Automobili

Četvrtak, 04.09.2014.

08:22

Pariska premijera Mazde MX-5

Mazda je na sajmu automobila u Parizu predstavila četvrtu generaciju najprodavanijeg sportskog dvoseda na svetu - roudstera MX-5.

Izvor: B92

Default images

Prošlo je 25 godina od kada je Mazda redefinisala savremeni roudster ponudivši kupcima pristupačan sportski dvosed upečatljivog dizajna. Mazda MX-5 brzo je stekla veliku popoularnost kod ljubitelja ove vrste automobila, pa je tokom tri generacije proizvedeno i kupcima isporučeno gotovo milion vozila.

Četvrt veka kasnije, pred nama je najnovija verzija, koja svojim izgledom i tehnologijom ponovo postavlja standarde u ovom automobilskom segmentu.
Oblikovanje novog modela bio je veliki izazov za inženjere i dizajnere Mazde.

MX-5 trebalo je da bude dizajniran u skladu sa novim, "Kodo" stilskim izrazom, koji je do sada uspešno primenjen na najnovijoj gami Mazdinih modela, a da istovremeno auto ne izgubi svoj prepoznatljivi izgled koji je izgrađen kroz prethodne tri generacije.

Kako su dosadašnje Mazde MX-5 imale zaobljene površine, a "Kodo" dizajn podrazumeva oštrije linije i prelaze između pojedinih elemenata spoljašnjosti, trebalo je pomiriti dve krajnosti.
Kao krajnji rezultat, nova Mazda MX-5 ima agresivniji izgled i spušteniji "nos" u odnosu na prethodnike. Velika maska hladnjaka sličnog je oblika kao kod aktuelnog modela, dok branik ima znatno sportskiji dizajn.

Farovi su nešto manji i suženi, a svojim nepravilnim oblikom doprinose da automobil izgleda još dinamičnije.

Zadnji deo Mazde MX-5 pojačava utisak da se pred vama nalazi vozilo izrazito sportskih karakteristika, čak moćnije nego što MX-5 zaista jeste. Kombinacija kružnih i trapezoidnih elemenata na stop svetlima daje poseban pečat ovom delu automobila.

Skladno uklopljeni branik prelazi u difuzor u svom donjem delu, a sportski izgled upotpunjen je sa dve hromirane izduvne cevi.
Mazda je novi MX-5 predstavila u verziji sa sklopivim platnenim krovom, a za sada nije poznato da li će i kada biti prikazana i varijanta sa tvrdim krovom.

Što se dimenzija tiče, Mazda MX-5 nije porsala u odnosu na prethodnu verziju. Sa dužinom od 3.915 mm, automobil je čak kraći i to za 105 mm u odnosu na još uvek aktuelni model.

Smanjeno je i međuosovinsko rastojanje, ali za svega 15 mm, pa raspon između prednje i zadnje osovine iznosi 2.315 mm. Autombil je niži za 20 mm (1.235 mm), ali i širi za 10 mm (1.730 mm).

Kao što je ranije saopšteno, zahvaljujući novim konstruktivnim rešenjima i upotrebom lakših materijala, masa nove Mazde MX-5 manja je za 100 kg u poređenju sa trećom generacijom ovog modela.
Kabina je takođe znatno modernizovana, a neka dizajnerska rešenja, poput trokrakog volana, ekrana multimedijalnog sistema u obliku tableta na vrhu centralne konzole ili komandi klima-uređaja, preuzeta su sa drugih Mazdi najnovije generacije.

Fabrika za sada nije otkrila detalje o pogonskim jedinicama, osim da je u pitanju specijalno prilagođena verzija SKYACTIV-G benzinskog motora sa direktnim ubrizgavanjem koji prenosi snagu na zadnje točkove, pomoću šestobzinskog manuelnog menjača, dok bi u ponudi kao opcija trebalo da se nađi i automatk.

Spekuliše se da je u pitanju 2.0 litarski četvorocilindraš, sa oko 200 ks a ne isključuje se da bi kupcima u Evropi u osnovnoj verziji mogao biti ponuđen i 1.5 litarski benzinac koji razvija oko 140 konja.

Nova Mazda MX-5 u prodajne salone stiže 2015, a u međuvremenu biće poznate i specifikacije motora.

Više fotografija sa sajma automobila u Parizu pogledajte u Galeriji.

Pratite naš specijal Sajam u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: