Novi MINI bez maske

Iako to proizvođač nije planirao, na internetu su se pojavile prve fotografije nove generacije modela MINI, uoči njegove premijere zakazane za sajam automobila u Frankfurtu 2013.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

09:51

Default images

Kao i mnogo puta do sada, zahvaljujući "špijunskim" fotografima, u prilici smo da se sa izgledom nekog novog modela upoznamo i pre njegovog zvaničnog predstavljanja.

Prvi snimci novog MINI-ja bez kamuflaže, koju su nosili prototipovi tokom testiranja, načinjeni su za vreme zvaničnog fotografisanja ovog automobila. U pitanju su dva promotivna primerka modela Cooper S i jedan regularni MINI Cooper.
MINI Cooper S za 2014; Foto: carscoop.blogspot.com
Najavljeno je da će novi MINI biti nešto duži od aktuelnog s obzirom da je postavljen na BMW-ovu UKL platformu sa prednjim pogonom, na kojoj će biti baziran i budući BMW Serije 1 GT.

Na prvi pogled reklo bi se da se novi MINI nije mnogo izmenio u odnosu na verziju koja se još uvek nalazi u prodaji. Reć je o još jednoj evoluciji prepoznatljive forme i proporcija.
MINI Cooper S za 2014; Foto: carscoop.blogspot.com
Međutim, ako pažljivije pogledamo, videćemo da je prednji deo automobila pretrpeo više stilskih promena. Osim drugačijih farova sa LED tehnologijom, preoblikovana je i maska hladnjaka i branik.

Gornji deo ove maske zauzima veću površinu, ali je u njega sada uklopljena i pozicija za registarsku tablicu. Drugačiji je i prorez za vazduh na donjem delu branika, kao i svetla za maglu.

Na zadnjem delu novog MINI-ja redizajnirana su stop svetla, koja su sada nešto veća i zaobljenija, a promenjen je i oblik zadneg branika.
MINI Cooper za 2014; Foto: carscoop.blogspot.com
Na osnovu ranijih nezvaničnih fotografija poznato je da će i unutrašnjost automobila pretrpeti značajne dizajnerske promene.

Tako će umesto velikog, centralno postavljenog brzinomera u retro dizajnu, njegovo mesto zauzeti multimedijalni ili audio uređaj (u zavisnosti od nivoa opreme) koji je takođe kružnog oblika i slične veličine, dok će brzinomer biti pozicioniran kao u većini automobila - ispred vozača.

BMW je ranije potvrdio da će se u MINI, između ostalog, ugrađivati i novi 1.5 litarski benzinski i dizel motori, ali još uvek nije poznato da li će oni biti dostupni od početka proizvodnje ili će se pojaviti nešto kasnije.

MINI za 2014. imaće premijeru na auto-salonu u Frankfurtu, u septembru, dok bi prodaja mogla da počne do kraja 2013. ili početkom 2014. godine.

MINI proizveo 250.000 Countrymana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: