U Mercedesu, BMW-u, Audiju na ivici kolektivnog štrajka

Radnici u fabrikama Mercedes-Benza, Porschea, Audija i BMW-a u Nemačkoj održali su u petak treći 24-časovni štrajk.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2018.

16:30

U Mercedesu, BMW-u, Audiju na ivici kolektivnog štrajka
Foto: Getty images

Štrajk pokrenut od strane moćnog sindikata industrijskih radnika održan je u znak upozorenja pre konačne odluke o proširenju na kompletan sektor.

Ukoliko do toga dođe, to bi nemačke automobilske kompanije moglo da košta nekoliko miliona evra gubitaka u proizvodnji.

I predstavnici sindikata i radnici ističu da su spremni na nastavak razgovor, ali insistiraju na tome da druga strana mora napraviti neke ustupke.

Sindikat zahteva povišicu od osam odsto u narednih 27 meseci za 3,9 miliona svojih članova u metalnom i inženjerskom sektoru.

Osim toga, sindikat traži i pravo za radnike da smanje svoj broj nedeljnih radnih sati sa 35 na 28 zbog čuvanja dece, starih i bolesnih rođaka.

Posle dve godine smanjenja radnog vremena, oni se mogu vratiti na puno radno vreme.

Poslodavci su ponudili povećanje zarada od 6,8 odsto, ali odbijaju ideju o smanjenju radnih sati, ukoliko ne budu imali mogućnost i da povećaju broj sati ukoliko je potrebno.

"Sada je na poslodavcima da shvate signal koji šaljemo i značajno poprave svoju ponudu. Ukoliko su spremni da to učine, pregovori se mogu nastaviti u ponedeljak", rekao je direktor sindikata Jerg Hofman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: