Automobili

Četvrtak, 17.07.2014.

09:21

Da li je nova Mazda 2 opravdala vaša očekivanja?

Mazda je objavila prve fotografije nove generacije "dvojke" za japansko tržište koja u toj zemlji ima oznaku Demio.

Izvor: B92

Default images

Automobil je u velikoj meri oblikovan po ugledu na koncept Hazumi koji je predstavljen na ženevskom auto-salonu u martu 2014.

Dva vozila razlikuju se pre svega u dizajnu prednjeg branika i svetala za maglu. Ekstravagantni bočni retrovizori i više ukrasne nego funkcionalne kvake sa koncepta ustupili su mesto konvencionalnim kućištima spoljnih ogledala i standardnim ručkama na vratima.
Slično je i pozadi gde se umesto velikog krovnog spojlera sa Hazumija, koji više priliči trkačkim modelima, nalazi uobičajeni aerodinamički elemenat sa ugrađenim trećim stop svetlom.

Izmenjen je i zadnji branik, na kome više nema velikog difuzora i centralno postavljenih cevi izduvnog sistema - ovaj deo automobila je skladno oblikovan bez nepotrebnih i suvišnih detalja.
Nedavno smo objavili nezvanične fotografija enterijera nove Mazde 2, tako da u tom pogledu nema iznenađenja.

Broj dugmića smanjen je u odnosu na prethodnu generaciju, a mnoge funkcije i komande sada su dostupne preko ekrana multimedijalnog sistema, koji se kao i kod nove Mazde 3 nalazi na vrhu centralne konzole i ima oblik tablet uređaja.

Od "trojke" je preuzet i oblik volana i instrument table.
Mazda 2 (Demio) posle japanskog stići će i na druga svetska tržišta. Ponuda motora zavisiće od regiona na kome se prodaje.

Za sada su najavljene tri pogonske jedinice. Novi 1.5 SKYACTIV-D dizel motor proizvodi 105 ks (77 kW) i 250 Nm.
Pored njega, ponudu će sačinjavati i 1.5 litarski SKYACTIV-G benzinac, koji će biti na raspolaganju sa više izlaznih snaga, a spominje se i 1.3 litarski benzinski motor.

Tačne specifikacije evropske verziji biće objavljene nakon zvanične premijere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: