komandi su tu samo dva točkića na centralnoj konzoli, koja služe da putnici potpuno zaustave vozilu, u slučaju da je to iznekog razloga neophodno.

Sve ostale radnje u vezi sa vožnjom od tačke A do tačke B – obavlja kompjuter, uz prethodno zadate (ili vremenom naučene) instrukcije vozača/putnika.
Volkswagen je predvideo tri različita, predefinisana moda putovanja: Relax, Active i Family.

Relax mod kreira opuštajuću atmosferu u vozilu, sedišta se automatski postavljaju u položaj koji relaksira tokom vožnje, iz zvučnika dopire opuštajuća muzika, a svetlosni izvori emituju prijatno ambijentalno osvetljenje u toplim tonovima.

Acitive je namenjen svakodnevnoj vožnji, kada vozač/putnici obavljaju svakodnevne aktivnosti, na primer, na putu od kuće do posla.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: